Επικίνδυνο αλαλούμ με περιφερόμενους ασθενείς – «Όλα τα κρούσματα στην Καστοριά είναι ορφανά»

Σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτές σε Καστοριά και Κοζάνη – Ευθύνες στον ΕΟΔΥ

Ένα ακόμη επικίνδυνο αλαλούμ με ασθενείς που περιφέρονταν σε μονάδες υγείας πριν καταλήξουν σε νοσοκομεία με διαγνωσμένο κοροναϊό σημειώθηκε σε Καστοριά και Κοζάνη. Η τελική κατάληξη είναι τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεκάδες να ερευνούνται δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων Κοζάνης και Καστοριάς σε καραντίνα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το kozanimedia.gr, ένας 53χρονος αν και εργάζεται στην Καστοριά, ως κάτοικος της Σιάτιστας Κοζάνης πήγε πρώτο στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Εκεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ως ύποπτο κρούσμα.

Στη συνέχεια ο 53χρονος πήγε με ταξί και συνοδεία του αδελφού του στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Εκεί, όμως, δεν μπήκε σε καραντίνα αλλά νοσηλεύτηκε ως κοινό περιστατικό για μια ολόκληρη νύχτα σε πεντάκλινο, μαζί με άλλους τέσσερις ασθενείς.

Όταν διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, τότε μεταφέρθηκε με ειδικό ασθενοφόρο στο ΑΧΕΠΑ, όπου και παραμένει. Όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του τέθηκαν σε καραντίνα. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία καθώς χρησιμοποίησε και τρεις φορές ταξί.

Στο μεταξύ, 29 γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Καστοριάς και αντίστοιχα 19 του νοσοκομείου Κοζάνης τέθηκαν σε καραντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη λειτουργία των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Άλλα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα προέρχονται από την περιοχή της Καστοριάς ενώ δεκάδες άλλα ύποπτα κρούσματα ερευνώνται. Δύο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πέρασαν πρώτα από ιδιώτες γιατρούς. Τα δυο ιατρεία έκλεισαν και οι γιατροί και οι επισκέπτες που βρίσκονταν στα ιατρεία την ώρα που εξετάστηκαν τα δυο ύποπτα κρούσματα τέθηκαν σε καραντίνα.

«Όλα τα κρούσματα είναι ορφανά»

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα κρούσματα στην Καστοριά είναι ορφανά και δεν υπάρχει το «κρούσμα μηδέν». Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς μίλησε στο Antennes FM της Καστοριάς τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η διασπορά.Υπάρχουν κρούσματα που πιθανόν έχουν έρθει από Ιταλία και πιθανόν άλλα από Αγίους Τόπους αλλά δεν έχει βρεθεί το κρούσμα μηδέν. 

«Δεν έχουμε κρούσμα από άτομα που ήρθαν από τη Ιταλία, αλλά από άσχετα άτομα. Έχουμε χαμένο το κρούσμα μηδέν ή τα κρούσματα μηδέν που έχουν προκαλέσει τη διασπορά» υπογράμμισε. Το καλό σενάριο στην προκειμένη περίπτωση κατά την γνώμη του είναι να μην έχει νοσήσει κανένας από την Ιταλία και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι το κρύβουν, έχουν γίνει επαφές και δεν ξέρουμε την έκταση της μετάδοσης. Και τότε θα έχουμε υπερβολικά πολλά κρούσματα». 

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί