Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στη θάλασσα» στην Κω

Επεισόδιο «άρνησης εκτέλεσης εντολής» του ελληνικού ναυτικού προς πλοίο της Frontex σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στα νερά της Κω, καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολή που ήθελε να βάλουν ξανά σε μία βάρκα που ήταν σε κακή κατάσταση περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους είχαν μόλις διασώσει, και να τους στείλουν πίσω στα φονικά νερά του Αιγαίου.

Οι Δανοί τονίζουν πως ήδη καταγράφουν την αλλαγή στάσης των ελληνικών αρχών και την επικίνδυνη τακτική τους έναντι των βαρκών που φτάνουν στα ελληνικά νερά, τις οποίες πλέον επιχειρούν να ανατρέψουν.

Αναλυτικότερα, ειδική αναφορά στις επικίνδυνες τακτικές του ελληνικού ναυτικού στα νερά της Κω κάνουν οι Δανοί αξιωματικοί της Frontex στο νησί, περιγράφοντας την αλλαγή της στάσης των ελληνικών αρχών από το ξέσπασμα της νέας προσφυγικής κρίσης και την αύξηση της έντασης στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (NR), αξιωματικοί της Frontex περιγράφουν πως πλέον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις βάρκες προσφύγων και μεταναστών, χειριζόμενες «με διαφορετικό τρόπο από ότι επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές» των Δανών, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων με 17 αξιωματικούς και δύο πλοία στην Κω.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της Frontex από τη Δανία, πλέον «εάν δούμε βάρκες μεταναστών, πρέπει να το αναφέρουμε στην Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία έρχεται και τους αναλαμβάνει», ενώ σημειώνουν πως «τώρα οι εντολές είναι παρακολουθούμε την κατάσταση. «Προηγουμένως διασώζαμε τους ανθρώπους και τους μεταφέραμε στις ακτές» αναφέρουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως την Τετάρτη, στην Κω βρέθηκε η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν, για να επισκεφθεί τα μέλη της δανέζικης αποστολής της Frontex. Ωστόσο, η ενημέρωση που έκανε στην υπουργό κατά την επίσκεψή της ο επικεφαλής της αποστολής, Γενς Μούλερ, αποτελεί κόλαφο για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες και ενώ το πλήρωμα του δανέζικου πλοίο είχε μόλις διασώσει περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, δέχθηκε εντολή από τις ελληνικές αρχές να βάλει ξανά στη βάρκα τους ανθρώπους και να τους στείλει πίσω. «Να τους βάλετε πίσω στο νερό και να τους σύρετε» αναφέρεται συγκεκριμένα η εντολή που έλαβαν από τον ασύρματο, με τους Δανούς να αρνούνται να εκτελέσουν την εντολή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πλήρωμα εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις ζωές των ανθρώπων, ενώ όπως τονίζεται, θα χρειαζόταν να ασκήσουν βία και πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να οδηγήσουν ξανά μέσα στη βάρκα και τα νερά του Αιγαίου τους ανθρώπους. Ο διοικητής έκρινε πως μία τέτοια πράξη δεν είναι δίκαιη, και αγνόησε την εντολή, οδηγώντας τους ανθρώπους στο λιμάνι της Κω.

«Εάν είναι επικίνδυνο να τους βάλουμε στο φουσκωτό σκάφος, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα το πράξουμε. Αυτό είπα στο πλήρωμα, μέχρι να ακυρωθεί η εντολή» περιγράφει ο Μούλερ, του οποίου δηλώσεις φιλοξενεί το δημοσίευμα.

Για όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε η Δανέζα υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή της στην Κω, με την ίδια να δηλώνει την ικανοποίησή της που δεν εκτελέστηκε η εντολή, και που το πλήρωμα «επιτέλεσε το καθήκον του σύμφωνα με τις εντολές που του έχουν δοθεί». Όπως άλλωστε υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ο ρόλος τους είναι να εφαρμόζουν τους κανόνες καλής ναυτικής συμπεριφοράς και έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους ανθρώπους στη θάλασσα.

Η Δανέζα υπουργός Άμυνας στην Κω, κατά την ενημέρωσή της από τους Δανούς άνδρες της Frontex

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως οι Δανοί έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν επικίνδυνες τακτικές από την πλευρά των ελληνικών αρχών, περιγράφοντας πως ελληνικά πλοία πλησιάζουν βάρκες προσφύγων και μεταναστών και επιχειρούν με ελιγμούς να τα αναποδογυρίσουν. Μάλιστα, σημειώνουν πως «εάν μια βάρκα πηγαίνει ευθεία και προσπαθήσεις να την αποτρέψεις, τότε η κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε επιχείρηση διάσωσης».

«Εφόσον γινόμαστε μάρτυρες σε κάτι που πιστεύουμε πως είναι αντίθετο με τους κανόνες, τότε το τεκμηριώνουμε και το αναφέρουμε στο σύστημα, αρχικά πίσω στην Frontex» αναφέρει ο επικεφαλής Μούλερ.

thepressproject.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί