Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Απαιτούμε ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Την ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ζητά με επιστολή του προς τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά, η επιστολή:

Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και σε ατομικά μέσα προστασίας.

Ήδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, με ελλιπή μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, οι κυβερνήσεις αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

  1. Στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο, που όχι μόνο διατηρεί τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας) αλλά προβλέπει τη σταδιακή τους αύξηση στα 70 έτη.
  2. Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως και η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Σε πιθανή έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, η εντατικοποίηση θα χειροτερέψει, ιδίως όπου εκτεθούν υγειονομικοί – ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, ιδιαίτερα σε ατομικά μέσα προστασίας – και χρειασθεί να τεθούν σε απομόνωση.  

  1. Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των πολιτών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  2. Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
  3. ► Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι οι υγειονομικοί.
  4. ► Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Να γίνει άμεσα προμήθεια – με ευθύνη του υπουργείου υγείας – των αναγκαίων υλικών και ατομικών μέσω προστασίας. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία.
  5. ► Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.
  6. Συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί