Ιταλία: Για πρώτη φορά στο εσωτερικό του νοσοκομείου στο Μπέργκαμο (Βίντεο)

Στην Ιταλία εδώ και ένα μήνα επικρατεί το απόλυτο χάος. Η χώρα ζει μια πρωτοφανή τραγωδία με τα θύματα από τον κορονοϊό να έχουν ξεπεράσει ακόμα και της Κίνας ενώ γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα χιλιάδες κρούσματα που καταφθάνουν καθημερινά.

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Sky News έφερε στη δημοσιότητα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, που έχει πληγεί όσο καμία άλλη πόλη στον κόσμο, με τους γιατρούς να τρέχουν πανικόβλητοι στους ασθενείς οι οποίοι πιάνουν το στήθος τους από την δύσπνοια, τα μηχανήματα να χτυπάνε σαν τρελά και οι εικόνες να μοιάζουν περισσότερο με εικόνες Αποκάλυψης.

«Οι προσπάθειές μας δεν είναι αρκετές» λένε οι απελπισμένοι γιατροί οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν αλλά στο τέλος δεν καταφέρνουν να σώσουν όλους τους ασθενείς. 

Ο δημοσιογράφος του Sky News μπήκε μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο στο νοσοκομείο και περιγράφει την τρέλα που επικρατεί στα ασφυκτικά γεμάτα δωμάτια. Όπως λέει το Μπέργκαμο θέλει να δείξει στον κόσμο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και να τον συστήσει να ακολουθήσει ρητά τις εντολές των κυβερνήσεων.

«Παλεύουν για αέρα, κρατούν το στήθος τους»

«Το προσωπικό μας κάνει νόημα να φύγουμε από το δρόμο τους, την ώρα που σπρώχνουν φορεία που μεταφέρουν άνδρες και γυναίκες με κινητούς αναπνευστήρες. Δεν επικρατεί χάος αλλά μια πυρετώδης κατάσταση. Περνούν μπροστά από θαλάμους ήδη γεμάτους με κρεβάτια με ανθρώπους σε τρομερή αγωνία: παλεύουν για αέρα, κρατούν το στήθος τους και τους σωλήνες που παρέχουν οξυγόνο στους πνεύμονές τους» περιγράφει ο δημοσιογράφος. 

«Με μάσκα,γάντια και μια ειδική στολή, η ομάδα μου κι εγώ οδηγούμαστε μέσω διαδρόμων γεμάτους από ανθρώπους που παλεύουν να αναπνεύσουν και που δείχνουν τρομερά άρρωστοι. Ρωτώ σε ποιον θάλαμο είμαι. “Δεν είναι πραγματικά ένας θάλαμος, πρόκειται για αίθουσα αναμονής, πρέπει απλώς να χρησιμοποιούμε κάθε κομμάτι του χώρου”, μου λέει ο Βάνα Τονινέλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του νοσοκομείου», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.

«Για να μπεις στην εντατική πρέπει να φτάσεις στο χείλος του θανάτου»

«Το προσωπικό παλεύει να κρατήσει ζωντανούς τους ασθενείς. Συγκεντρώνονται σε ομάδες γύρω από τους ασθενείς που καταφθάνουν. Τοποθετούν οθόνες, ορούς και κυρίως αναπνευστήρες. Χωρίς αυτούς, οι ασθενείς θα επιδεινωθούν ταχύτατα. Πραγματικά γρήγορα. Θανατηφόρα γρήγορα. Μοιάζει με μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια αίθουσα υποδοχής των επειγόντων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ είναι νέες αφίξεις, αλλά δείχνουν πολύ χειρότερα από απλούς ασθενείς. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα ήταν περιπτώσεις που θα έπρεπε να μπουν κατευθείαν στην εντατική, αλλά εδώ, για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, είσαι στην πραγματικότητα στο χείλος του θανάτου, όχι μόνο σοβαρά άρρωστος» λέει ο δημοσιογράφος του Sky News βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί.

«Μέσα από πλαστικές φούσκες το προσωπικό προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ασθενείς»

«Μέσα από πλαστικές φούσκες που ταιριάζουν στα κεφάλια των βαριά αρρώστων, το προσωπικό προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ασθενείς. Οι αδύναμοι μόλις και μετά βίας το καταφέρνουν και πάνω από τον θόρυβο που επικρατεί μέσα στον θάλαμο και τον συνεχή έλεγχο των καρδιακών παλμών και των αναπνευστικών αντλιών, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις τι λένε. Οι ειδικές αυτές φούσκες προσπαθούν να εξισορροπήσουν την πίεση του αέρα στους πνεύμονες. Κανείς δεν το περίμενε αυτό, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έρχονταν αντιμέτωποι με τόσα πολλά τόσα γρήγορα. Και για να το ξέρετε, δεν είναι όπως η γρίπη, δεν είναι καν χρόνια πνευμονία, είναι κάτι πολύ χειρότερο και σκοτώνει εκατοντάδες εδώ κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής των επειγόντων, Δρ Ρομπέρτο Κοσεντίνι εξηγεί στο δημοσιογράφος ότι δεν έχουν δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο και τόσο αυτός όσο και το προσωπικό του προειδοποιούν άλλες χώρες, ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο, πως σύντομα θα το βιώσουν. «Είναι μια πολύ σοβαρή πνευμονία και μπορεί να ζορίσει κάθε σύστημα υγείας γιατί βλέπουμε καθημερινά 50-60 ασθενείς που καταφθάνουν στα επείγοντα με πνευμονία και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση που χρειάζονται πολύ μεγάλους όγκους οξυγόνου. Έτσι, έπρεπε να αναδιοργανώσουμε τα επείγοντα και το νοσοκομείο μας σε τρία επίπεδα εντατικής θεραπείας».

Το νοσοκομείο Papa Giovanni XXVII είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη αλλά ακόμη κι αυτό έχει πλέον «γονατίσει». Το Μπέργκαμο είναι το απόλυτο κέντρο αυτής της πανδημίας κορωνοϊού και το νοσοκομείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που ποτέ δεν φανταζόταν.

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο άγχος στην ζωή μου. Είμαι γιατρός εντατικής και είμαι αρκετά συνηθισμένος στις έντονες στιγμές και τις επιλογές, και από ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση που πεθαίνουν χωρίς καμία θεραπεία. Αλλά όταν είσαι σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι αρκετός. Είμαστε 100 αναισθησιολόγοι, κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά ίσως δεν αρκεί» λέει ο Δρ. Λορέντζο Γκρατσιόλι που εργάστηκε στο Λέτσεστερ για έναν χρόνο.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί