Το κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα που ήρθε και στο Ηράκλειο έγινε δεκτό μετά βαΐων και κλάδων από την Μενδώνη

Για να μη δυσφημιστεί η χώρα! – Μάλιστα η υπουργός ακύρωσε ταξίδι της, προκειμένου να ξεναγήσει προσωπικά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, τους 2.000 ταξιδιώτες

Ένα κρουαζιερόπλοιο που αυτή τη στιγμή είναι σε καραντίνα, λόγω κορωνοϊού, έγινε δεκτό στην Ελλάδα μετά βαΐων και κλάδων, ύστερα από την επιμονή του Υπουργείου Πολιτισμού να δεχτεί τους επιβάτες του στην Αρχαία Ολυμπία για να μη δυσφημιστεί η χώρα!

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «MSC Opera», που αναχώρησε από το λιμάνι της Γένοβας στις 28 Φεβρουαρίου, ταξίδεψε αρχικά στο Κατάκολο για επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία και μετά στη Ρόδο και στην Κρήτη.

Δείτε ακόμη:

Στο λιμάνι Ηρακλείου έρχεται το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera – Σε επιφυλακή ο ΟΛΗ

Συναγερμός λόγω κορονοΐου για το κρουαζιερόπλοιο που πέρασε από το Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Χωρίς συμπτώματα οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που είχε δέσει και στο Ηράκλειο

Η ανεύθυνη στάση του ΕΟΔΥ με το «ύποπτο» κρουαζιερόπλοιο – Εκτός του Ηρακλείου, έριξε «άγκυρα» σε άλλες 3 περιοχές

Συνεχίζοντας το ταξίδι του εκτός Ελλάδας έπλευσε προς το Ισραήλ, όπου όμως λόγω του συναγερμού για τον κοροναϊό δεν έγινε δεκτό. Τελικά επέστρεψε στον Πειραιά, με τους επιβάτες του να απολαμβάνουν μια βόλτα στα αξιοθέατα της Αθήνας. Το όμορφο ταξίδι ωστόσο χάλασε μια έκτακτη είδηση που τους ανάγκασε όλους να γυρίσουν εσπευσμένα στο πλοίο. Οι Αυστριακές αρχές ενημέρωσαν πως ένας αυστριακός ταξιδιώτης της προηγούμενης εκδρομής, ο οποίος αποβιβάστηκε από το πλοίο την ημέρα που αναχωρούσε για την Ελλάδα, διαγνώστηκε με κοροναϊό.

Τα όσα συνέβησαν, παρά τις προειδοποιήσεις και τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξίδευε από την Ιταλία η οποία ήδη βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για τον κοροναϊό, φέρουν την υπογραφή της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Η ίδια μάλιστα ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι της στο Λονδίνο, προκειμένου να ξεναγήσει προσωπικά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, τους 2.000 ταξιδιώτες του κρουαζιερόπλοιου που έφτασε στο Κατάκολο την 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο οργανωμένων κρουαζιέρων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Στόχος της υπουργού σύμφωνα με τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ήταν να αποφευχθεί η δυσφήμηση της χώρας, καθώς πολλοί κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας είχαν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους και ζητούσαν να μην αποβιβαστούν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου για λόγους Δημόσιας Υγείας. Και να τελικά, που όχι μόνο δεν αποφύγαμε τη δυσφήμιση, αλλά η πολιτεία έθεσε ζωές σε κίνδυνο, διευκολύνοντας την εξάπλωση του ιού.

Οι προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, είχε εκπέμψει sos έγκαιρα. Έστειλε μάλιστα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ώστε να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί στο κρουαζιερόπλοιο να δέσει στο λιμάνι ή όχι. Στην επιστολή του ο δήμαρχος Πύργου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού: «Γίνεται σαφές ότι πέρα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των σχετικών ταξιδιωτικών εντολών πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία του κόσμου, αφού υπάρχει αδυναμία αποκλεισμού ανίχνευσης του κορωνοϊού σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, μετά τη αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι μας. Το λιμάνι του Κατακόλου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού».

Ο δήμαρχος επισημαίνει επίσης ότι «..δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει από τη 1η έως τη 12η Μαρτίου σε σχέση με το αν υπάρξει κρούσμα του κορωνοϊού και κατά πόσο το περιστατικό αυτό θα μπορεί να αποδοθεί στο κατάπλου του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου ή όχι. Άρα στη περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι χώροι όπου πέρασαν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου και όπως καταλαβαίνεται θα δημιουργηθεί μια αναταραχή με παγκόσμια επίπτωση στο θεσμό της Ολυμπιακής φλόγας.

Ο Δήμος Πύργου, η τοπική κοινότητα Κατακόλου ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζουν την ανησυχία τους και τις επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της προσέγγισης του συγκεκριμένου πλοίου και να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση από τη μη προσέγγιση του πλοίου για εμάς δεν έχει καμία αξία. Μετά από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε, όπως αξιολογήσετε τα στοιχεία αυτά για την έκδοση απόφασης του Υπουργείου σας, περί έγκρισης προσέγγισης ή όχι του κρουαζιερόπλοιου τη 1η Μαρτίου, στο Λιμάνι του Κατακόλου».

Έτσι είναι εάν έτσι γράφουν τα ΜΜΕ της κυβέρνησης

Ο δήμαρχος Πύργου, η τοπική κοινότητα Κατακόλου ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, δεν εισακούστηκαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κίνηση της Μενδώνη, πασπαλίστηκε επικοινωνιακά και με ολίγον από αντισυνδικαλιστικό μένος.

Στο δημοσίευμα του Liberal με τον τίτλο «Πώς η Λίνα Μενδώνη απέτρεψε την απεργία στην Αρχαία Ολυμπία» (5/3/2020) διαβάζουμε: «Πώς θα σας φαινόταν αν πηγαίνατε εκδρομή το περασμένο τριήμερο στην αρχαία Ολυμπία και βρίσκατε κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο όπως και το αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων; Θα ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί, σε κάθε περίπτωση αλλά ακόμα περισσότερο σε αυτήν που διανύουμε με τον κορονοϊό να απειλεί τον τουρισμό μας, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να στείλουμε στο εξωτερικό δυσφημιστικές εικόνες. Μια κίνηση ματ της Λίνας Μενδώνη, έφερε σοβαρό αποτέλεσμα και όλοι οι σχετικοί με την πολιτιστική κληρονομιά μας χώροι λειτούργησαν άψογα, παρά τους κινδύνους ή τους φόβους περί του αντιθέτου.

Αν είσαι υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και πληροφορηθείς πως υπάρχει αναταραχή στην αρχαία Ολυμπία και οι φύλακες σκέφτονται να μην εργαστούν την Κυριακή επειδή έρχεται κρουαζιερόπλοιο από τη Γένοβα, δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: ή να αλλάξεις πλευρό και να σκεφτείς ότι οι περίπου 2.000 επισκέπτες θα βρουν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία, αλλά θα… λιαστούν. ‘Η να αποφασίσεις να ακυρώσεις άλλο επαγγελματικό ταξίδι και να σπεύσεις στην Ηλεία, να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα. Η επιλογή σου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ή μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Όπως ακριβώς και έγινε.»

Πουθενά στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στις προειδοποιήσεις και την ανησυχία του δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου. Και από τα όσα διαβάζουμε, ουδέποτε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, συμπλήρωσαν το ρεπορτάζ με την τραγική εξέλιξη. Το ότι δηλαδή, οι αυστριακές αρχές ενημέρωσαν ότι ένας Αυστριακός επιβάτης που είχε ταξιδέψει με το πλοίο από τις 17 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην ανατολική Μεσόγειο και είχε αποβιβαστεί στη Γένοβα, είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και γι’αυτό μπήκε σε καραντίνα το πλοίο και το Ισραήλ αρνήθηκε να το δεχτεί. Ήταν ένας από αυτούς που βόλταραν μαζί με τους 2000 συνταξιδιώτες του στον Πύργο, τη Ρόδο, την Κρήτη και την Αθήνα. Σήμερα οι φωτογραφίες τους από τον ιερό βράχο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ η υπουργός και τα φιλικά της ΜΜΕ, σιωπούν.

Tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί