Κορωνοϊός: Πάνω από 447.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Οι νεκροί στην Ισπανία ξεπέρασαν αυτούς της Κίνας. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξελιχθούν στο νέο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Σε καραντίνα και η Ινδία

Τουλάχιστον 20.599 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία του SARS-CoV-2, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν διαγνωστεί 447.030 κρούσματα σε 182 χώρες και εδάφη αφότου ξέσπασε η επιδημία, στα τέλη Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 104.300 ασθενείς θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι.

Σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 2.341 και τα νέα κρούσματα κατά 43.010.

Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να εξελιχθούν στο νέο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε ο ΠΟΥ, με την ινδική κυβέρνηση να ανακοινώνει πλήρες 24ωρο «lockdown» σε εθνικό επίπεδο, στη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη- και την Ισπανία να ξεπερνά και αυτή σε νεκρούς την Κίνα. 

Ο ισπανικός στρατός ζήτησε από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς βοήθειας της Συμμαχίας, είπε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Μιγκέλ Βιλαρόγια.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η Ισπανία κατέθεσε το αίτημα αυτό στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να το διαβιβάσει στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών του.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η Μαδρίτη.

Ευρώπη

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία, η οποία έχει περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη χώρα, είναι πιθανώς δεκαπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα δεδομένα. Στη χώρα σημειώθηκε και πάλι αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών από κορονοϊό, βάζοντας τέλος στην μικρή αισιοδοξία που υπήρχε μετά τη μείωση των κρουσμάτων τις δύο προηγούμενες ημέρες: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 69.176. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.820.

Στους 743 ανήλθαν την Τρίτη οι ασθενείς του κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την καταγραφή 48 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 21, μετά τον θάνατό ενός ηλικιωμένου στην Ξάνθη.

Στην Ισπανία καταγράφηκαν 739 θάνατοι μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, στην πλέον απότομη αύξηση από τότε που η επιδημία χτύπησε τη χώρα: Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 3.434 από τους 2.696 την Τρίτη, με τα κρούσματα να αυξάνονται στα 47.610 από τα 39.673 την Τρίτη. Σημειώνεται πως πλέον οι νεκροί της Ισπανίας ξεπερνούν αυτούς της Κίνας.

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν 240 νέους θανάτους από τον κορονοϊό την Τρίτη, με το σύνολο να ανεβαίνει στους1.331. Ξεπέρασαν τις 25.000 τα κρούσματα

Τα γερμανικά νοσοκομεία με δυνατότητες εξυπηρέτησης επιπλέον ασθενών δέχτηκαν τους πρώτους τους ασθενείς από την Ιταλία. Τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν στα 31.554, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 149. Στη Βρετανία οι θάνατοι από τον κορονοϊό αυξήθηκαν στους 422 την πρώτη ημέρα του εθνικού «lockdown», με την κυβέρνηση να ζητά 250.000 εθελοντές για τις υπηρεσίες υγείας. Η Αυστρία πρόκειται να επεκτείνει κατά πολύ τα τεστ τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό τον εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάων, ανέφερε ο καγκελάριός της την Τρίτη. Η πολωνική κυβέρνηση ανέφερε πως θα επεκτείνει τους περιορισμούς στους πολίτες, μεταξύ των οποίων και η επιβολή ορίου στον αριθμό των πολιτών που συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αναβάλλεται το δημοψήφισμα πάνω στις συνταγματικές αλλαγές που θα του επέτρεπαν να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο, χωρίς να προσδιορίσει νέα ημερομηνία. Επίσης ο δήμαρχος της Μόσχας είπε πως το ξέσπασμα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι χειρότερο από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία κατέγραψε 163 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 658.  Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα έθεσε σε ισχύ σειρά νέων μέτρων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσωρινή απαγόρευση διεξαγωγής δημόσιων εκδηλώσεων και μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τους πολίτες άνω των 65 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από τον δήμαρχο της πόλης.Ο Σεργκέι Σομπιάνιν επισήμανε ότι τα καταστήματα τροφίμων, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η Νορβηγία παρέτεινε τους περιορισμούς ως της 13 Απριλίου, με 2.566 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 νεκρούς. 

Αμερική

Η κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησε σύγχυση σχετικά με τη χρήση ενός μέτρου της δεκαετίας του 1950 για την απόκτηση κιτ για τεστ κορονοϊού εν μέσω σοβαρών ελλείψεων εξοπλισμού για τους υγειονομικούς. Στα 60.000 τα κρούσματα, 827 οι θάνατοι σε όλη τη χώρα.

Κορονοϊός: Πάνω από 447.000 τα κρούσματα παγκοσμίως. Οι νεκροί στην Ισπανία ξεπέρασαν αυτούς της

Στον Καναδά, ένα πακέτο επείγουσας βοήθειας για τους Καναδούς που διατρέχουν οικονομικό κίνδυνο έχει «κολλήσει», ενώ το Μεξικό ανακοίνωσε πως απαγορεύει όλες τις μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις για έναν μήνα, επεκτείνοντας την υποστήριξη προς τις μικρές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Τζαΐρ Μπολσονάρο, έδωσε τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση με την Κίνα σε συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη, με τους δύο να συμφωνούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας περνούσε σε lockdown.

Ο απολογισμός των θυμάτων του κορονοϊού στο Περού αυξήθηκε σε επτά νεκρούς την Τρίτη, καθώς 38χρονος υπέκυψε αφού μολύνθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στον Καναδά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ως την Τρίτη στο Περού είχαν διαγνωστεί συνολικά 416 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ασία- Ειρηνικός

Αυστραλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα μπορούσε να αρχίσει να προκαλεί πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε πτώση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων την Τετάρτη, καθώς μειώνονταν τα «εισαγόμενα» κρούσματα ενώ δεν αναφέρθηκαν εγχώρια. Στην Ινδία οι πολίτες συνωστίζονταν σε μανάβικα και φαρμακεία, προσπαθώντας να προμηθευτούν τα απαραίτητα μετά την ανακοίνωση lockdown για τρεις εβδομάδες από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Η Ταϊλάνδη ανέφερε 107 νέα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει τα 934, με τέσσερις νεκρούς, ενώ η Νότια Κορέα ανέφερε 100 νέα κρούσματα την Τετάρτη, με το σύνολο να φτάνει τα 9.137.

Κορονοϊός: Πάνω από 447.000 τα κρούσματα παγκοσμίως. Οι νεκροί στην Ισπανία ξεπέρασαν αυτούς της

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα:  Πάνω από 40 κρούσματα αναφέρθηκαν στην πόλη  όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερησία αύξηση για την ιαπωνική πρωτεύουσα. Ο αριθμός των κρουσμάτων την Τετάρτη ανεβάζει τον συνολικό αριθμό τους στο Τόκιο σε περίπου 200.  Ο κορονοϊός είχε προσβάλει πάνω από 1.200 ανθρώπους στην Ιαπωνία, ενώ 43 ασθενείς έχουν υποκύψει.

Την ίδια ώρα, η Ινδονησία έχει επιβεβαιώσει 105 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 790, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Τρεις ακόμα άνθρωποι πέθαναν, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 58, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 84 νέα κρούσματα και τρεις θανάτους. Με βάση τα νεότερα στοιχεία, στη χώρα έχουν καταγραφεί 636 κρούσματα και 38 θάνατοι.

Μέση Ανατολή και Αφρική

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε 143 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας Covid-19 στους 2.077 νεκρούς σε μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως. «Οι συνάδελφοί μας κατέγραψαν 2.206 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19» στο σύνολο των ιρανικών επαρχιών τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Κιανούς Τζαχανπούρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το Ιράν μετρά συνολικά 27.017 κρούσματα του νέου κορονοϊού από την αρχή της επιδημίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι προειδοποίησε πως το Ιράν ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού, καθώς ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες που εξέδωδαν οι υγειονομικές αρχές για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Η Τουρκία επέβαλε περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των μανάβικων και τους αριθμούς πελατών και επιβατών σε λεωφορεία, καθώς οι νεκροί αυξήθηκαν στους 37. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε τον πρώτο της θάνατο την Τρίτη, ενώ τα κύρια αεροδρόμια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσαν πως παγώνουν προσωρινά όλες τις επιβατηγές πτήσεις από την Πέμπτη. Η Αίγυπτος ανακήρυξη απαγόρευση κυκλοφορίας δύο εβδομάδων. Στη Νιγηρία ο προσωπάρχης του προέδρου βρέθηκε θετικός, όπως ανέφερε πηγή ενήμερη επί του θέματος. Στη Νότια Αφρική επιχειρήσεις ετοιμάζονταν για lockdown σε εθνικό επίπεδο, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφταναν τα 554. Ο πρόεδρος του Κονγκό έκλεισε τα σύνορα της χώρας και επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η Λιβύη ανέφερε το πρώτο της κρούσμα, με το σύστημα υγείας της χώρας να βρίσκεται σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση μετά από χρόνια εμφυλίου.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, HuffPost Greece)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί