Ερωτήματα για τις οδηγίες και την καταγραφή της κρίσης του κοροναϊού – Επιβεβαιώθηκε ο Π. Πολάκης

Η ανησυχία για τις δύο τραγικές ιστορίες

Το Σάββατο, λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πρώην Αν. Υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης έθεσε τον προβληματισμό του για τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού.

Με ανάρτησή του σε ήπιους τόνους έθεσε μια σειρά από ζητήματα όπως το γεγονός ότι σύμφωνα με τα νούμερα που δίνονται, το ποσοστό των νοσηλευομένων σε σχέση με τον αριθμό των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 21.3%, αριθμός υπερβολικός και μοναδικός παγκοσμίως. Παράλληλα σημείωσε πως οι 18 διασωληνομένοι ασθενείς που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, δεν συμβαδίζουν με τους 30 και πλέον που γνωρίζει το ΕΚΑΒ και τον έχει πληροφορήσει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1) Από τη πληροφόρηση που έχω από ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, οι διασωληνωμένοι με βαριά λοίμωξη αναπνευστικού που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορωναϊού είναι 33 (χθες 30).
Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος;

Γιατί ο ΕΟΔΥ δίνει 18;;;

2) Οι νοσηλευόμενοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση ΕΟΔΥ είναι συνολικά 100.(115 λέω εγώ ).

Αν προσθέσουμε τους 13 που δυστυχώς κατέληξαν και τα κρούσματα είναι μόνο 530, αυτό σημαίνει πως στη χώρα μας το ποσοστό των νοσηλευόμενων στο σύνολο των κρουσμάτων είναι τουλάχιστον 21.3%!!!!!
Τόσο μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο (φωτό 1)

Κάτι είναι λάθος εδώ και αυτό είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που από ότι φαίνεται πρέπει να είναι εξαιρετικά υποτιμημένος.

3) Πριν μια βδομάδα ακριβώς (και με ομιλίες στη Βουλή πιο πριν) με εκτεταμένο άρθρο μου στην εφημερίδα Documento, εκτός από τα μέτρα μείωσης της διάδοσης που είναι το ΝΟΥΜΕΡΟ 1 (και στο οποίο παρθήκαν μέτρα έστω και καθυστερημένα και παίρνονται διαρκώς), ζήτησα αλλά τρία πράγματα να γίνουν:

α) εξασφάλιση επάρκειας ατομικών μέσων προστασίας για το Γενικο πληθυσμό με κρατική προμήθεια και ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ.

-ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!!

β) εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων προστασίας για το υγειονομικό δυναμικό και προσλήψεις άμεσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμα του ζήτησε, ανάμεσα στα αλλά, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού ,των εργαζόμενων με προγράμματα ΟΑΕΔ στο σύστημα Υγείας.

– Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, προσλήψεις έχουν γίνει ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ και για τη μονιμοποίηση ανθρώπων που δουλεύουν τόσο καιρό στο σύστημα ούτε κουβέντα. (παλαμάκια είχαμε αρκετά, όμως δεν φτάνουν!!)

γ) Εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ (σας πρότεινα συγκεκριμένο τρόπο για διπλασιασμό τους από τα 600 στα 1200 και περισσότερο )για να μη ζήσουμε καταστάσεις Ιταλίας!!!

– ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα παρά τις εξαγγελίες ότι διαπιστώνω και ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ…

Ελπίζω σε απαντήσεις και κυρίως σε παρεμβάσεις το συντομότερο.

Ενώ επαναλαμβάνω η διαθεσιμότητα να βοηθήσουμε ΙΣΧΥΕΙ!!

Γιατί εκτός από την ατομική ευθύνη του πληθυσμού υπάρχει η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και κυρίως η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ .

ΥΓ: Για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τα μέτρα σε άλλη ανάρτηση…»

Η αναφορά του προκάλεσε προβληματισμό, ο οποίος εντάθηκε μετά την επιβεβαίωσή του ένα 24ωρο αργότερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα στην γραπτή ενημέρωση που δόθηκε στα ΜΜΕ την Κυριακή, αντί της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, οι διασηλωμένοι ασθενείς διπλασιάστηκαν φτάνοντας μέσα σε μια μέρα τους 35, τον αριθμό δηλαδή που είχε γράψει ο Παύλος Πολάκης μια ημέρα νωρίτερα βάσει πληροφοριών του ΕΚΑΒ. 

Νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν στο Tvxs.gr ότι πιθανότατα διορθώθηκε το λάθος που επεσήμανε ο Π. Πολάκης, πάντως σε κάθε περίπτωση τα νούμερα που έγραψε συμβαδίζουν με την εικόνα που υπάρχει και η αναφορά του αποδείχτηκε εύστοχη. Αντίστοιχα «διόρθωση» υπήρξε και στον αριθμό των γυναικών που έχουν χάσει τη ζωής τους, συνολικά τρεις, καθώς οι αρχικές αναφορές του Σ. Τσιόδρα δεν συμφωνούσαν με τα περιστατικά που είχαν εντοπιστεί επιμέρους στα Νοσοκομεία. 

Δύο τραγικές ιστορίες, αυτή της 81χρονης από τη Σιάτιστα, μητέρας του 53χρονου, εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Καστοριάς, που έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό πριν από μερικές ημέρες, αλλά και της γνωστής δημοσιογράφους της Εφημερίδας των Συντακτών, Χαράς Τζαναβάρα, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τα αποτελέσματα των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Η 81χρονη έφυγε την Κυριακή από τη ζωή χωρίς να έχουν καταγραφεί τα αίτια θανάτου. Μάλιστα ενώ βρισκόταν σε καραντίνα δεν της έγινε ποτέ το τεστ για τον κοροναϊο, παρότι ο γιος της πριν προσβληθεί από τον ιό πήγαινε καθημερινά από τη δουλειά του στην Καστοριά, στο σπίτι της στη Σιάτιστα και στη συνέχεια πέθανε. Επίσης η Χαρά Τζαναβάρα, όπως αποκάλυψε και ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, πέθανε με συμπτώματα κοροναϊού αβοήθητη στο σπίτι παρά τις εκκλήσεις προς τον ΕΟΔΥ για να την επισκεφτούν γιατροί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Δείτε: Καταγγελία βουλευτή για το θάνατο της δημοσιογράφου Χ. Τζαναβάρα: Ζητούσε τεστ για κορονοϊό και δεν της έκαναν!

Η δημοσιογράφος τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες αν και ο πυρετός και τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν:

«Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν. Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον […] Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης θέτοντας και το ερώτημα αν τελικά «αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό;», καθώς «ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού».

Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, τα διαγνωστικά τεστ, είναι πλέον ελάχιστα και γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, άγνωστο με πιο κριτήριο επιλέγονται, γεγονός που μαρτυρά υποκαταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας. Όμως τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων επιτείνουν τον προβληματισμό που υπάρχει από πολλές πλευρές, όχι μόνο για την αξιοπιστία των στοιχείων, αλλά και για τις οδηγίες που δίνονται για παραμονή στο σπίτι σε περιπτώσεις όπως της Χαράς Τζαναβάρας.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί