Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από το 2014

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο αφότου άρχισε να διογκώνεται το μεταναστευτικό κύμα στην περιοχή, το 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τη Γενεύη.

Το πιο πρόσφατο, πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ένα πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 81 άνθρωποι χάθηκε στα βόρεια της λιβυκής πόλης Γκαραμπούλι. Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί. Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν γίνει επίσης τουλάχιστον άλλα 12 ναυτικά δυστυχήματα. Την περασμένη εβδομάδα τρία πτώματα ξεβράστηκαν σε παραλία της Τυνησίας.

Συνολικά οι νεκροί από το 2014 μέχρι σήμερα υπολογίζονται στους 20.014.

«Το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το θλιβερό νέο ορόσημο ενισχύει την άποψη του ΔΟΜ ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αυξηθούν οι δυνατότητες έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναλυτής του Οργανισμού Φρανκ Λάζκο.

Από τον Ιανουάριο περίπου 14.000 μετανάστες έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο, από τα δυτικά, τα κεντρικά και τα ανατολικά, για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 211 σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Πέρσι, περίπου 100.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο και 1.885 πέθαναν.

Μολονότι οι θάνατοι μειώνονται σταθερά κάθε χρόνο μετά το 2016 –τη χρονιά εκείνοι οι νεκροί ξεπέρασαν τις 5.000– η αναλογία των θανάτων σε σύγκριση με τις απόπειρες διάπλου έχει αυξηθεί στις διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ιταλία και την Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί