ΟΕΕ/ΤΑΚ: Αναγκαιότητα στήριξης όλων των επιχειρήσεων με ειδική αναφορά στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς

Την αναγκαιότητα στήριξης όλων των επιχειρήσεων με ειδική αναφορά στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, ζήτησε με επιστολή της η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ την οποία απευθύνει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρούτση Ιωάννη, στον Υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνι.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω: 

Κύριοι,

Η χώρα μας βίωσε την τελευταία δεκαετία μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Εν μέσω τριών μνημονίων ο Ελληνικός λαός έχασε περίπου το ένα τέταρτο του πλούτου και διχάστηκε βαθιά. Με την είσοδο στη νέα δεκαετία πιστέψαμε ότι είχαμε αρχίσει να βλέπουμε τις πρώτες ακτίνες φωτός. Όμως γελαστήκαμε, η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε όλες τις προσδοκίες για ανάκαμψη, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε την ένταση, ούτε τη διάρκεια της ύφεσης που εισέρχεται η Οικονομία. Ουσιαστικά σήμερα οι αγορές βρίσκονται σε παύση, με επιχειρήσεις και εργαζόμενους να βιώνουν συνθήκες πολέμου

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι πλήττεται το σύνολο της οικονομίας. Πλήττονται τόσο οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργείας, όσο και αυτοί που λειτουργούν, αλλά πλέον χωρίς πελάτες και χωρίς τζίρο. Ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα και όσο τα μέτρα εντείνονται, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζόμενους τους, ακόμα κι αυτών που θα συνεχίσουν υποθετικά να λειτουργούν κανονικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους επιστημονικούς κλάδους. Πως μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι Σύμβουλοι – Μελετητές, χωρίς επιχειρήσεις εν λειτουργία, οι Δικηγόροι, χωρίς δικαστήρια και οι Μηχανικοί, χωρίς εργοτάξια.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον κλάδο των Λογιστών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων και συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Επιβάλλεται, με υπουργική απόφαση, να τεθεί ως μοναδική ενασχόληση τους, η εκπλήρωση των εκτάκτων μέτρων στήριξης, με παράλληλη αναστολή πάσης φύσεως υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες είναι αδιανόητο να συζητάμε για ΚΑΔ επιχειρήσεων και να αναζητάμε την κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα που έχει δηλωθεί. Θα πρέπει άμεσα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Η κοινωνία δεν πρέπει να διχαστεί.

Επιβάλλεται τα μέτρα στήριξης να είναι οριζόντια. Να αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων και ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς εξαιρέσεις. (υποχρεώσεις προς δημόσιο, μισθολογικό κόστος, υποχρεώσεις προς τράπεζες, επιταγές κλπ).

Πλέον δεν μπορούμε να συζητάμε ούτε για Σύμφωνο Σταθερότητας, ούτε για Πρωτογενή Πλεονάσματα. Απαιτούνται γενναία συνδυαστικά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής από μια Ευρώπη που δείχνει να θυμήθηκε αργά τον ορό «Αλληλεγγύη».

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους Γιατρούς, το νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό για τον υπεράνθρωπο αγώνα που δίνουν καθημερινά και να ζητήσουμε από όλους τους συμπολίτες μας να παραμείνουν στα σπίτια, τους ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Έχουμε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, αν θέλουμε να βγούμε νικητές, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί