Οι οδηγίες για τον κορωνοϊό στα Γκραικάνικα της Κάτω Ιταλίας!

Δείτε τις οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού και μέτρα ατομικής προστασίας στα «γκραικανικα» της νότιας Ιταλίας! Είναι η γνωστή διάλεκτος που μιλούν επί αιώνες στην περιοχή, με μείξη ελληνικών και ιταλικών.

Τη σχετική ανάρτηση έκανε ο γιατρός Ανέστης Κιούλπαλης

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Τα «γκρεκάνικα» είναι μια ποιητική αρχαιοελληνική διάλεκτος, μετεξέλιξη αρχαίας δωρικής διαλέκτου, με πολλές ομηρικές λέξεις και νεότερες ιταλικές γλωσσικές προσμείξεις. Οι ρίζες της ανάγονται στον αποικισμό της Μεγάλης Ελλάδας τον 8ο αιώνα π.Χ. Είναι γνωστή και ως Κατωιταλική ή Γκρίκο.

Σήμερα τα γκρεκάνικα μιλούν οι κάτοικοι στη νότια άκρη της Καλαβρίας και στην περιοχή Σαλέντο της Απουλίας, κοντά στην πόλη Λέτσε.

Με τον νόμο 482 του 1999 η ιταλική βουλή έχει αναγνωρίσει τη Γραικάνικη κοινότητα του Σαλέντου και της Καλαβρίας ως «ελληνική εθνική και γλωσσική μειονότητα». Ο Νόμος αναφέρει ότι η Ιταλική Δημοκρατία κατοχυρώνει τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνικών πληθυσμών της, καθώς και άλλων κοινοτήτων (π.χ. αλβανική, κροατική, σλοβενική κ.ά.) οι οποίες μιλούν διάφορες γλώσσες (π.χ. Φραγκο-προβηγκιανή, Λαντινική, Οξιτανική, Σαρδηνική κ.ά.).

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Οι οδηγίες για τον κορωνοϊό στα Γκραικάνικα της Κάτω Ιταλίας!”

  1. -

    se merh pou exei pollous xristianous leei ???

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί