Σ. Τσιόδρας: 49 οι νεκροί στην Ελλάδα – 20 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Χαρδαλιάς: Δήμοι σε καραντίνα – Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους στη Βόρεια Ελλάδα

Συνολικά 82 νέα κρούσματα (60 στη χώρα και 20 σε κρουαζιερόπλοιο) ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού να ανέρχονται σε 1314.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως επτά άτομα κατέληξαν από επιπλοκές του ιού σε 24 ώρες, με τους συνολικούς νεκρούς να ανέρχονται σε 49. «Oι θάνατοι αυξάνονται, όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά του εξωτερικού αλλά δείχνουν την επιθετικότητα του ιού, 16732 εργαστηριακά τεστ έχουν διεξαχθεί». Επίσης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως 85 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Μην φοράτε μάσκα»

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο ΠΟΥ συστήνει στους υγιείς να μην φορούν μάσκες. «Κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τη διασπορά του ιού»

Θα υποχωρήσει ο ιός το καλοκαίρι;

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα μελέτης σύμφωνα με τα οποία ο ιός αναμένεται να αποχωρήσει το καλοκαίρι, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως «οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, αλλά δεν ξέρουμε για αυτόν τον νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι θα μειωθεί. Ο ιός το καλοκαίρι θα κυκλοφορεί σε χώρες που έχουν διαφορετικές συνθήκες, επομένως μπορεί να εισαχθεί από αυτές, δεν μπορούμε να αποκοπούμε από όλους για πάντα. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες».

Χαρδαλιάς: Δήμοι σε καραντίνα – Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους στη Βόρεια Ελλάδα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι οι επόμενες ημέρες και ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λαμβάνει κι άλλα μέτρα.

Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη όπως είπε εικόνα έξω από τις τράπεζες με κάποιους συμπολίτες μας να μην καταλαβαίνουν σε τι κίνδυνο βάζουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είπε ακόμα ότι δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας δυο λαϊκών αγορών στον δήμο Ιλίου γιατί παραβίαζαν τους όρους. Πρόκειται για τις λαϊκές της οδού Αιακού και της οδού Χίου.

Σε καραντίνα από απόψε στις 20.00 λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου η δημοτική ενότητας Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς μέχρι το βράδυ της 14ης Απριλίου.

Μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί σε πέντε δήμους για 15 ημέρες. Στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Θα επιτρέπεται η μετακίνηση για τους εξής λόγους: κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η μετάβαση σε τελετή, η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση η για τις ανάγκες κατοικιδίων για 15 λεπτά. Η κίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη θα γίνεται γι αυτές τις 15 ημέρες από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Για την μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς Α βαθμού.

Στους συγκεκριμένους δήμους τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με έναν πελάτη ανά 20 τ.μ. ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι από την μια πλευρά του δρόμου.

Η πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνδράμει στο έργο των δήμων και για την εφαρμογή των μέτρων αρμόδια είναι η ΕΛΑΣ.

Σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ δυο στρατιωτικοί γιατροί και δυο νοσηλευτές στέλνονται στον υγειονομικό κέντρο Εχίνου. Το νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με 3 στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές και 2 στρατιωτικοί γιατροί και 2 νοσηλευτές αποστέλλονται στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Αποστέλλονται τρια οχήματα του ΕΚΑΒ στους δήμους Νεστορίου, Καστοριάς και Μύκης.

Στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’εξαίρεση μετακίνησης για τις εξής περιστάσεις:

  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Κατηγορία 4)
  • Μετάβαση σε τελετή (Κατηγορία 5)
  •  Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (Κατηγορία 6)

Επίσης, σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστορίας για 14 μέρες από τις 8 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου έως τις 8 το βράδυ της 14ης Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί