Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο

Θλίψη σε όλη τη χώρα έχει σκορπίσει η ανακοίνωση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και της ναζιστικής κατοχής, αγωνιστή της Αριστεράς έως και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Η κηδεία του θα γίνει – ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα και με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα – δημοσία δαπάνη.

Aλ. Τσίπρας: «Σύμβολο αγωνιστή»

«Θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα αναφέρει τα εξής:

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

»Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ. Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.

»Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους. Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.

Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές.

Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου 

«Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας. Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.»

Προκόπης Παυλόπουλος

«Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακός και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» δήλωσε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του».

Νίκος Δένδιας

«O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής. Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Στέλιος Πέτσας

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου. 

Λαϊκή Ενότητα

«Ο Μανώλης Γλέζος παίρνει τη θέση του στην στρατιά των αθανάτων ηρώων μας» αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα και μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο έφηβος αντάρτης μας, έφυγε όρθιος όπως ο ίδιος ήθελε, δίπλα στην αγαπημένη του Τζόρτζια, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τους οικείους του.

»Ένας σπάνιος σύντροφος, ακαταπόνητος αγωνιστής και εργάτης των γραμμάτων, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες του Ελληνικού λαού και των άλλων λαών. Συνάντησε τους “μεγάλους” του 20ου αιώνα, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Γιάσερ Αραφατ, τον Τσε Γεβαρα, τον Ουγκό Τσαβεζ, τους Σοβιετικούς ηγέτες, τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον Πάμπλο Πικάσο. Ατελείωτη η λίστα των πολιτικών, διανοουμένων , καλλιτεχνών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών».

Και σε άλλων σημείο, προσθέτει:

«Όσοι τον γνωρίσαμε, ξέρουμε ότι ο χαρακτήρας του ήταν προσιτός σε όλους και όλες. Ένας ανθρώπους της δρακογενιάς των ανταρτών, με πείσμα στις ιδέες του σοσιαλισμού, αγωνιστής των ασυμβίβαστων, εκείνων που δεν γονάτισαν, που δεν εξαγοράστηκαν, που είχαν βλέμμα καθαρό, καρδιά ανοιχτή, ζεστή, δυνατή και ιδέες ξάστερες σαν τον ουρανό της Απείραθου».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε  αγώνα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα», αναφέρει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

Κώστας Αρβανίτης

«Μία από τις εμβληματικότερες μορφές της Ελληνικής Αριστεράς δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Μανώλης Γλέζος, ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής της Αριστεράς, ένας πάγιος υπέρμαχος της Δημοκρατίας, ένας σπάνιος πατριώτης. 

Ο Μανώλης, που με την πορεία του στην Αυτοδιοίκηση του τόπου του, δίδαξε σε όλους τις προτεραιότητες που πραγματικά πρέπει να βαραίνουν έναν πολιτικό Άνθρωπο.

Φέτος, η επέτειος της υποστολής της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη, σε 2 μήνες ακριβώς, θα είναι πιο δύσκολη, γιατί ο Μανώλης θα λείπει.

Όσα όμως η παρουσία και το ήθος του μας δίδαξαν, θα βρίσκονται πιο κοντά μας και πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι αγώνες του ενάντια στον φασισμό, την αδικία, και την εκμετάλλευση, αλλά και η βαριά του κληρονομιά στο σύντομο αλλά τόσο ουσιαστικό πέρασμά του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα καθοδηγούν και θα εμπνέουν για πάντα τους αγώνες που θα ‘ρθουν.

Καλό ταξίδι, Μανώλη Γλέζο»

Γεώργιος Παπανδρέου:

«Ο Μανώλης Γλέζος, θα μας θυμίζει πάντα τη σημασία των αγώνων για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, τη σημασία της πάλης ενάντια στο φασισμό, όποια μορφή και αν έχει. Μανώλη, δεν θα ξεχάσουμε!»

Περιφερειάρχης Κρήτης

«Πιστός σε αρχές και αξίες μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Μανώλης Γλέζος θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Το όνομά του θα παραμείνει χαραγμένο στην ιστορική μας μνήμη, ως πρότυπο μίμησης στους αγώνες απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού».

Σωκράτης Βαρδάκης

«Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Αριστερά, όλοι εμείς, χάσαμε σήμερα έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, ένα σπουδαίο μαχητή πάντα πρώτης γραμμής ως το τέλος της διαδρομής του.

Σύμβολο των αγώνων ενάντια στο Ναζισμό. Στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων ως το τέλος της ζωής του.

Ο Μανόλης Γλέζος υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, αλλά και εμπνευστής του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα») στο οποίο ανήκουν και πολλά χωριά της Κρήτης.

Είμαστε συγκοινωνοί του οράματός του για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη την αλληλεγγύη.

Σύντροφε καλό σου ταξίδι!

Η ζωή σου, οι αγώνες σου θα είναι πάντα το παράδειγμα για εμάς.»

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

«Αντίο σύντροφε Μανώλη Γλέζο

Αντίο στο σύμβολο της αντίστασης όλων των Ελλήνων κατά του ναζισμού.

Αντίο στη γενναιότητα και τη μαχητικότητα σε καιρούς ζοφερούς για τον τόπο.

Αντίο στη νεανική σου ορμή σύντροφε που σε κράτησε ενεργό μέχρι τέλους, ζωντανό παράδειγμα για πολλές γενιές.

Ευγνώμονες για τη συμπόρευσή μας, θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου.

Είναι χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της.

Είναι χρέος όλων των Ελλήνων απέναντι στην ιστορία του τόπου»

Κώστας Τασούλας 

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη ένα σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού με πολυσχιδή εθνική, κοινωνική, κοινοβουλευτική και πολιτική δράση τα τελευταία 80 έτη», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει: «Ο Μανώλης Γλέζος κατάκτησε από πολύ νέος μια θέση στην ελληνική ιστορία, πρωταγωνιστώντας μαζί με τον Λάκη Σάντα σε μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την τόλμη τους να κατεβάσουν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του ιερού βράχου της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, αποτέλεσαν πανευρωπαϊκά πρότυπα δράσης απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.

Ο Μανώλης Γλέζος στη μακρά δημόσια πορεία του υπερασπίστηκε με θάρρος, γενναιότητα και κόστος τις αρχές και τις ιδέες του. Με δυναμισμό πρόβαλε στην μακρά πολιτική διαδρομή του τις απόψεις του, κοσμώντας τα έδρανα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση ενός αιτήματος που ενώνει όλους τους Έλληνες. Μάλιστα, μέχρι πέρυσι συνεργαζόταν με τη Βουλή για θέματα ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης των οφειλών.

Ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε σήμερα στην ιστορία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Έρνεστ Ράιχελ

«Μια απώλεια όχι μόνο για τους Έλληνες, η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη».

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης

«Ως πρώην Δήμαρχος Βιάννου και Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, εκφράζω την βαθύτατη  θλίψη μου για τον χαμό ενός από τους τελευταίους ζωντανούς ήρωες, ενός αγωνιστή που έδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει μια μη βίαιη συμβολική διαμαρτυρία ακόμη και σε καιρούς της πιο βάρβαρης και ακραίας βίας. Ο Μανώλης Γλέζος επίτιμος Δημότης της Μαρτυρικής Βιάννου, υπήρξε  σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο με τις ηρωικές πράξεις του, όσο και με το παράδειγμα της ζωής του. Ένα παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία το έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Θα τον θυμόμαστε όλοι μας πρωτίστως ως ένα σπάνιο, σεμνό αγωνιστή των δημοκρατικών ιδεών, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε».

Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας

«Λουσμένος με το φως της ελληνικής ψυχής, περνά στο πάνθεον των ηρώων.

Άνθρωπος – σύμβολο αγώνων και ήθους. Δε θα φύγει ποτέ. Αφήνει το κληροδότημά του ως ιερό χρέος μας: ενωμένοι, να κρατάμε πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους.

Καλό σου ταξίδι, μεγάλε μας Ήρωα! Αιώνια ευγνώμονες για όσα μας δίδαξες»!

Χάρης Μαμουλάκης

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, μια εμβληματική μορφή της αριστεράς, έναν Ήρωα της εθνικής αντίστασης, τον «πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης». Τον άνθρωπο που έζησε και αντιμετώπισε με παραδειγματικό τρόπο όλα τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην ιστορία της πατρίδας μας.

Καλό σου ταξίδι Μανώλη Γλέζο. Σε ευχαριστούμε για όλα!».

Μαργαρίτης Σχοινάς

«Γνώρισα τον Μανώλη Γλέζο στα ύστερα της πολιτικής του πορείας. Δεν ήταν απλώς ένας Έλληνας ευρωβουλευτής αλλά ισχυρό σύμβολο και δυνατή φωνή μιας Ευρώπης όπως τη θέλουμε. Με ζωντανή την ιστορική μνήμη αλλά ακλόνητη τη βούληση να πορευτούμε όλοι μαζί. Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη»

Νίκος Βούτσης

«Ο αγαπημένος μας σύντροφος Μανώλης δεν είναι πια μαζί μας. Δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο της Αντίστασης και μία ενεργή πολιτική φιγούρα με συνεχή παρουσία στους προοδευτικούς χώρους που στρατεύτηκε πάντοτε από το μετερίζι της Αριστεράς. Ο Μανώλης Γλέζος πήγαινε στις τάξεις των σχολείων που τον προσκαλούσανε για να ακούσουν τα βιώματα και τη διδαχή του. Ταυτόχρονα συνέγραφε και μας άφησε πολλά βιβλία σε ένα ευρύ πεδίο θεματικών και πέραν της πολιτικής και της Αριστεράς», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Ιδιαίτερα όμως ήταν παρών στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των απαράγραπτων ελληνικών απαιτήσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις στο όνομα των εκατοντάδων χιλιάδων εκτελεσμένων και θυμάτων από τις πολλαπλές κακουχίες που υπέστη ο ελληνικός λαός στην Κατοχή.

»Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και μετά τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του ’15, συνεργαστήκαμε στενά τόσο για την έκδοση από τη Βουλή των βιβλίων του και την παρουσίαση τους, όσο και ιδιαίτερα για να φτάσουμε στην ιστορική απόφαση της Ελληνικής Βουλής με την οποία ενεργοποιήθηκε η ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Γερμανικό Κράτος για τις γερμανικές επανορθώσεις.

»Η χώρα μας και η Αριστερά χάνουν ένα μεγάλο άνθρωπο, αγωνιστή για τη Δημοκρατία, την κοινωνική αλλαγή και τα δικαιώματα των λαών. Έναν αγωνιστή που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε σε όλον τον κόσμο».

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

«Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη την μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

»Την περίοδο της κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

»Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη. Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

»Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της Αυγής, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

»Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

»Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

»Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

»Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τάκης Θεοδωρικάκος

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει για τον εκλιπόντα: «Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε σύμβολο της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων στα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής 1941-44 και γι’ αυτό σύμβολο γενικότερα της πατρίδας μας! Μαχητής της ζωής με τη δική του ανεξάρτητη σκέψη μέχρι το τέλος!

Κέρδισε επάξια τον σεβασμό όλων!»

Φώφη Γεννηματά

Στη δήλωσή της για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει:

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν μεγάλο πατριώτη, αγωνιστή, έναν σπουδαίο δημοκράτη.

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Μανώλη Γλέζο. Το σύμβολο της Αντίστασης.

Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Μια ζωή ενός ασυμβίβαστου ήρωα. Μια ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.

Για αυτά πάλεψε εκτός και εντός Βουλής, από τα έδρανα της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ελληνικός λαός τον αγάπησε και τον τίμησε με την ψήφο του. Θα τον θυμόμαστε πάντα, για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε. Σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης

«Ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, της Εθνικής Ενότητας και της Δημοκρατίας, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, ο Μανώλης Γλέζος, «έφυγε» από τη ζωή στα 98 του χρόνια.

Μια ζωή γεμάτη αγώνες, την οποία με τη δράση του «σημάδεψε», αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του και παράλληλα μια βαριά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Ο Δήμος Βιάννου, σύσσωμος αποχαιρετά τη θρυλική μορφή της Ελληνικής Αντίστασης, το Μανώλη Γλέζο, που από τον Απρίλιο του 2010, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βιάννου, έχοντας τιμήσει ταυτόχρονα με την παρουσία του το μαρτυρικό μας Δήμο.

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος περνά στην αιωνιότητα, θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την Ελευθερία και την κοινωνική Δικαιοσύνη».

Μανώλης Θραψανιώτης

«30 ΜΑΗ 1941…

Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έπαιξαν με την Ιστορία, αψήφησαν τον κίνδυνο και κατέβασαν από την Ακρόπολη, στις 30 Μάη του 1941, το σύμβολο του ναζισμού, την γερμανική σημαία, για να γίνουν οι ίδιοι σύμβολο της παγκόσμιας αντιφασιστικής Αντίστασης.

Σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή,τον ναζισμό και τον φασισμό .

Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Και οι δυο τους σημαντικά στελέχη της Αριστεράς διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν. 

  Ο Μανόλης Γλέζος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 98 χρονών έχοντας κατακτήσει την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση. Πάντα στον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, έδωσε μάχες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο “πρώτος παρτιζάνος” της Ευρώπης κατά τον Σαρλ Ντε Γκωλ, για αυτές τις μάχες καταδικάστηκε σε θάνατο από τη μεταπολεμική Ελλάδα! Ο διεθνής ξεσηκωμός δεν τους άφησε να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους.

  Έγινε ο εμψυχωτής και το σύμβολο της διεκδίκησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Επιδίωκε την ηθική δικαίωση κυρίως.

  Έστω και ένα ευρώ να είναι, δήλωνε, θα αποτελεί δικαίωση για όσους έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά.

  Ο Μανώλης Γλέζος κατατάσσεται στο Πάνθεον των αγωνιστών της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης. Στο Πάνθεον των Ηρώων της Ελλάδας».

Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός

«Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μια προσωπικότητα που σφράγισε την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας. Σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο πατριωτισμός του και το αδάμαστο φρόνημά του, θα αποτελούν πάντα φωτεινό οδηγό για τις νεότερες γενιές του τόπου μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, σεβασμό, κι ευγνωμοσύνη».

Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του σπουδαίου Έλληνα πατριώτη και αγωνιστή Μανόλη Γλέζου. Ο εκλιπών αποτέλεσε σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού, όταν κατά τη γερμανική κατοχή, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.  Η ενασχόλησή του την Εθνική Αντίσταση και με την πολιτική του απέφερε σκληρές διώξεις, μέχρι και θανατικές καταδίκες, που όμως δεν τον πτόησαν.  

Ο Μανόλης Γλέζος κόσμησε με την προσωπικότητά του, τόσο την Ελληνική όσο και την Ευρωπαϊκή Βουλή, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως κοινοτάρχης του χωριού της καταγωγής του, της Απείρανθου Νάξου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.









Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί