ΚΚΕ Ηρακλείου: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ:

Για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία και την προστασία της δημόσιας υγείας, απαιτείται η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας στο νομό Ηρακλείου με προσωπικό, υποδομές και υλικά, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καλύπτοντας δωρεάν καθολικά τις ανάγκες των ασθενών. 

Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ σύσσωμος ο λαός και η νεολαία μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: 

  • Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και να δημιουργηθούν νέα, τουλάχιστον τα διπλάσια από τα υπάρχοντα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν μόλις 12 κλίνες ΜΕΘ και 4 σε θαλάμους αρνητικής πίεσης (τα στοιχεία λένε για 41 σε όλη την Κρήτη) ενώ με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες σήμερα μπορούν να φτάσουν σε 30 στο ΠΑΓΝΗ και 20 στο Βενιζέλειο που καλούνται να καλύψουν πάνω από 330.000 πληθυσμό.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (ιατρικού, νοσηλευτικού κλπ.) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να στελεχωθούν τουλάχιστον οι κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή τουλάχιστον 100 νοσηλευτές για το ΠΑΓΝΗ και 60 για το Βενιζέλειο, αντίστοιχα να προσληφθούν οι αναγκαίοι γιατροί με προτεραιότητα σε παθολόγους, πνευμονολόγους, ΩΡΛ και γενικής ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο. Χαρακτηριστικά, σήμερα, στο ΠΑΓΝΗ, που συγκαταλέγεται στα νοσοκομεία αναφοράς, έχουν έρθει μόλις 10 εργαζόμενοι από τις 79 προσλήψεις λοιπού προσωπικού, πλην γιατρών, που έχουν εξαγγελθεί.
  • Να στελεχωθούν άμεσα τα ΤΕΠ, οι Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές και στα 2 νοσοκομεία, με προτεραιότητα το ΠΑΓΝΗ, που αποτελούν κλινικές πρώτης γραμμής και το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εντατικοποίησης, με εξουθενωτικά ωράρια, με ανεσταλμένες άδειες.  
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων κλάδων και ειδικοτήτων με προτεραιότητα παθολόγους, πνευμονολόγους, ΩΡΛ, οικογενειακούς γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού, ο ΕΟΠΠΥ στον Εσταυρωμένο, οι 7 ΤΟΜΥ, το 1 αστικό και τα 6 επαρχιακά κέντρα υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Καμία σκέψη για συγκέντρωση όλων των ΤΟΜΥ στον Εσταυρωμένο.
  • Να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός όλων των δημόσιων δομών υγείας με τα προβλεπόμενα είδη θεραπείας π.χ αναπνευστήρες, απολύμανσης και προφύλαξης, με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό κλπ.). Σήμερα, μάσκες και στολές δίνονται με το σταγονόμετρο (ακόμα και μία στη βάρδια και κυρίως στις κλινικές πρώτης γραμμής) ενώ είναι προκλητικές οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προς το προσωπικό, πως σε συνθήκες έλλειψης μέτρων προστασίας, είναι αρκετό το πλύσιμο των χεριών και η μη χρήση γαντιών καθώς και η μη αναγκαιότητα χρήσης μασκών. 
  • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, αν προκύψουν, διαγνωστικού ελέγχου και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την ένταξη των 3 ιδιωτικών κλινικών και των πάνω από 15 διαγνωστικών κέντρων-κέντρων ημερήσιας νοσηλείας που υπάρχουν στο νομό στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Ένταξη των χιλιάδων γιατρών του νομού, με κρατική ευθύνη, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες και αξιοποίηση τους, για συνταγογράφηση και κατ΄οίκον θεραπεία ασθενών καθώς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» χωρίς καμία πληρωμή για τους ασθενείς. 
  • Να διαμορφωθούν περισσότεροι θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο ΠΑΓΝΗ (8 συνολικά στον αριθμό μέχρι σήμερα) και στο Βενιζέλειο. Να παρθούν μέτρα απομόνωσης τους από τις υπόλοιπες κλινικές των νοσοκομείων.
  • Να εξασφαλιστούν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού (την προηγούμενη εβδομάδα οι αριθμοί μιλούσαν για 100 ακόμα τεστ διαθέσιμα στο ΠΑΓΝΗ). Πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους υγειονομικούς πολλοί εκ των οποίων δεν ελέγχονται ακόμα και αν εμφανίσουν συμπτώματα, και για τους εργαζόμενους  που μέχρι σήμερα οι εργοδότες δεν δίνουν άδεια ακόμα και αν εμφανίζουν συμπτώματα, αν δεν αποδώσουν έγγραφα που να πιστοποιούν ότι πάσχουν από κορονοϊό, με καταστροφικές επιπτώσεις για τη διασπορά του ιού.
  • Να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλο τον πληθυσμό τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό κλπ.). Να σταματήσει η αισχροκέρδεια. 
  • Λήψη των αναγκαίων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί (οικοδόμοι, ΒΙΠΕ, σουπερ μάρκετ, υπηρεσίες ντελίβερι), δωρεάν παροχή των μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους, να ενταθούν οι έλεγχοι από επόπτες υγείας για την υλοποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς:

 -Που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την πανδημία, ακόμα και αν δεν έχουν ελεγχθεί για τον κορονοιό προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

-Με ανήλικα τέκνα με κλειστό σχολείο ή βρεφονηπιακό σταθμό (όταν δεν υπάρχει δυνατότητα φροντίδας τους από τον άλλο γονέα)

-Με άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο

-Που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ή για τους υγειονομικούς αν τους το επιτρέπει το νόσημά τους να μετακινηθούν σε τμήματα δεύτερης γραμμής εντός του νοσοκομείου).

  • Να επιταχθούν τα ξενοδοχεία της πόλης στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας εφόσον προκύπτει ανάγκη προφύλαξης των οικογενειών τους και των ίδιων από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.
  • Ούτε σκέψη να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία για το λαό μας, ώστε να υλοποιήσει «εν μία νυκτί» αντιδραστικά μέτρα που έχει χρόνια στο συρτάρι της για να βάλει στην καραντίνα τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. 

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οπαδοί, κάθε τίμιος αγωνιστής, θα πρωτοστατήσουν για άλλη μια φορά σε αυτόν τον αγώνα, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες, σύνθετες και ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. 

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και την δυναμώνουμε!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί