Τελικά έφυγαν μαζικά οι Αθηναίοι ή όχι;- “Μούφα” ή αλήθεια;

Αν και το βασικό θέμα συζήτησης στην κοινή γνώμη και τα κοινωνικά δίκτυα εν μέσω της μεγάλης επιδημίας είναι ότι οι Αθηναίοι αναχωρούν μαζικά με τα οχήματά τους για την επαρχία, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται για την κίνηση των οχημάτων στα διόδια.

Από το πρωί της Παρασκευής μεταδίδεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ότι οι κάτοικοι της Αθήνας «αποδρούν μαζικά προς την επαρχία» και προς απόδειξη τούτου μεταδίδεται ότι παρατηρούνται ουρές στα διόδια της Ελευσίνας. Εκτενείς αναφορές στο ζήτημα έγιναν, μάλιστα,  από τον Καθηγητή – εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική τους ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το tvxs, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται πως η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας είναι μάλλον υποτονική. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 μ.μ. της Παρασκευής, σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 32% λιγότερα οχήματα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή ενώ σύμφωνα με την Νέα Οδό, από το διόδια των Αφιδνών πέρασαν 27% λιγότερα οχήματα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του gocar.gr Αλλά και σύμφωνα με την Τροχαία η κίνηση στις εξόδους είναι απολύτως φυσιολογική.

Τι είπαν οι υπεύθυνοι εθνικών οδών με τους οποίους μίλησε το gocar.gr .


Νέα Οδός (Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας)

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή έως σήμερα στις 2 μμ, από τα διόδια των Αφιδνών (Νέα Οδός) με κατεύθυνση προς τη Λαμία, πέρασαν 9.900 οχήματα. Το αντίστοιχο διάστημα χθες πέρασαν 9.180 οχήματα (αύξηση διελεύσεων 7,8%).

Σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, υπάρχει σαφώς μειωμένη έξοδος, περίπου κατά 27%.


Ολυμπία Οδός (Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου)

Η έξοδος από το σταθμό διοδίων της Ελευσίνας μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής είναι στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη αλλά και τις προηγούμενες ημέρες. Σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή (13/3) καταγράφεται πτώση 32%.

Γιατί λοιπόν κάποιοι είδαν ουρές;

Διότι πλέον λειτουργούν λίγα έως ελάχιστα ταμεία, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο οι λωρίδες με μηχανήματα αυτόματης πληρωμής. Στην Ολυμπία Οδό δεν υπάρχουν πλέον ταμίες, και η διέλευση γίνεται μόνο με e-pass, κέρματα ή ανέπαφη επαφή με κάρτα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, όσοι έχουν αναχωρήσει για την επαρχία, πρέπει να παραμείνουν εκεί και να μην έρχονται σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό. Κάλεσε τους υπόλοιπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην ταξιδέψουν. Άφησε δε ανοικτό κάθε μέτρο, όπως αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Πώς δημιουργήθηκε το θέμα 

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Καθημερινής Λίνα Γιάνναρου, το θέμα ξεκίνησε από ένα φωτογραφικό απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Alpha και ένα τίτλο με ερωτηματικό («Φεύγουν λόγω κοροναϊού;») που αναπαρήγαν διάφορα ΜΜΕ χωρίς να τεκμηριώνεται ενώ ο δημοσιογράφος της εκπομπής αναφέρει με σαφήνεια πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών. Μάλιστα, είναι προφανές ότι δεν υπήρξαν ουρές στα διόδια αλλά παρατηρήθηκε φυσιολογικός συνωστισμός. Ειδικά, δε, στα διόδια της Ελευσίνας δεν υπάρχουν υπάλληλοι αλλά γίνονται μόνο ανέπαφες πληρωμές, με κάρτες, e-pass και κερματοδέκτες.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί έγινε αστραπιαία διασπορά της σχετικής ψευδούς «είδησης» και ειδικά, γιατί οι πλέον αρμόδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή αντιμετώπισης της φονικής πανδημίας, την υιοθέτησαν και προανήγγειλαν τη λήψη μέτρων που αποδίδονται σε αυτή στην «ανεύθυνη συμπεριφορά» των πολιτών. 

Σημειώνεται πως αντίστοιχες αναφορές και καταγγελίες για μετακινήσεις κατοίκων των πόλεων προς νησιά και περιοχές της περιφέρειας υπήρχαν εδώ και αρκετές ημέρες χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει καμία σύσταση, όπως συνέβη σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί