Κατέληξε γιατρός στην Ιταλία που φρόντιζε ασθενείς χωρίς γάντια λόγω ελλείψεων

Ο 57χρονος γιατρός είχε σημάνει σε συνέντευξή του συναγερμό για τον αριθμό των γιατρών που μολύνονται

Τη μάχη με το νέο κορωνοϊό έχασε ένας γιατρός στην Ιταλία, που είχε καταγγείλει πρόσφατα ότι ελλείψει ιατροφαρμακευτικού υλικού αναγκαζόνταν να κουράρει ασθενείς της Covid-19 χωρίς να φορά γάντια.

Πριν διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό ο 57χρονος Μαρτσέλι Νατάλι, από το Κοντόνιο στην επαρχία της Λομβαρδίας είχε σημάνει σε συνέντευξή του στο Euronews συναγερμό για τον αριθμό των γιατρών που μολύνονται καθώς βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης με την πανδημία και αντιμετωπίζουν καθημερινά δραματικές καταστάσεις, όπως στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. Όπως είπε στο δίκτυο, δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να εργαστεί φορώντας γάντια «γιατί εξαντλήθηκαν».

«Το σίγουρο είναι ότι ήμασταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Ειδικά εκείνη της γενιάς μας στη μετα-αντιβιοτικά εποχή, που μεγάλωσαν νομίζοντας ότι ένα χάπι είναι αρκετό ενάντια σε μια ασθένεια. Δεχόμαστε κατ’ επιλογήν λιγότερες επισκέψεις στην κλινική επειδή θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβαση του κοινού σε μια περιοχή που είναι πιθανό εκκολαπτήριο της νόσου», είπε.

Από τη στιγμή που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό ο 57χρονος γιατρός νοσηλεύτηκε στην Κρεμόνα, και μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του με διπλή πνευμονία διακομίστηκε στο Μιλάνο. Η Ομοσπονδία Ιταλών Παθολόγων επιβεβαίωσε τον θάνατό του, με την γραμματέα της, Πάολα Πεντρίνι, να χαρακτηρίζει ως «πόλεμο» την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ιταλία με την πανδημία. Όπως είπε η Πεντρίνι, μόνον στην επαρχία του Μπέργκαμο μολύνθηκαν 110 από τους συνολικά 600 γιατρούς και τα αποθέματα ιατροφαρμακευτικού υλικού είναι σχεδόν εξαντλημένα. «Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τα τέλη Φεβρουαρίου. Λάβαμε κάποιες μάσκες, κάποια γάντια και διαγνωστικά κιτ, αλλά τίποτε άλλο. Κανονικά μια μάσκα χρησιμοποιείται για μισή μέρα, αλλά εδώ για μία εβδομάδα!», τόνισε. «Όσο είναι εφικτό δίνουμε ιατρικές συμβουλές από τηλεφώνου για να αποτρέψουμε μια εξάπλωση του κορωνοΪού και να αποφύγουμε τις επαφές με ασυμπτωματικά άτομα, που είναι ακόμη φορείς», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα παραταθούν τα μέτρα καραντίνας και απαγόρευσης των μετακινήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή σ’ όλη τη χώρα στις 9 Μαρτίου, ενώ θα επεκταθούν και στις κηδείες με τις οικογένειες των θυμάτων να αδυνατούν να αποχαιρετίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα με τελετές. Χθες έφθασαν στο Μπέργκαμο στρατιωτικά οχήματα για να παραλάβουν φέρετρα από τα κατάμεστα νεκροτομεία και να μεταφέρουν για αποτέφρωση τις σορούς…


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί