Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας

Διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 31 Μαρτίου 12:30, στην πύλη του νοσοκομείου, με αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνθήκες χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό και αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Τη στιγμή που δίνουμε καθημερινά αυτή τη κρίσιμη μάχη και ενώ το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της ΥΠΕ και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ προσπαθούν να μας καθησυχάσουν δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι:

  • Παρόλο που δουλεύουμε σε φοβερά ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τη τρέχουσα επιδημία (πανελλαδικά ογδόντα εργαζόμενοι έχουν νοσήσει και τουλάχιστον τετρακόσιοι έχουν τεθεί σε καραντίνα), η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να εντάξει όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ.
  • Είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό που παρέχει τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία, φιλότιμο και υπερπροσπάθεια πρέπει να προστατεύεται επαρκώς και συνεχώς με τα απαραίτητα μέσα, ώστε να μην χρειαστεί να λείψει από το «πεδίο της μάχης» και να μη γίνει φορέας διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς και το συγγενικό περιβάλλον. Συγχρόνως πρέπει επίσης να εκπαιδεύεται κατάλληλα. Παρόλ’ αυτά καθημερινά οι ελλείψεις σε στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας για μας και για τους ασθενείς μας είναι κραυγαλέες. Οι προστατευτικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο», ενώ οι δηλώσεις στα ΜΜΕ για δωρεές 1 εκατομμυρίου μασκών πανελλαδικά, καλύπτουν ανάγκες λίγων ημερών. Του λόγου το αληθές των παραπάνω αναγνωρίζει έμμεσα και ο ΕΟΔΥ όταν κάνει λόγο για τη «χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων» παρόλο που οι συστάσεις του όμως ξεκάθαρα αποδυναμώνουν την ασπίδα προστασίας των υγειονομικών. 
  • Σχετικά με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που εξαγγέλλονται, αυτές αφορούν 2ετείς συμβάσεις και ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να καλύψουν έστω προσωρινά παρά ένα μικρό μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων. Αποτελούν άλλωστε έμμεση παραδοχή της ανεπάρκειας προσωπικού για παράδειγμα οι εκκλήσεις του υπουργείου υγείας για εθελοντική προσφορά από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, φοιτητές κ.α καθώς και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για μείωση του χρόνου καραντίνας για τους υγειονομικούς στις 7 μέρες («για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας»).
  • Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την εξασφάλιση χώρων για τη διαμονή εργαζομένων που νοσούν ή έχουν εκτεθεί, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης τις οικογένειες τους, ούτε για την εξασφάλιση χωριστών χώρων για την ανάπαυση όσων εκτίθενται ανάμεσα στις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες.
  • Γενικά και ειδικά οι επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και το προσωπικό της δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες σημερινές ανάγκες ενώ και η ύπαρξη μόνο ενός γιατρού εργασίας προφανώς δεν επαρκεί για τους πάνω από 2000 εργαζομένους του νοσοκομείου μας. 
  • Είναι επίσης απαράδεκτο και δείχνει και τη πραγματική φροντίδα για το ΕΣΥ, όταν με όλη αυτή τη φοβερή απειλή και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση δίνει μόλις 75 εκ. επιπλέον στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε καν τις περικοπές των δύο τελευταίων χρόνων κατά 100 εκατ., ενώ παράλληλα επιχορηγεί τον ιδιωτικό τομέα υγείας με 30 εκατ. Είναι επίσης εξοργιστικό να υπάρχουν 350 ΜΕΘ σε ιδιωτικές μονάδες και κάποιες (118) από τις οποίες – αντί να επιταχθούν – «μισθώνονται» διπλασιάζοντας την αποζημίωση που τους καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ (από τα χρήματα των ασφαλισμένων) από 800 σε 1600€ τη μέρα. 

Τέλος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η πιο «πειστική» απάντηση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ – με τις ευλογίες βέβαια της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας – σε όλα τα παραπάνω είναι να εγκαλεί εργαζόμενους που δεν αναφέρουν τίποτα παραπάνω παρά την αλήθεια για τη πραγματική κατάσταση που επικρατεί χρόνια στο νοσοκομείο και έχει βέβαια οξυνθεί σήμερα, ή και να φτάνει στο σημείο να ζητά να παίρνουμε την άδειά της για να μιλά κάποιος συνάδελφος στα ΜΜΕ! 

Συνάδελφοι πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε:

  • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (τουλάχιστον 100 νοσηλευτές και επαρκής αριθμός εξειδικευμένων γιατρών) για να λειτουργήσουν τα απαραίτητα νέα κρεβάτια ΜΕΘ καθώς και να υλοποιηθούν οι υπόλοιπες αναγκαίες μαζικές προσλήψεις. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων. Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των επαγγελματικά εκτεθειμένων στον COVID 19 υγειονομικών, έγκαιρη διάγνωση όσων έχουν προσβληθεί, καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών. Πρόσθετα μέτρα προστασίας της υγείας των ομάδων υψηλού κινδύνου. 
  • Να επιταχθούν άμεσα οι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της επιδημία ιδιωτικές δομές στο Ηράκλειο. Να ενταχθούν οι κατάλληλοι ιδιώτες γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας με κρατική ευθύνη και να αναλάβουν την εκτίμηση και παρακολούθηση των περιστατικών στο σπίτι που χρήζουν παρακολούθησης, χωρίς βέβαια πληρωμή από πλευράς ασθενών.
  • Να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων υγείας με μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κλπ) και αν χρειάζεται να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά. 
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων κλάδων και ειδικοτήτων οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού ώστε να γίνει 24ωρη η λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. 
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας, αν χρειάζεται, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους.
  • Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Για όλα αυτά, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προχωράει σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 14:00 στην πύλη του νοσοκομείου. 

Εμείς που βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή σαφώς έχουμε και τον πρώτο λόγο για τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ασφαλώς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας «φιμώσει» ή να συγκαλύψει τα κακώς κείμενα και τους υπαίτιους, πολύ περισσότερο που αυτά που επισημαίνουμε και απαιτούμε στην τωρινή έκτακτη συγκυρία έπρεπε να έχουν γίνει ήδη «χθες», για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία και να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΥΠΟΠΤΟ/ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλες τις έκτακτες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, τη διαμόρφωση Μονάδας Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) και το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, κατά τη γνώμη μας το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης του νοσοκομείου δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλης εξάπλωσης του ιού στην Κρήτη προστατεύοντας παράλληλα επαρκώς το υγειονομικό προσωπικό.

Σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης και τις οδηγίες διαχείρισης προσωπικού εκτεθειμένου σε κρούσμα συγκεκριμένες ελλείψεις υποβάλλουμε τα εξής ερωτήματα, επισημαίνοντας ελλείψεις που υπάρχουν:

  • Δεν πρέπει να γίνουν πρόσθετες προσλήψεις παθολόγων και πνευμονολόγων για τη στελέχωση της ΜΑΚ σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις γιατρών άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα; 
  • Δεν είναι αναγκαία η πρόσληψη γιατρών ΜΕΘ για τη λειτουργία των νέων κλινών που θα ανοίξουν;
  • Δεν είναι απαραίτητη η προμήθεια αρκετών πρόσθετων αναπνευστήρων και μόνιτορ για τη λειτουργία των πρόσθετων κλινών ΜΕΘ;
  • Είναι κατάλληλος και επαρκούς χωρητικότητας ο χώρος για τη μεταφορά των 9 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ), ώστε να αξιοποιηθούν οι κλίνες ΜΕΠΚ ως ΜΕΘ, ή θα προκληθεί πρόβλημα με τη νοσηλεία σοβαρών καρδιολογικών περιστατικών;
  • Πώς θα εξασφαλιστεί η «παραλαβή» ύποπτων κρουσμάτων και η ασφαλής νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην παιδιατρική κλινική, αφού δεν θα υπάρχει ειδικευμένος παιδίατρος σε ενεργή εσωτερική εφημερία μετά τις 9 μμ τις καθημερινές και μετά τις 2 μμ τις αργίες, παρόλο που είναι κλινική αναφοράς για τον κορονοϊό; 
  • Δεν πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας, αντί να αποδυναμωθούν με το σχεδιασμό της διοίκησης για «κινητοποίηση όλων των υπαρκτών υγειονομικών δυνάμεων (Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί) από Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ, που θα συμβάλουν στη πλήρη ανάπτυξη του triage στο χώρο του ΤΕΠ»; 
  • Είναι επαρκώς προστατευμένος ο τεχνολόγος στον αξονικό, ο μεταφορέας ασθενών ή η καθαρίστρια με κορονοϊό, φορώντας απλή χειρουργική μάσκα (όπως προτείνεται στο σχέδιο της διοίκησης); 
  • Είναι ασφαλής για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την πρόληψη διασποράς η οδηγία της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για διαχείριση του προσωπικού με πιθανή έκθεση σε ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με την οποία «εργαζόμενοι με ήπια συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πονόλαιμος, καταρροή, περιστασιακός βήχας/φτέρνισμα) συνεχίζουν να προσέρχονται στην εργασία τους με εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας»; 

Το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οδηγίες διαχείρισης προσωπικού εκτεθειμένου σε κρούσμα επιδιώκουν τη λειτουργία του νοσοκομείου σε συνθήκες αυξημένων αναγκών (λόγω επιδημίας) με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και με όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα προστασίας, δηλαδή με τη μικρότερη δυνατή πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. Την προσαρμογή στην έλλειψη προσωπικού εξυπηρετεί η πρόσληψη μόλις 50 περίπου επικουρικών νοσηλευτών στο ΠΑΓΝΗ (ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 200), οι μετακινήσεις γιατρών από την ΠΦΥ, η λειτουργία της ΜΑΚ με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα, το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ χωρίς πρόσθετες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών κ.α.

Στην ίδια κατεύθυνση – της λειτουργίας σε συνθήκες υποστελέχωσης – κινούνται και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για μείωση του χρόνου καραντίνας για τους υγειονομικούς στις 7 μέρες «για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας», η παραμονή στην εργασία επαγγελματία υγείας που δεν είχε εφαρμόσει κανένα εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με ασθενή με COVID-19 που φορούσε μάσκα ή ακόμη και κατά τη στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που δεν φορούσε μάσκα καθώς και επαγγελματία υγείας που δεν φορούσε γάντια, ποδιά ή οφθαλμική προστασία. Την προσαρμογή στην ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας εξυπηρετούν και πρόσφατες συστάσεις του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες «σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού Covid-19, όπως διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση κα)», ενώ σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης γαντιών «προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή». Αυτά προτείνονται τη στιγμή που περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού στο νοσοκομείο μας με παράλληλη προστασία των εργαζόμενων υγειονομικών και πρόληψη της διασποράς, ζητάμε από τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ:

  • Πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, κατά προτεραιότητα της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής Κλινικής, της ΜΑΚ, της ΜΕΘ και του ΤΕΠ. Επιτάχυνση του διορισμού των υποψήφιων για τις μόνιμες θέσεις επιμελητών παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, ΩΡΛ κλπ. στο ΠΑΓΝΗ. Διορισμό σε μόνιμες θέσεις όσων επικουρικών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας. 
  • Να λειτουργήσουν πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ. Προμήθεια του απαραίτητου αριθμού αναπνευστήρων, μόνιτορ κλπ. 
  • Πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ προκειμένου να καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις υπόλοιπες ανάγκες του πληθυσμού ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, είδη απολύμανσης κλπ.). 
  • Επίταξη κλινών, ΜΕΘ, εργαστηρίων, τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και μέσων προστασίας του ιδιωτικού τομέα, για τη μάχη κατά της πανδημίας. Αξιοποίηση της δυνατότητας των Ιατρικών Σχολών που πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Ένταξη ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και αξιοποίησή τους για δωρεάν παρακολούθηση ασθενών με παραμονή στο σπίτι τους (είτε επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κοροναιού με ήπια συμπτώματα, ή άλλου είδους χρόνια νοσήματα). 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί