Κορωνοϊός: Σε “εθελοντική” καραντίνα 80 εκατ. Τούρκοι από Ερντογάν – Μερικό lockdown σε 30 πόλεις

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για τα απαραίτητα

Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στην Τουρκία από τον κορονοϊό θορύβησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ανακοίνωσε μερικό lockdown σε αποψινό διάγγελμά του.

“Εθελοντική καραντίνα” σε 30 μεγάλεις πόλεις και συνολικά 80 εκατ. Τούρκους ανακοίνωσε ο Ερντογάν και κάλεσε τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για τα απαραίτητα. Επίσης, ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς τη χώρα.

Συμβούλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα συγκροτηθούν στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης αν κριθεί αναγκαίο.

Πλέον, θα απαιτείται ειδική άδεια του κράτους για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν υπεραστικά ταξίδια εντός της Τουρκίας και όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ευέλικτο σύστημα εργασίας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να μείνουν περισσότεροι πολίτες στα σπίτια τους. Επίσης, κλείνουν στο κοινό από το Σαββατοκύριακο πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι.

Εκκένωση της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε απόψε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι από χθες βράδυ εκκενώθηκε η περιοχή της συνοριακή πύλης Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη από πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό η επιχείρηση εκκένωσης έγινε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και 5.800 προσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε 9 νομούς της Τουρκίας όπου θα παραμείνουν σε κέντρα επανεισδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αιφνίδια κίνηση της Τουρκίας να εκκενώσει την περιοχή του Παζάρκουλε πιστεύεται ότι έγινε από το φόβο της διασποράς του κορονοϊού. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι 2 κρούσματα κορονοϊού είχαν εντοπιστεί μεταξύ των μεταναστών/προσφύγων στο Παζάρκουλε.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν 12 περιοχές σε καραντίνα, ένα νέο μέτρο που επιβάλλεται στη χώρα, που στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

“Συνολικά δώδεκα πόλεις και χωριά τέθηκαν σε καραντίνα”, δήλωσε, αναφέροντας ότι πέντε από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες.

Νωρίτερα, η υπηρεσία υγείας της επαρχίας Ριζούντας, στην βορειοανατολική Τουρκία, τόνισε πως μια πόλη και τέσσερα χωριά στην επαρχία αυτή τέθηκαν σε καραντίνα.

Πρόκειται για την πόλη Κεντιρλί, με περίπου 3.000 κατοίκους, και τα γειτονικά χωριά Γιενί Σελιμιγιέ, Μπεστέπε, Εσεντέπε και Μαλτέπε.

“Τα σημεία πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές θα παρακολουθούνται και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία υγείας, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο “σε έκτακτες ανάγκες”.

Επιπλέον, οι αρχές θα καταρτίσουν κατάλογο των κατοίκων των πέντε περιοχών που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως βήχας ή πυρετός, προκειμένου να διεξάγουν τεστ για τον Covid-19, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Ερωτηθείς από την κρατική τηλεόραση TRT, ο δήμαρχος της πόλης Κεντιρλί, Αλαετίν Σερντάρ, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη “μετά το θάνατο χθες (Πέμπτη) ενός ασθενούς” από τον Covid-19 σε αυτή την πόλη.

Η τοποθέτηση σε καραντίνα “είναι ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των ασθενών δεν θα αυξηθεί”, πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει πόσοι από τους κατοίκους της πόλης έχουν επηρεαστεί.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει τοποθεσίες σε καραντίνα μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η χώρα έχει καταγεγραμμένα 5.698 κρούσματα του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 92 θανάτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Η Άγκυρα έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να προσπαθήσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού: Τον κατ’ οίκον περιορισμό για ανθρώπους άνω των 65 ετών και για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Τα σχολεία έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Απριλίου και σχεδόν όλες οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν ανασταλεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα περιορισμούς στα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων και απαγόρευση περιπάτων και ψαρέματος κατά μήκος των ακτών και των παραλιών, καθώς και τζόκινγκ σε δάση και πάρκα τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος, ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει τις τελευταίες ημέρες 477 χρήστες του διαδικτύου που κατηγορούνται για διασπορά αβάσιμων πληροφοριών σχετικά με τον Covid-19, 67 συλλήψεις περισσότερες από όσες ανακοίνωσε ο ίδιος την Τετάρτη.

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί