Ευρώπη: Μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊου

Άνθρωποι στην απομόνωση, έλεγχοι στα σύνορα, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση συναθροίσεων… Ακολουθούν τα κυριότερα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Περιορισμός στο σπίτι

Η Ιταλία ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι και τις 3 Απριλίου. Μπορούν ωστόσο να βγαίνουν για να εργαστούν, να πάνε στον γιατρό ή να αγοράσουν τρόφιμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα εμπορικά, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Η Ρουμανία συνιστά στους πολίτες της που εργάζονται στην Ιταλία να μην επιστρέψουν στη χώρα για την αργία του Πάσχα. Οι Αυστριακοί που ζουν στην Ιταλία θα επαναπατριστούν και θα τεθούν σε απομόνωση.

Στη Σλοβακία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Μόσχα, οι άνθρωποι που επιστρέφουν από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας θα πρέπει να μείνουν σε απομόνωση επί δύο εβδομάδες.

Στο Βέλγιο απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, για τις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς. Όσοι είναι άνω των 70 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν.

Στη Νορβηγία, όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Μπέργκεν και το Σταβάνγκερ, απαγορεύτηκε να αποβιβάζονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Στην Τσεχία, τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Το Βατικανό, με μια πρωτόγνωρη απόφαση, διέταξε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες μέχρι τις 3 Απριλίου.

Έλεγχοι στα σύνορα

Η Τσεχία κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 30 ημερών και έκλεισε τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις «επικίνδυνες ζώνες», δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Πολωνία επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.

Η Σλοβακία απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς από αύριο το πρωί. Εξαιρούνται οι Πολωνοί.

Η Αυστρία διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση, έκλεισε σχεδόν τελείως τα χερσαία σύνορά της με την Ιταλία και επιβάλει ιατρικούς ελέγχους ή ζητά πιστοποιητικά υγείας απ’ όσους θέλουν να μπουν στη χώρα.

Ελέγχους στα σύνορα ξεκίνησε και η Σλοβενία.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα ή την Αλβανία.

Κλειστά σχολεία

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν μέχρι και τις 3 Απριλίου στην Ιταλία, μέχρι τις 25 Μαρτίου στην Πολωνία και την Ελλάδα. Κλειστά θα μείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία (μέχρι τις 27 Μαρτίου), τη Νορβηγία, τη Δανία και την Αυστρία. Στη Γαλλία θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας.

Άλλες χώρες προτίμησαν να κλείσουν τα σχολεία μόνο κατά τόπους, όπως έγινε στην περιοχή της Μαδρίτης και στην Καταλονία.

Η Σλοβακία κλείνει σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και χώρους ψυχαγωγίας.

Στην Πολωνία τα σχολεία θα κλείσουν επίσης την Δευτέρα, για 15 ημέρες.

Στην Ιρλανδία τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο Παρασκευή.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Πολλές χώρες απαγορεύουν τη συγκέντρωση άνω των 1.000 ανθρώπων στον ίδιο χώρο, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Ισπανία (μόνο στη Μαδρίτη και την Καταλονία), η Δανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Άλλες έχουν θέσει πιο χαμηλά τον πήχυ: Αυστρία και Ουγγαρία απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστό χώρο και άνω των 500 σε ανοιχτό. Στην Ολλανδία απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 100 ανθρώπων, στην Τσεχία επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 30.

Στη Βουλγαρία, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις επιτρέπεται να παρίστανται μέχρι 250 θεατές. Και αυτοί θα πρέπει να αφήνουν κενό ένα κάθισμα μεταξύ τους.

Στην Ελβετία, το καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων.

Στην Ιταλία και την Κύπρο απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση προσώπων.

Μέτρα στις μεταφορές

Στην Ιταλία, το δεύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Τσαμπίνο, θα σταματήσει τη λειτουργία του από αύριο το βράδυ. Ο ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του Φιουμιτσίνο θα κλείσει επίσης, στις 17 Μαρτίου.

Στη Σλοβακία έκλεισαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια.

Η Δανία και η Ρωσία συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί