«Βόμβα» Σταϊκούρα: Εξετάζεται το ενδεχόμενο μη καταβολής του δώρου Πάσχα

Αντί να δεσμευθεί για την καταβολή του δώρου Πάσχα, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στην απόγνωσή της καθώς η οικονομία κατρακυλάει στην ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει πολύ πριν κτυπήσει τη χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα δίνει όλα στους επιχειρηματίες.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για την στήριξη των επιχειρήσεων. Τα μέτρα που αμφίβολο είναι αν γνωρίζει ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση ποια είναι.

Ανέφερε λοιπόν ότι υπό αξιολόγηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην ερώτηση αν μέσα στα μέτρα στήριξης που αναμένεται να εξεταστούν είναι και η αναστολή του δώρου του Πάσχα ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε με μια λέξη: «Αξιολογείται».

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να του απαντάει:

«Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι «αξιολογείται» η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι «αξιολογείται» και ο ίδιος».

Ενώ ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε: «Ερώτημα: ποιος ευρωπαϊκός ή ταμειακός περιορισμός ανάγκασε την κυβέρνηση να δηλώσει πως είναι “υπό εξέταση η αναστολή καταβολής του δώρου Πάσχα”;Απάντηση: Κανείς. Επιλογή της είναι».

Δείτε επίσης: Μέτρα “ασπιρίνες” ενάντια στις επιπτώσεις του ιού στην οικονομία

Αλ. Τσίπρας: «Μην διανοηθεί η κυβέρνηση την μη καταβολή του δώρου Πάσχα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε την Πέμπτη (19/3) τηλεδιασκέψεις με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, με τη συμμετοχή και των τομεαρχών Οικονομίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά και Έφης Αχτσιόγλου.

Κατά τις τηλεδιάσκεψεις συζήτησαν αναλυτικά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του κορονοϊού εκτός από τη δημόσια υγεία και σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παράλληλα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευρυνθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί την μη καταβολή του δώρου Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το Κράτος, δεδομένης της κατάστασης, οφείλει να διασφαλίσει την καταβολή του δώρου κανονικά στο σύνολο των εργαζομένων.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι είναι κρίσιμο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πάγωμα οφειλών συνεπών δανειοληπτών τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα, αλλά και να παραταθεί κατά τουλάχιστον δύο μήνες η προθεσμία εξόφλησης των επιταγών.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται»

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα.
Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους.
Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης
», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δε θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες», αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο:

Η μπάλα στην εξέδρα από τον υπουργό Οικονομικών – «Μαξιμαλισμός» το δώρο Πάσχα;

Σε απάντησή του στον Ευκλ. Τσακαλώτο (μεσημέρι Πέμπτης 19/3), ο Χρ. Σταϊκούρας αρνήθηκε να δεσμευθεί για την καταβολή του δώρου Πάσχα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού» (είναι άραγε η καταβολή του δώρου Πάσχα μαξιμαλισμός) και σταχυολόγησε ορισμένα οικονομικά στοιχεία που, υποτίθεται, αποδεικνύουν την καλή πορεία της οικονομίας κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

«Η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα, το επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί κύριο μέλημά της η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων», τόνισε, γενικόλογα και χωρίς αναφορά στο δώρο Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι δεν θα μπει αυτή την ώρα σε «ιδεολογικές σκιαμαχίες» και «δεν θα αναλώσει περισσότερο χρόνο για να απαντήσει σε αυτονόητες ρήσεις του κ. Τσακαλώτου».

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι να χάσουν το δώρο Πάσα εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης…

ΚΚΕ: Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη και το ΚΚΕ:

«Η συζήτηση, που άνοιξε γύρω από την αναστολή του δώρου Πάσχα, είναι πολύ επικίνδυνη. Αποδεικνύεται ότι οι χθεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας».

ΜέΡΑ25: Αδιανόητο η κυβέρνηση να εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο

«Είναι αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε “καραντίνα” τα δικαιώματα τους» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας την πρωινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

   Όπως αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου αν αυτό κρίνεται απαραίτητο μέσα από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Προσθέτει ότι καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει εν μέσω κορονοϊού στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνονται επιπλέον εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο αναφορικά με τις υπερωρίες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όσο και με το κατά πόσον τους παρέχεται από τους εργοδότες ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία τους, όσο εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί