Ο Μητσοτάκης αγνόησε προσφορά τριών πανεπιστημίων για δωρεάν τεστ πριν δώσει 30 εκατ. σε ιδιώτες!

“Προσφέρουμε την τεχνογνωσία, τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των εργαστηρίων μας. Όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόσκληση αφορά μόνο ερευνητικά κέντρα”

 Γνωστή είναι πλέον η εξωφρενική συμφωνία της κυβέρνησης με ιδιώτες για διεξαγωγή τεστ κοροναϊού έναντι 30 εκατ. ευρώ, όταν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα μπορούσαν να αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα.

Δείτε: Π. Πολάκης: Το φαγοπότι συνεχίζεται… 30.000.000 ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια για το τεστ κορωνοϊού

Σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για μια σκανδαλώδη συμφωνία με «πρωθυπουργική σφραγίδα». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, το Σάββατο 21/3 το γραφείο του πρωθυπουργού παρέλαβε 3 επιστολές από 3 περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία γνωστοποιούσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κοροναϊού και πως μπορούν να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους και δωρεάν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός, αγνοώντας την προσφορά των πανεπιστημίων, αποφάσισε να προχωρήσει στη σκανδαλώδη σύμβαση των 30 εκατ. ευρώ με ιδιώτες. Οι επιστολές κυκλοφορούν στους κόλπους της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε θετικά έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις και στο εσωτερικό της. 

Το Tvxs.gr δημοσιεύει – κατά αποκλειστικότητα – τη μία από τις τρεις επιστολές που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφαιρώντας τα στοιχεία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, τα οποία ωστόσο έχουμε στη διάθεσή μας:  

«Αξιότιμε Κ. Πρωθυπουργέ,

Συντασσόμενοι προς την πρόσκληση του ΕΟΔΥ για συμμετοχή των ερευνητικών εργαστηρίων ιολογίας και μικροβιολογίας (πλην των νοσοκομειακών που συμμετέχουν ήδη)  στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, προσφέρουμε την τεχνογνωσία, τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των εργαστηρίων μας. Όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόσκληση αφορά μόνο ερευνητικά κέντρα. Σήμερα, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνογνωσία εφάμιλλη ή και σε αρκετές περιπτώσεις ανώτερη των ερευνητικών κέντρων στο τομέα των λοιμωδών.

Ερευνητικά Εργαστήρια λοιμωδών νοσημάτων σε τμήματα βιολογίας, βιοχημείας, ιατρικής, κτηνιατρικής κτλ. έχουν εδώ και χρόνια επενδύσει στην ανάπτυξη μονάδων βιοασφάλειας για τη μελέτη ιών υψηλης επικινδυνοτητας. Ως παράδειγμα θα φέρω την κοινή προσπάθεια του Τμήματος ——— Πανεπιστημίου ——– που διαθέτουν μονάδες βιοασφάλειας επιπέδου 2 με αρνητική πίεση, εξειδικευμένα στη χρήση μολυσματικών παραγόντων. Επιπλέον τα μέλη των εργαστηρίων που συμμετέχουν έχουν δεκαετίες εμπειρίας στο χειρισμό λοιμωδών παραγόντων.

Ζητούμε συνεπώς να μας συμπεριλάβετε στην κοινή προσπάθεια που γίνεται, αξιοποιώντας  και το δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων για την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου μοριακής διάγνωσης του SARS Cov2 που είναι δεδομένο διεθνώς και χρήζει εφαρμογής και όχι ανάπτυξης. Έχει κοινοποιηθεί από το CDC  εδώ και μήνες. Σημειώνουμε επιπλέον ότι υπάρχει δυνατότητα ανάλυσης σε μεγαλύτερο βάθος του γενετικού υλικού του ιού με σύγχρονες τεχνολογίες (NGS) που διαθέτουν τα πανεπιστήμια μέσω ερευνητικών προγραμμάτων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί