Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή κόντρα στην τηλεδιάσκεψη – Ιταλια και Ισπανία βάζουν βέτο στο κοινό ανακοινωθέν

Στην απόρριψη του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής προχώρησαν η ιταλική και η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, και συγκεκριμένα της Γερμανίας και της Ολλανδίας ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

“Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Αλλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε διορία 10 ημερών προκειμένου να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι επαρκής για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού,  καθώς και οι επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας και της οικονομίας στον απόηχο της επιστολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και ακόμα οκτώ ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι την επιστολή προς τον κ. Μισέλ υπέγραφαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε  τις πάγιες θέσεις της Αθήνας όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών, όσο και για τη στήριξη της οικονομίας.

“Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του νότου δεν κατέστη δυνατή μία συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρωομολόγου. Ελπίζουμε ότι τώρα μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία”, τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποτυπώνοντας την ατζέντα που θα θέσει επί τάπητος ο κ. Μητσοτάκης. “Με την κοινή επιστολή που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τους άλλους ηγέτες υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ κρατών του Νότου και του Βορρά. Πράγμα που δείχνει ότι οι συνθήκες ωριμάζουν σταδιακά, ώστε να έχουμε κοινές απαντήσεις σε κοινά προβλήματα όπως αυτά που μας φέρνει αυτή τη στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα συμπεράσματα. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αυτά στα συμπεράσματα τα σημερινά είναι μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι δεδομένο ότι κάποια εργαλεία κοινά όπως τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν”, σημείωσε.

 capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί