Ελπίδες σε ιαπωνικό αντιγριπικό: H Κίνα το χαρακτήρισε ως «αποτελεσματικό» κατά του κορονοϊού

Ο διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας, Ζανγκ Σινμίν, χαρακτήρισε το φάρμακο Avigan ως «ιδιαίτερα ασφαλές και αποτελεσματικό» επικαλούμενος αποτελέσματα κλινικών μελετών σε 200 ασθενείς.

Η Κίνα, χώρα από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του Covid-19 επέλεξε το αντιγριπικό φάρμακο Avigan, ως καταλληλότερο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου.

Τι είναι το Avigan

Το Favipiravir (ή Avigan κατά την εμπορική του ονομασία), έχει αναπτυχθεί από την ιαπωνική εταιρεία Fujifilm Toyama Chemical . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου (το οποίο έχει εισαχθεί στην αγορά από το 2014) οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις ασθενών που το έλαβαν, ενώ δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι Κινέζοι. Παράλληλα, η Ιαπωνία φέρεται να χρησιμοποιεί το εν λόγω φαρμακευτικό παρασκεύασμα από τον Φεβρουάριο.

Όσο για το πως δρα: Η κύρια ουσία του (φαβιπιραβίρη) δρα κατασταλτικά κατά RNA ιών. Βάσει αυτού, εκτιμάται ότι σταματά η αναπαραγωγή ιών στον οργανισμό και παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της μεταδοτικότητάς του.

Ο εκπρόσωπος της Fujifilm έσπευσε να σημειώσει ότι η εταιρεία δεν παρείχε βοήθεια στις κλινικές μελέτες που έλαβαν χώρα στην Κίνα και πως η εταιρεία δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Η Fujifilm παρέχει το εν λόγω φάρμακο σε νοσοκομεία της Ιαπωνίας για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, ενώ φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε πειράματα υπό την αιγίδα της.Σε δηλώσεις, οι οποίες έγιναν πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών στην Κίνα, ο πρόεδρος της Fujifilm, Τζούντζι Οκάντα, είχε αναφέρει. σύμφωνα με τους Financial Times, ότι: «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εάν φανεί ότι το Avigan μπορεί να βοηθήσει ώστε να μπει ένα τέλος στην έξαρση του κορονοϊού».

Έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα

Την ώρα που η Κίνα φέρεται να στρέφεται στη λύση του Avigan, αρκετές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο συνεχίζουν τις έρευνες ώστε να βρουν τη λύση κατά του κορονοϊού. Η Γερμανία έχει ανακοινώσει την παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων χλωροκίνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στη «μάχη» κατά του Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί