Σταϊκούρας: Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλους εργαζομένους – Όλο το πακέτο μέτρων

Το σχέδιο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

“Κινούμαστε ψύχραιμα και αποτελεσματικά” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι “στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία με δίκαιους όρους. Θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία όρθια και στη μετά – κορονοϊού εποχή”. Στη συνέχεια ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα τα οποία είναι τα εξής:

1. Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Την ενίσχυση θα λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι. Η ενίσχυση αυτή για όσους εργαζομένους τίθενται η σύμβασή τους σε αναστολή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.

2. Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση αν πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου.

3. Καλύπτονται επιπλέον με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

4. Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Η ενίσχυση θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Άσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.

5. Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Όσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν από το Πάσχα. Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας, σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία και αφορά σε 108.000 άτομα.

6. Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

7. Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των μέτρων.

8. Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5 και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ. Σύνολο 5 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί