Ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων του Ρεθύμνου για την Ημέρα της Γυναίκας

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ για την Ημέρα της Γυναίκας

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας. Είναι και σήμερα φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

Το σύγχρονο περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, που τσακίζονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Δε συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη “ελευθερία” και “ισότητα”. Δε συμβιβαζόμαστε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, στο Πανεπιστήμιο – επιχείρηση που χτίζουν και η σημερινή κυβέρνηση, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος των προηγούμενων.

Δε συμφιλιωνόμαστε:

  • Με την ανακύκλωση της ανεργίας, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα “ευέλικτα” δικαιώματα, με αποτέλεσμα να στερούνται χιλιάδες νέες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, συμβασιούχοι το δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, επειδή η μητρότητα, οι ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών στην αναπαραγωγική διαδικασία θεωρούνται “κόστος” για κυβέρνηση και εργοδοσία.

  • Με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, που δημιουργεί τραγικές καταστάσεις για τις φοιτήτριες στις σχολές και τη φοιτητική μέριμνα! Παγιώνονται οι ελλείψεις και η άθλια κατάσταση σε τουαλέτες, είδη υγιεινής στα τμήματα. Ιδιαίτερα βλαπτικές για την υγεία των φοιτητριών είναι οι συνθήκες διαβίωσης στις εστίες (τουαλέτες, ντους χωρίς ζεστό νερό, κοινόχρηστοι χώροι).

  • Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για την Υγεία, με πρώτο θύμα την πρόληψη. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις.

  • Με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία. Με την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών. Με την μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη “φυλακή” για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, που άφησαν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να βρεθούν στα κολαστήρια της Μόριας και τις νέες Αμυγδαλέζες, που έστησαν οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ.

  • Με συντηρητικές, αντιδραστικές απόψεις, με το σκοταδισμό που φτάνει να στοχοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή, δωρεάν άμβλωση. Αλλά και με τον ψευτοπροοδευτισμό, που στο όνομα της “αυτοδιάθεσης του σώματος” κρύβει τα εμπόδια (οικονομικά, κοινωνικά κ.α.) που συναντά μια γυναίκα στην ατομική επιλογή της. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική – οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη.

  • Με τις δήθεν “νέες” και “σύγχρονες” απόψεις που θέλουν οι νέες γυναίκες να βλέπουμε ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο, για να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένους και διασπασμένους.

Η διέξοδος βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση. Την εποχή της “ψηφιακής οικονομίας”, με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους σταθερή εργασία στο αντικείμενο σπουδών, με δημόσια, δωρεάν επανειδίκευση, σταθερό ωράριο εργασίας και ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. Για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα Σωματεία, στους Φοιτητικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ. Αυτές τις δυνατότητες μας στερούν ΕΕ, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί κολοσσοί, με τους άνδρες και τις γυναίκες εκπροσώπους τους.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.


Καλούμε σε συμμετοχή στο κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου στην συγκέντρωση στις 8 Μάρτη στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στις 11.00 .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί