Ρήγματα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Λοιμοξιολόγων του υπ. Υγείας για την χλωροκίνη – Γιατί δεν συνταγογραφείται;

Το βράδυ της Τρίτης έφθασε στην Ελλάδα το ειδικό αεροσκάφος cargo της Αegean που είχε σταλεί στην Ινδία για να φέρει στην χώρα μας 5 τόνους χλωροκίνης – της φαρμακευτικής εκείνης ουσίας που, μέχρι στιγμής, θεωρείται παγκοσμίως η πιο ελπιδοφόρα πιθανή θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19. Την συγκεκριμένη ποσότητα είχε εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, η παραγγελία έγινε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και το σχέδιο προβλέπει ότι η χλωροκίνη που εισήχθη στην χώρα μας θα διατεθεί στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες άμεσα μπορούν αν παρασκευάσουν το φάρμακο που βασίζεται στην συγκεκριμένη ουσία προκειμένου να διατεθεί, έστω ως πειραματική θεραπεία, σε νοσούντες από τον κορονοϊό.

Παρά την παραγγελία και την παραλαβή όμως, το ποιοι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν αυτήν την πειραματική θεραπεία παραμένει ζητούμενο και, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr, έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις και ρήγματα και εντός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Αφετηρία αυτών των εντάσεων αποτέλεσε ο τραγικός θάνατος της 41χρονης γυναίκας από το χωριό Κορέστιο της Καστοριάς που παρ΄ότι εμφάνιζε τα συμπτώματα του κορονοϊού είχε πάρει οδηγία από τον ΕΟΔΥ να μείνει στο σπίτι της και, τελικά, άφησε την τελευταία της πνοή πριν μπορέσει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο θάνατος αυτός άνοιξε και το μεγάλο ζήτημα για το κάτω από ποιες προϋποθέσεις, με ποια παρακολούθηση και με ποια θεραπεία πρέπει να δίνεται σύσταση παραμονής στο σπίτι για τους ασθενείς – γεγονός, που τέθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής.

Αρκετά εξ αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησαν να επεκταθεί η πειραματική θεραπεία με χλωροκίνη και σε ασθενείς που νοσούν κατ΄ οίκον, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, χλωροκίνη χορηγείται σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρότερη, ή βαριά κατάσταση στα νοσοκομεία.

Οι λοιμοξιολόγοι και πνευμονολόγοι που τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης χλωροκίνης και σε ασθενείς που μένουν στο σπίτι ήταν διπλό: Αφενός το ότι η εμπειρία από την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1 έχει δείξει πως η χορήγηση αντιικών φαρμάκων μέσα στις πρώτες 48 ώρες βοηθά κατά πολύ στην αποθεραπεία χωρίς επιπλοκές, αφετέρου στο ότι η διατήρηση της πειραματικής θεραπείας μόνον σε νοσοκομειακό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει πολλούς αγωνιούντες ασθενείς με ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία προς χορήγηση θεραπείας εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο ήδη οριακό σύστημα δημόσιας Υγείας.

Η πρόταση των συγκεκριμένων επιστημόνων είναι να εφοδιαστούν τα φαρμακεία με επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου και στην συνέχεια αυτό να χορηγείται, μόνον με συνταγή γιατρού, σε ασθενείς που νοσούν μεν κατ΄οίκον αλλά ο γιατρός κρίνει ότι είναι πιο ευάλωττοι ή ότι χρειάζονται υποστήριξη και με μια επιπλέον, πειραματική έστω, φαρμακευτική αγωγή.

Η πρόταση όμως έμεινε στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας χωρίς απάντηση και παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που χρειάζεται για την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Με δεδομένο ωστόσο πως οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι μεταξύ τους που εκτιμούν πως η απόφαση για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου «έπρεπε να έχει υπογραφεί χθες!». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, οκτώ μέλη της Επιτροπής είναι έτοιμα να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία ζητώντας άμεσες αποφάσεις, ενώ χθες υπήρξαν προειδοποιήσεις σοβαρών επιστημόνων ακόμη και για παραιτήσεις.

Είναι προφανές ότι η απάντηση του υπουργείου Υγείας είναι επιτακτική – πόσο μάλλον, αφού ήδη υπάρχουν στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες από την χλωροκίνη που εισήχθη στη χώρα, και μάλιστα με απ’ ευθείας πτήση προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της κατάσχεσης υγειονομικού υλικού από χώρες όπως η Γερμανία που ήταν ενδιάμεσοι σταθμοί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί