Αγωνιστικές Κινήσεις ΣΕΥ Ηρακλείου: «Μένουμε σπίτι και παραμένουμε φοιτητές επ’αόριστον»

 Για την αναβολή εργαστηρίων στην Κοινωνική Εργασία

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΣΕΥ Ηρακλείου, σχετικά με την αναβολή εργαστηρίων στην Κοινωνική Εργασία.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Την Πέμπτη 26/3 ενημερωθήκαμε ως φοιτητές και φοιτήτριες της Κοινωνικής Εργασίας, πως έπειτα από προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των καθηγητών με τον πρόεδρο του τμήματος, αποφασίστηκε πως τρία εργαστηριακά μαθήματα της σχολής(ΕΠΟΠΤΕΙΑ Ι,ΙΙ & ΙΙΙ) δε θα πραγματοποιηθούν το τρέχον εξάμηνο, παίρνοντας παράταση για το επόμενο. Η συγκεκριμένη απόφαση του συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί και από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου μέσα στις πρώτες μέρες του Απρίλη.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, ήδη πριν βγει η συγκεκριμένη ανακοίνωση συζητούσαμε με συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μας το ενδεχόμενο να παρθεί μια τέτοια απόφαση, καθώς είχε ήδη αναφερθεί άτυπα από ορισμένους καθηγητές. Τα άγχη μας ως φοιτητές για μια τέτοια έκβαση ήταν πολλά. Από τη μία η παράταση των σπουδών μας για άλλο ένα εξάμηνο, όπως και το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετοί φοιτητές που δρομολογούσαν να ξενοικιάσουν τον Ιούνη και τώρα καλούνται σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες να βρουν σπίτι για άλλο ένα εξάμηνο, αποτελούν σοβαρά εμπόδια για να μπορέσει μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ένα απ’ αυτά μαθήματα(ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΙΙΙ) και στο περασμένο εξάμηνο, λόγω της μεγαλύτερης έλλειψης καθηγητών που προέκυψε μετά την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης. Υπάρχουν συμφοιτητές μας που εδώ και ένα χρόνο πληρώνουν νοίκια, λογαριασμούς, προσωπικά έξοδα και περιμένουν πότε θα τους αφήσει το πανεπιστήμιο μας να παρακολουθήσουν το τελευταίο τους μάθημα!! Και παράλληλα τίποτα δε μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και στο επόμενο εξάμηνο θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις Εποπτείες όλοι όσοι τις δικαιούνται.

Έχοντας την εκτίμηση πως ακόμα και σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες πρέπει να αξιοποιούμε όποια δυνατότητα μας δίνεται για να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, βγαίνοντας η ανακοίνωση από τους καθηγητές σπεύσαμε να την αναδημοσιεύσουμε στην ομάδα της σχολής μας(facebook) τονίζοντας τον άδικο χαρακτήρα της απόφασης και την αναγκαιότητα να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη.

Η εν λόγω ανακοίνωση είχε ανταπόκριση από δεκάδες συμφοιτητές μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα στο facebook για να συζητήσουμε και να οργανωθούμε προκειμένου να μην χαθούν τα μαθήματα. Έγινε σε πρώτη φάση μια βίντεοκλήση στην οποία συμμετείχαμε 11 άτομα, συζητήσαμε το πως βλέπουμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη και πώς πιστεύουμε πως πρέπει να κινηθούμε. Διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, τονίστηκε η ανάγκη να προσπαθήσουμε να μαζικοποιήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τη συγκεκριμένη κίνηση, και εκφράστηκε απ’ όλους η επιθυμία να γραφτεί ένα κείμενο που θα αναδεικνύει το ζήτημα και θα διεκδικεί να μη χαθούν τα μαθήματα και να μη χρειαστεί να παρατείνει κανείς τις σπουδές τους. Η θετική ανταπόκριση των συμφοιτητών μας τις τελευταίες μέρες μας δίνει δύναμη, και δείχνει πως ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο κόσμος έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει και να αντιδράσει στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις έχουμε την εκτίμηση ότι ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η σοβαρότατη κρίση που αντιμετωπίζουμε τώρα, πρέπει να προσπαθούμε να αναζητάμε τρόπους, και να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε προκειμένου να μπορεί να ακούγεται η φωνή των πολλών που θέλουν ν’ αντιστέκονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικτυακή επικοινωνία σε αυτή τη φάση, προκειμένου να οργανωθούμε με τους συμφοιτητές μας για να μη χαθούν τα μαθήματα. Γνωρίζοντας προφανώς τα όρια που έχει μια τέτοια κίνηση όταν απουσιάζουν η φυσική συνάθροιση, η συζήτηση και η οργάνωση, θεωρούμε πως στο τώρα είναι μια θετική κίνηση για να προωθηθούν τα αιτήματά μας. Ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού, επιμένουμε να διεκδικούμε όλα όσα πάει να μας χτυπήσει το σύστημα.

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, να παλέψουμε μαζί με τους συμφοιτητές μας που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το ίδιο αδιέξοδο, μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους που καλούνται γι’ άλλη μια φορά να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος. Ας πέσουν οι αυταπάτες για την κοινή πάλη που μπορούμε να έχουμε με τους καθηγητές. Είναι φορείς της επίθεσης που βιώνουμε καθημερινά στις σχολές. Είναι αυτοί που πήραν τη συγκεκριμένη άδικη απόφαση, δίπλα σ’ άλλες τόσες άδικες. Μαζί με την Πρυτανεία της σχολής έχουν ρόλο εκτελεστικό, προκειμένου να εφαρμόζονται στα πανεπιστήμια οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστών.

Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να μη χαθούν τα μαθήματα της Εποπτείας! Να εξεταστούν κανονικά πάνω στην ύλη που έχει ήδη διδαχθεί με τρόπο που δε θα αποκλείει κανένα φοιτητή απ’ τη διαδικασία της εξέτασης, χωρίς να πάρει το εξάμηνο καμιά παράταση. Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Φοιτητές, λαός κι εργαζόμενοι να παλέψουμε από κοινού για σπουδές, δουλειά, ελευθερίες, υγεία!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί