Στη βουλή η υποστελέχωση του ΠΑΓΝΗ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα, 23 Μαρτίου, ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Το ΠΑΓΝΗ ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 κατοίκους. Ως νοσοκομείο αναφοράς και εξαιτίας της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού, της υποστελέχωσης, της έλλειψης υποδομών και της απουσίας ΜΑΠ, τα προβλήματα έχουν διογκωθεί και εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα οι χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, που εκφράζονται και στο ΠΑΓΝΗ. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώνονται οι διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, η απουσία ΜΑΦ, η έλλειψη μονάδας λοιμωδών, ο περιορισμένος αριθμός κλινών ΜΕΘ, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Η ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ, προέρχεται από τη συγχώνευση ή το κλείσιμο τμημάτων, ενώ αυτές οι κλίνες θέλουν εκπαιδευμένους και ενισχυμένους σε αριθμό εργαζομένους, που δεν καλύπτονται από τις όποιες προσλήψεις συμβασιούχων. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού σε απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά), με αποτέλεσμα να δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι 80 επικουρικοί εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για το ΠΑΓΝΗ, είναι σταγόνα στον ωκεανό των πάνω από 400 κενών οργανικών θέσεων με βάση τους οργανισμούς του 2012.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί με όσα μέσα διαθέτουν, σε αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, εντατικοποίησης της δουλειάς – και κατά την περίοδο της κανονικότητας οφείλονταν 500 μέρες άδεια- καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη δημόσια υγεία. 

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αντί να απολογηθεί για όλες τις ελλείψεις και καθυστερήσεις και αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να βρεθεί το νοσοκομείο έτοιμο στην πανδημία, με έγγραφό της καλεί τον πρόεδρο του σωματείου σε απολογία για την ανάδειξη των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που θα οξυνθούν περισσότερο μπροστά στην αναμενόμενη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει

Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και την άμεση μονιμοποίηση όλων όσων ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και για να σταματήσει κάθε απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζόμενων. 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί