ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ κάτω του αναμενόμενου η ανάπτυξη για το 2019 – «Σε πολύ δύσκολη θέση ο κ. Μητσοτάκης»

Βραδύτερη κατά 0,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού ήταν τελικά η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ το 2019 αυξήθηκε κατά 1,9% έναντι πρόβλεψης στον Προϋπολογισμό για άνοδο κατά 2%.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προέβλεψε ανάπτυξη κατά 2,4% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις βασίζεται σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Πλέον, μένουν να φανούν οι πιέσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις του κοροναϊού που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αγορά μέσα και από πρόδρομους δείκτες όπως είναι αυτός του ΚΕΠΕ που κατέγραψε στα τέλη Φεβρουαρίου ένταση της ανασφάλειας.

 Χαμηλότερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη το 2019 - Κατά  1,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ

Μεγάλη πίεση το 4ο τρίμηνο

Μεγάλη ήταν η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο στο 1%, από 2,3% το 3ο τρίμηνο και 2,8% το 2ο τρίμηνο του 2019. Συνδέθηκε κυρίως με ασθενική άνοδο των εξαγωγών.

Ανά πεδίο η πορεία του 4ο τριμήνου έχει ως εξής:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

– Αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,3%.

– Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Επίσης, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019. κυρία αιτία ήταν το γεγονός πως μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,0%.

Αλ. Χαρίτσης: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη»

«Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, αφού διαψεύδουν το βασικό προεκλογικό του αφήγημα για ανάπτυξη 4%», τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, και υπογραμμίζει: «Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2019 στο 1%, από 2,8% το β΄ τρίμηνο, που είχε επιτύχει η αντιαναπτυξιακή -υποτίθεται- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Χαρίτσης καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το “τι πραγματικά έφταιξε κι από ανάπτυξη 2,2% το α΄ εξάμηνο του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, “κατάφεραν” να την μειώσουν στο 1,6% στο β΄ εξάμηνο -προτού μάλιστα προκύψουν τα σύννεφα στη διεθνή οικονομία λόγω κορωνοϊου”.  Και καταλήγει: “Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα. Μετά τη δεκαετή κρίση, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περιπέτειες”.

Ευκ. Τσακαλώτος: Ανάπτυξη στο 1%, όταν η ΝΔ παρέλαβε 2,8%… μάλλον ψέματα μου είπαν

Αναλυτικά η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη:

«Από ό,τι μαθαίνω ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019.

Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η Ν.Δ. παρέλαβε 2.8%.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη.

Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι «Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει», όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1.7%.

Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%.

Ή ότι «Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη.

Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Γ. Δραγασάκης: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία, που μόλις δημοσιεύθηκαν για το 4ο τρίμηνο του 2019, πριν μάλιστα, την εμφάνιση του κορονοϊού & των επιπτώσεών του, επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής» τόνισε ο Γ. Δραγασάκης σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως τόνισε συγκεκριμένα: «Αρχικά θέλω να αναφερθώ στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ γιατί πρέπει να προβληματίσουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία το 2019 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Υπενθυμίζω ότι το β’ τρίμηνο παραδώσαμε την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Αυτή η εξέλιξη συνέβη πριν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που είναι ακόμα απροσδιόριστες. Επομένως, η ανάγκη ενός συνολικού επανασχεδιασμού της πολιτικής, στο μέτρο που μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, προκύπτει ως μία αδήριτη ανάγκη».

Η κυβέρνηση νομίζει… ότι πέτυχε τους στόχους

Κόντρα για άλλη μια φορά με την πραγματικότητα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παρακάτω η ανακοίνωση:

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους  πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται».

Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί