Ο χάρτης του κορονοϊού στην Ελλάδα – Σε real time τα κρούσματα

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας και πλέον μετράμε 821 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 23 θανάτους σε 34 περιφερειακές κοινότητες, όπου ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, η τρέχουσα εβδομάδα, αλλά και η επόμενη είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ώστε να έχουμε μια εικόνα για το αν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, (κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων) έχουν αποδώσει.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο και οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά ύπουλος.

«Εστίες υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζούμε ο καθένας, αν με ελαφρότητα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεωρούμε πως δεν κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε άλλους», είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας για να εξηγήσει τη σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού όλων μας, για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Σε ποιες περιοχές βρίσκονται εστίες του κορωνοϊού

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Αθήνα, παρότι το πρώτο μεγάλο κύμα των ασθενών και των κρουσμάτων είχε εμφανιστεί στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο όταν επέστρεψαν 53 κάτοικοι αυτών των περιοχών από τους Αγίους Τόπους και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας έχουν καταγραφεί στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα. Πλέον υπάρχει μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19.

Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται πως η εστία παραμένει ζωηρή.

Συγκεκριμένα τα κρούσματα στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαΐα και στη Ζάκυνθο 11. Στις 20 Μαρτίου ο αριθμός των περιστατικών ήταν αντίστοιχα 41, 9 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού και η μετάδοσή του στον πληθυσμό.

Άλλες περιοχές είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε αποκαλύπτοντας την εστία ήταν και το πρώτο θανατηφόρο στην περιοχή, ένας 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς.

Σήμερα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφεί συνολικά 19 κρούσματα, τα οποία όπως δείχνουν οι προηγούμενες εκθέσεις του ΕΟΔΥ κινούνταν ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες. Τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.

Σε καραντίνα μπήκε από χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι. Εκεί έχουν καταγραφεί εννέα κρούσματα, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, κάτι που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες, καθώς η περιοχή είναι αρκετά απομονωμένη και ορεινή. Ενδέχεται η μετάδοση του κορωνοϊού να σχετίζεται με την επιστροφή στην ευρύτερη περιοχή φοιτητών από την Τουρκία, κάτι που εξετάζεται.

Μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται τέλος στις περιοχές της Λάρισας, του Έβρου, του Ηρακλείου, της Μεσσηνίας, της Πιερίας, των Ιωαννίνων, της Λέσβου, της Εύβοιας, του Κιλκίς και των Σερρών.
Σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες έχει καταγραφεί -μέχρι και προχθές- από ένα κρούσμα.

Δείτε σε real time τον χάρτη με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί