Στη βουλή τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο ΠΑΓΝΗ λόγω υποστελέχωσης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ, λόγω υποστελέχωσης.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Το ΠΑΓΝΗ ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 κατοίκους. Ωστόσο, λόγω της υποχρηματοδότησης εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής, αδυνατεί να καλύψει τις ιατρικές – νοσηλευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, με συχνή υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης π.χ  εργαζόμενοι της ΜΕΘ. Επίσης, η ψυχιατρική κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας για ασθενείς και εργαζομένους με υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, αποτέλεσμα της έλλειψης σε γιατρούς είναι και οι πολύωρες αναμονές για εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου είναι σοβαρή η έλλειψη νοσηλευτών με αποτέλεσμα οι βάρδιες να μη βγαίνουν και στη διαλογή να υπάρχει φοιτητής νοσηλευτικής και όχι μόνιμος εργαζόμενος. Πολύμηνες είναι οι αναμονές για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, αλλά και στις λίστες χειρουργείου, που αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνουν περίπου 4000 ασθενείς, ενώ τα ραντεβού για μαστογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική έχουν αναμονή μηνών. 

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αντί να απολογηθεί για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου αλλά και τις ελλείψεις και κενά σε εξοπλισμό και υλικά, με έγγραφό της καλεί τον πρόεδρο του σωματείου σε απολογία για την ανάδειξη των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που θα οξυνθούν περισσότερο μπροστά στην αναμενόμενη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει: 

Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και την άμεση μονιμοποίηση όλων όσων ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και για να σταματήσει κάθε απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζόμενων. 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί