Σ. Βαρδάκης: Απαράδεκτο να μην έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα στήριξης για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα

Με την παρούσα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, αλλά και όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, παραγωγοί και έμποροι.

Αν και η υγειονομική κρίση έχει πλήξει ήδη τους παραπάνω συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση για ανεξήγητο λόγο τους έχει θέσει εκτός των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής. Το θέμα θέτει με ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Δυστυχώς οι εξαγωγές προϊόντων πρωτογενή τομέα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις του 2019. Ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων εστίασης στην ελληνική επικράτεια, δημιουργεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα όσων ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή. 

Για όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία κατηγορία αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στον ανταγωνισμό με τα σουπερμάρκετ, καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά.  

Με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 20006/2020 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 943/Β/20-3-2020 ημέρα Παρασκευή, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή υπήρξε απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών της επόμενης ημέρας, που τυγχάνει να είναι και η μέρα συμμετοχής περισσότερων παραγωγών και εμπόρων από κάθε άλλη μέρα της εβδομάδας. 

Η αιφνιδιαστική απόφαση, λίγες ώρες πριν λειτουργήσουν οι λαϊκές του περασμένου Σαββάτου, είχε ως αποτέλεσμα, πολλά προϊόντα να αχρηστευτούν ενώ ήταν ήδη αγορασμένα από τους πωλητές των λαϊκών, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους για τον ίδιο λόγο. Επίσης η οικονομική ζημία θα συνεχιστεί καθώς θα επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του 50% όσων συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.

Το οικονομικό πλήγμα που δέχεται η Κρήτη εξαιτίας των ακυρώσεων των τουριστικών πακέτων, οι συνέπειες στην οικονομία του νησιού λόγω και του πλήγματος στον πρωτογενή τομέα είναι ανυπολόγιστες, ενώ ο κτηνοτρόφος κινδυνεύει να μην διαθέσει την παραγωγή του ούτε την περίοδο του Πάσχα που παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Επίσης όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στηρίζουν τις οικογένειές τους με χαμηλά έως πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Βαρδάκης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν νέα δέσμη μέτρων άμεσα για την στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των εργατών γης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί