Κορονοϊός: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα κυκλοφορίας

Προλειαίνεται το έδαφος, -ή τουλάχιστον, αρχίζει να “ζυμώνεται”, ώρα ανάγκης, η προοπτική- για πολύ ασφυκτικότερο πλαίσιο απαγορεύσεων στις μετακινήσεις του πληθυσμού εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ούτε καν δυο ημέρες μετά τα περιοριστικά μέτρα το… σήμα που δίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το Μαξίμου είναι ότι χρειάζεται προετοιμασία για το ενδεχόμενο να έρθουν κι άλλα μέτρα (εκτός άλλων) αυστηρότερης απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση και την αποφυγή της διασποράς της λοίμωξης Covid-19. Η προαναγγελία για νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ήρθε από τον υφυπουργό Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, το απόγευμα της Τρίτης (24.3.2020)

Νωρίτερα, ένα βήμα παραπέρα σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών είχε κάνει δια της… πλαγίου ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, εν είδει «λαγού».

Με αφορμή τις ρυθμίσεις για την ανακούφιση κυρίως των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Αδωνης Γεωργιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, “δένοντάς τα” με αναφορές στις δράσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Τι είπε; «Τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα δεν είναι τα τελευταία. Βδομάδα με τη βδομάδα και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει αναγκαστικά δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και άρα δημιουργείται μεγαλύτερη ζημία στην πραγματική οικονομία τόσο εμείς εδώ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και πιο διευρυμένα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων». Προφανώς, η διατύπωση σχετικά με τις μετακινήσεις κατά τις δηλώσεις του, μετά το υπουργικό συμβούλιο, την Τρίτη (24.3.2020), δεν ήταν τυχαία. Αλλωστε ο ίδιος ξέρει από επικοινωνία και χρησιμοποιεί το λόγο με τρόπο ώστε άλλοτε να προκαλεί και άλλοτε να ανοίγει “παράθυρα για να ρίχνει στο δημόσιο πεδίο… τροχιοδεικτικά πυρά στην κατεύθυνση που θέλει να επισημάνει.

Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητή η φράση που χρησιμοποίησε μια μέρα πριν, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha (23.3.2020).

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας είπε μεταξύ άλλων: «Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις, υπάρχει αυστηρός περιορισμός. Κάποιος να μπορεί να κάνει τις βασικές εργασίες του και τον υπόλοιπο χρόνο να παραμένει σπίτι του(…)». Μοιάζει να ακολουθεί τη φρασεολογία του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε (έχοντας εφαρμόσει για καιρό τον παραλογισμό της… ανοσίας της καπιταλιστικής αγέλης) περιορισμούς, και όχι απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Είναι δεδομένο ότι μέσω των διατυπώσεων υπάρχει και μια προσπάθεια να γίνεται αποδεκτό σιγά σιγά από τον κόσμο το νέο ασφυκτικό πλάισιο ζωής που διαμορφώνεται λόγω του κορονοϊού (ή και αργότερα η διατήρησή του, εν γένει με αφορμή τον κορονοϊό για το μέλλον). Παράλληλα, οι παντός τύπου αστικές κυβερνήσεις με μια φωνή προβάλλουν πρωτίστως την ατομική ευθύνη – ενίοτε πάει μαζί με την αντίληψη περί «συλλογικής ενοχοποίησης» για επιπτώσεις από πρότερες «δικές τους» πολιτικές επιλογές υποβάθμισης ή διάλυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Εχει βάθος η τακτική του μαστιγίου-καρότου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, με κέντρο την ατομική ευθύνη, πριν κατηγορώντας τη μειοψηφία που δεν πειθαρχεί στα μέτρα , μετά, δίνοντας συγχαρητήρια στην πλειοψηφία που εφαρμόζει τα μέτρα της μη άσκοπης κυκλοφορίας και έχει στο χέρι το χαρτί αδειών ή το sms στο πενταψήφιο για έξοδο από το σπίτι. Τώρα είναι όσοι κάνουν τεχνάσματα για να μην μένουν σπίτι…

Mένουμε σπίτι, ο αγώνας για να σωθούν ζωές συνεχίζεται. Οπως συνεχίζεται και ο αγώνας για να είναι καλύτερη η καθημερινότητα την επόμενη ημέρα, μετά τον κορονοϊό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί