Πανσπουδαστική Κ.Σ.: Κανένα παιδί εκτός εστιών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο Ρέθυμνο, για το θέμα των φοιτητικών εστιών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Αυτές τις μέρες οι εστιακοί σε όλη την Ελλάδα δίνουν την μάχη ενάντια  στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εστίες και να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες φοιτητές. Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιακών  αντέδρασαν και αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα μιας τέτοιας απόφασης για τους εστιακούς διεκδίκησαν να παραμείνουν ανοιχτές οι εστίες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και απολύμανσης για το χώρο των εστιών.  

Η ευθύνη της κυβέρνησης αυτή την στιγμή είναι μεγάλη. Εν καιρώ πανδημίας με την κατάσταση να είναι τόσο σοβαρή βγάζει από τις εστίες τους φοιτητές χωρίς να σκέφτεται πόσο επικίνδυνες για την διασπορά του ιού θα είναι αυτές οι μαζικές μετακινήσεις και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες κάποιων φοιτητών που για διάφορους οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να τονιστεί η ατομική ευθύνη κάθε φοιτητή έναντι της συλλογικής έτσι ώστε να υποκρυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στις φοιτητικές κατοικίες και οι ευθύνες παλαιότερων και τωρινών κυβερνήσεων για αυτές.

Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου βρέθηκε χθες με τον Πρύτανη και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους για να μην φύγει κανένας φοιτητής από τις εστίες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και απολύμανσης του χώρου. Οι φοιτητές μετά από πιέσεις κατάφεραν και απέσπασαν από τον Πρύτανη διαβεβαιώσεις για τα εξής:

  • Διαμονή ανεξαιρέτως όλων των φοιτητών στις εστίες. 
  • Θα κινηθούν διαδικασίες για την επαναλειτουργία της σίτισης.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα και εντατικοποίηση των καθαρισμών στις φοιτητικές κατοικίες.
  • Επικοινωνία με το τμήμα Χημείας στο Ηράκλειο , ώστε να ενημερωθεί για τα διαθέσιμα αποθέματα αντισηπτικών και να προμηθευτούν καταλλήλως οι εστίες.
  • Μέριμνα για την εξέταση φοιτητών που θα εμφανίσουν συμπτώματα.

      Ο αγώνας  των εστιακών φοιτητών και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους έδειξε πώς μόνο όταν παλεύουμε όλοι μαζί οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους και βάζουμε τις ανάγκες μας μπροστά μπορούμε να έχουμε διεκδικήσεις. Δηλώνουμε πως δεν θα επαναπαυτούμε μετά από αυτή την εκπλήρωση των αιτημάτων των εστιακών συμφοιτητών μας αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα αλλά και των εργατικών σωματείων , ειδικότερα των γιατρών και των νοσηλευτών, που παλεύουν αυτές τις μέρες και βάζουν μπροστά τις διεκδικήσεις τους για ενίσχυση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις Τμημάτων- Ιδρυμάτων να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, καθαριότητας, υγιεινής για τους χώρους των Πανεπιστημίων, των εστιών και των φοιτητικών εστιατορίων. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις.
  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των εστιών.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • «Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Εξασφάλιση έκτακτων αδειών ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών ή για να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικείοι τους.

      Δεν πάμε βήμα πίσω! 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί