Κυβερνητικό blame game με τον φόβο των πολιτών

Της Μαρίνας Αλεξανδρή

Χθες το βράδυ, με μια (νέα) συντονισμένη διαρροή, η κυβέρνηση προανήγγειλε (ξανά) γενικό lockdown. Σύμφωνα με την διαρροή το σχετικό σχέδιο είναι έτοιμο, και θα τεθεί σε εφαρμογή «ως ύστατη ενέργεια» στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.
 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, οι μόνες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, με απόφαση της κυβέρνησης, θα είναι εκείνες που σχετίζονται με την παροχή υγειονομικού υλικού και με την αλυσίδα τροφοδοσίας – δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λ.π. -, ενώ θα διακοπούν οι αεροπορικές και ακτοπολοϊκές συνδέσεις καθώς και οι κάθε μορφής εσωτερικές μετακινήσεις στην χώρα.

Θα υπάρξει και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, με ειδικό δελτίο, μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό, οι ένστολοι, και όσοι άλλοι κρίνεται ότι εργάζονται σε τομείς που η λειτουργία τους δεν μπορεί να ανασταλεί (π.χ. καθαριότητα των Δήμων, εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ). Οποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία του στον δρόμο θα συλλαμβάνεται ενώ θα περιπολούν παντού οχήματα της ΕΛΑΣ για την επίβλεψη του lockdown. Οι αγορές στα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να γίνονται μόνον από ένα άτομο ανά οικογένεια, ενώ υπάρχει σενάριο σύμφωνα με το οποίο και η πώληση βενζίνης από τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα γίνεται με κουπόνια.

Η διαρροή αυτή συνοδεύθηκε και από την έντονη επισήμανση πως πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβάλει, αλλά θα αναγκαστεί να το πράξει διότι μια μερίδα πολιτών δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και απομόνωση στο σπίτι.

To πρώτο ζήτημα εδώ είναι προς τι η διαρροή (η οποία δεν είναι η πρώτη των τελευταίων ημερών); Εάν η κυβέρνηση, κατόπιν των συστάσεων των επιστημόνων, θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο το γενικό lockdown ας το αποφασίσει κι ας το επιβάλει τώρα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι προς τι η επίμονη σύνδεση του lockdown με την περίφημη πλέον «ατομική ευθύνη»; Είναι αλήθεια πως μια – μειοψηφική – μερίδα πολιτών δεν πειθάρχησε στα μέτρα προστασίας. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως, ειδικά τα τελευταία 24ωρα, η μεγάλη πλειοψηφία έμεινε πραγματικά στο σπίτι. Η δήθεν μαζική εξόρμηση στην επαρχία και οι ουρές στα διόδια της Παρασκευής αποδείχθηκαν fake news. Από τα στοιχεία της Τροχαίας προκύπτει μείωση των διερχόμενων οχημάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 32% στα διόδια της Ελευσίνα και κατά 27% στα διόδια των Αφιδνών.

Άρα η επιμονή των κυβερνητικών στελεχών, και ιδιαιτέρως του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στην «ανεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών υποκρύπτει σκιές ενός αμοραλιστικού blame game: Ενός προληπτικού blame game μέσω του οποίου επιχειρείται η μετάθεση της κυβερνητικής και κρατικής ευθύνης στους πολίτες στην περίπτωση που ξεφύγει ο έλεγχος της πανδημίας.

Ειδικά ο κ. Χαρδαλιάς, που διακρίνεται και για το «τιμωρητικό» ύφος του απέναντι στους πολίτες χθες διέσχισε ανάμεσα στις αυστηρές προειδοποιήσεις και την διασπορά πανικού συσχέτισε και συνέκρινε το κομβόι με τα φέρετρα στην Ιταλία, με το κομβόι των αυτοκινήτων στα ελληνικά διόδια.

Εάν αυτή η τακτική στοχεύει στην αφύπνιση ακόμη και των πιο επιπόλεων πολιτών, κινδυνεύει να ενεργοποιήσει αντί της πειθαρχίας την αντίδραση. Το μαθηματικό γράφημα, για παράδειγμα,  του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου για τα αποτελέσματα της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην χαμηλή διασπορά του ιού ήταν πολύ πιο κατατοπιστικό, και κυρίως πολύ πιο πειστικό από τις απειλές του τύπου «θα γίνουμε Ιταλία».

Εάν όμως αυτή η τακτική είναι προσπάθεια μετάθεσης των κυβερνητικών ευθυνών στους πολίτες, είναι απλά μη ηθική.

Παρεμπιπτόντως δε, εάν όντως η κυβέρνηση δεν θέλει εξελιξεις τύπου Ιταλίας, καλό θα ήταν να συμπεριλάβει στην επόμενη φάση των μέτρων και την παύση λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανιών. Όπως αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ, ο ιταλός πρωθυπουργός χρειάστηκε να μετρήσει 793 θανάτους μέσα σε μια μέρα για να ανακοινώσει και το κλείσιμο των «μη κρίσιμων» βιομηχανιών. Διότι παρά το γενικό lockdown που – θεωρητικά – είχε επιβληθεί, αποδείχθηκε πως όλες οι μεγάλες βιομηχανίες του ιταλικού βορρά λειτουργούσαν κανονικά επιβάλλοντας μαζικές μετακινήσεις χιλιάδων εργαζομένων κάθε μέρα. Και αυτές οι βιομηχανίες βρίσκονται συγκεντρωμένες ακριβώς στις δύο περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, το Μπέργκαμο και την Μπρέσια.

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί