Αλ. Τσίπρας: Να μην εξελιχθεί η σημερινή εθνική κρίση σε εθνική τραγωδία (Βίντεο)

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ.

Οι εργασίες της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις άνοιξαν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σύνθετης και δύσκολης κρίσης», που παίρνει «διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης».

«Δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση, μπας και δημιουργήσει κλίμα εθνικής εγρήγορσης για να κρύψει πίσω από αυτό τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες της. Ούτε αντιμετωπίζουμε κάποια εισβολή εχθρικών δυνάμεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «βρισκόμαστε σε νέα φάση, η προσφυγική κρίση έχει μετεξελιχθεί εμφανώς και σε γεωπολιτική, καθώς κλιμακώνεται και ενορχηστρώνεται εμφανώς πλέον από τους γείτονές μας, που την αξιοποιούν ως μέσο πίεσης για τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κυνικό και επιθετικό» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά ταμπλό, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Κύπρο, στη Λιβύη», ενώ απέναντί του «έχουμε μια Ευρώπη αδύναμη και δειλή» η οποία «κάνει πως δε βλέπει, κάνει πως δεν ακούει».

«Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που «κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να αισθάνεται ευτυχής».

«Δεν ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής που θα τους αναγκάσει να πάρουν θέση, θα τους δυσκολέψει, ούτε όμως κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία μπας και συμμορφωθεί και ξανατηρήσει τη Συμφωνία, ούτε φυσικά νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι κοινή διαπίστωση, όλων μας φαντάζομαι, ότι η χώρα βρίσκεται δίνη μιας σύνθετης και δύσκολη κρίσης. Που παίρνει διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση, μπας και δημιουργήσει κλίμα εθνικής εγρήγορσης για να κρύψει πίσω του τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες της.

Ούτε αντιμετωπίζουμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων.Ωστόσο η προσφυγική κρίση έχει μετεξελιχθεί εμφανώς και σε γεωπολιτική καθώς, κλιμακώνεται και ενορχηστρώνεται εμφανώς από τους γείτονές μας, που την αξιοποιούν ως μέσο πίεσης για τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις.Μια αλυσίδα επιθετικών ενεργειών στην περιοχή, φανερώνουν άλλωστε αυτές τις επιδιώξεις που καταπατούν βάναυσα το διεθνές δίκαιο.Από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που «εξαφανίζει» την ελληνική ΑΟΖ, μέχρι τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και από τη παρουσία Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις καθημερινές απειλές και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Αποκορύφωμα αυτής της επιθετικής τουρκικής στρατηγικής αποτελεί η μονομερής παραβίαση της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας για τους πρόσφυγες και η παρακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού να περάσουν μαζικά τα Ελληνικά σύνορα.Πρόκειται για μια κυνική, μπορώ να πω και ανήθικη, εκμετάλλευση της ανθρώπινης απελπισίας για ανήθικους σκοπούς.

Και απέναντι σε έναν κυνικό και επιθετικό Ερντογαν που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά ταμπλό, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Κύπρο, στη Λιβύη, έχουμε μια Ευρώπη αδύναμη και δειλή. Κάνει πως δε βλέπει και δεν ακούει. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες. Μη τυχόν και αναγκαστεί να αναλάβει έστω μικρό μέρος της ευθύνης από του εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους που επιθυμούν να περάσουν στο ευρωπαϊκό παράδεισο.

Μη τυχόν και ενοχληθούν τα ακροδεξιά κόμματα και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Υπό κανονικές συνθήκες η φίλη μου η Άγκελα Μέρκελ και η πρώην υπουργός της και νυν επικεφαλής της Κομισιόν κυρία Φοντερλαιν, θα έπρεπε τώρα να είναι πάρα πολύ ανήσυχες. Θα έπρεπε να έχουν χάσει τον ύπνο τους, όπως τον είχαν χάσει για μήνες στα τέλη του 15, αρχές του 16.

Όταν έκλεισαν μεν τα σύνορά τους αλλά τους αναγκάσαμε να βρούνε λύση μέσα από την Ευρωτουρκική Συμφωνία και το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μετά σειρά εκτάκτων Συνόδων Κορυφής Αλλά σήμερα δε φαίνεται να ανησυχούν και τόσο. Δε φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Γιατί σήμερα στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι κος Μητσοτάκης.

Που αφού τα έκανε μπάχαλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τώρα κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να αισθάνεται ευτυχής. Δε ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής που θα τους δυσκολέψει, ούτε κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία μπας και συμμορφωθεί και ξανατηρήσει τη Συμφωνία, ούτε φυσικά νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες.

Παρά μονάχα ικανοποιείται με κονδύλια για να χτίσει νέα κέντρα, με λόγια αγάπης και επιβράβευσης για το πόσο καλός είναι και με ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη δίπλα στον Έβρο ποταμό. Και την ίδια στιγμή, προκειμένου να κρύψει τη γύμνια του, ντύνεται ο ίδιος με τη στολή των σκληρών της Ευρώπης, με τη στολή του Όρμπαν και του Κουρτζ, αυτών δηλαδή που μας έκλειναν τα σύνορα το 15, κάνοντας ένα ακόμη απρόσμενο δώρο στην Ευρωπαϊκή ηγεσία.

Διότι όσο και να παριστάνει τον Όρπμαν ο οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός, Όρμπαν δε θα γίνει. Γιατί ο Όρμπαν έχει μια χώρα περίκλειστη, δε βρέχεται από θάλασσα και συνορεύει με την Αυστρία όχι με τη Τουρκία. Ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα με χιλιάδες νησιά, πολλά από αυτά σε απόσταση αναπνοής από τις Τουρκικές ακτές. Όταν λοιπόν η Τουρκία παραβιάζει τόσο κατάφορα την Ευρωτουρκική Συμφωνία και σε απειλεί και με τις προσφυγικές ροές, πέραν των πολεμικών και ερευνητικών σκαφών.

Και εσύ από την Ευρώπη δεν απαιτείς όχι μόνο κυρώσεις αλλά ούτε μια δήλωση σκληρής καταδίκης. Και την ίδια στιγμή δε της ζητάς να μοιραστεί μαζί σου το βάρος των ροών αλλά τη ξελασπώνεις και από πάνω με τη παρουσία της ηγεσίας της στον Έβρο, να βγάζει από πάνω της τη ρετσινιά ότι δε βοηθάει την Ελλάδα.

Τότε όχι απλά είσαι ο αγαπημένος τους πρωθυπουργός αλλά ένα απρόσμενο δώρο. ¨Ένα απρόσμενο δώρο για αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού πολύ απλά : Τη Βουλγαρία να φυλάει σαν το μαντρόσκυλο τα χερσαία σύνορα και την Ελλάδα να έχει διπλό ρόλο. Να κάνει το ίδιο στον Εβρο και να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή επιδίωξη που προβλέψιμα εξυπηρετεί ο προβλέψιμος κ. Μητσοτάκης. Και για να τη κρύψει αυτήν την αλήθεια διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας, βέβαια.Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.Γιατί όχι άλλωστε.

Ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».Επικαλείται αισθήματα πατριωτισμού και εθνικής εγρήγορσης εκείνων που μέχρι χτες κακοποιούσε με τα ΜΑΤ. Την ίδια στιγμή όμως διευκολύνει την συντηρητική Ευρώπη στην κοντόφθαλμη και καταστροφική για τη χώρας μας τακτική της. Και να ξεκαθαρίσω κάτι εδώ, για άλλη μια φορά. Η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα. Και ως κυβέρνηση υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάγει τα σύνορά της. Και το υπερασπιστήκαμε καλύτερα από ότι η σημερινή, αν και χωρίς επικοινωνιακούς παιάνες και προπαγάνδα πολέμου.

Υπερασπιστήκαμε, όμως, και συχνά με κόστος πολιτικό, λόγω της εμπρηστικής προπαγάνδας της ΝΔ, και τις αρχές του ανθρωπισμού, και τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι λωτοφάγοι οι Έλληνες. Θυμούνται ότι κληθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση. Το ελληνικό κράτος δεν διέθετε τις απαιτούμενες δομές, ενώ δεν υπήρχε κάποια θεσμική μνήμη για να πατήσουμε πάνω σε αυτήν. Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν.

Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Αλλά τα καταφέραμε τελικά να ελέγξουμε ένα πρόβλημα που γεννούσαν γεωστρατηγικές αιτίες, με πολλή δουλειά, αφοσίωση, οργάνωση, και ανθρωπισμό. Επιδίωξή μας ήταν, φυλάγοντας τα σύνορα με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, να μην απομακρυνθούμε από τις αξίες μας, που είναι και πανανθρώπινες αξίες.

Δεχθήκαμε κριτική γι’ αυτό, κατηγορηθήκαμε ότι προσκαλούμε τους πρόσφυγες, γιατί ; Επειδή στη θάλασσα τους σώζαμε και δεν τους πνίγαμε. Κατηγορηθήκαμε από πολλούς ακραίους ότι θέτουμε σε κίνδυνο τον ελληνικό πολιτισμό. Αλλά εμείς αντιθέτως κάναμε γνωστό στα πέρατα του πλανήτη ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι συνώνυμο της ανθρωπιάς.

Δεν είναι ο πολιτισμός του τραμπουκισμού, της αυτοδικίας, της δίωξης, του πογκρόμ, της αντιμετώπισης απελπισμένων ανθρώπων με όρους ρατσιστικού πολέμου. Ο μακαρίτης ο Γιάννης ο Μπεχράκης, θυμάμαι, ο φωτογράφος της προσφυγικής κρίσης, όταν βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το είχε αφιερώσει : «στους Έλληνες που έδειξαν την αγάπη τους στους πρόσφυγες, οι οποίοι έγιναν φάρος αλληλεγγύης και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο».

Με τη διαχείριση που κάναμε στη προσφυγική κρίση τότε που είχαμε πολλαπλάσιες ροές από τις σημερινές, και μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με αυτούς τους Έλληνες προσπαθήσαμε να συναντηθούμε. Ο δικός μας σκοπός μας δεν ήταν ο επικοινωνιακός εντυπωσιασμός.

Ακόμα και σε στιγμές που είχαμε δυσκολίες με τους εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα, δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε αυτά που πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε στο προσφυγικό.

Αλλά εγώ δεν ήθελα να είμαι ούτε προβλέψιμος ούτε ευχάριστος στους εταίρους. Ήθελα να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος για τη χώρα. Για αυτό και δεν σταματήσαμε ποτέ να προσεγγίζουμε την προσφυγική κρίση με όρους διεκδίκησης. Και οι διεκδικήσεις μας κάθε φορά ήταν στο φως.

Τόσο εκτός όσο και εντός. Δεν άφησα ποτέ τις πολιτικές δυνάμεις με αλαζονεία στο περιθώριο. Γιατί ήξερα ότι παρά τις πολιτικές αψιμαχίες και την αντιπολιτευτική ρητορική, έχουν ρόλο και λόγο σε μια κρίση εθνικών διαστάσεων. Προκάλεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την κατάσταση. Ήταν υποχρέωσή μου να τους ενημερώσω για να γνωρίζουν το βάθος και την έκταση της κρίσης. Ζητήσαμε την πολιτική συνδρομή τους. Αυτό οφείλαμε να κάνουμε, αυτό κάναμε. Συστήσαμε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θεσπίσαμε υλοποιήσιμο νομοθετικό πλαίσιο.

Καταλήξαμε στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, η οποία ήταν δύσκολη, αλλά δημιούργησε επί τέσσερα χρόνια σταθερό πλαίσιο με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα προβλήματα που παρουσιάζονταν καθημερινά.Ακόμα, διεθνοποιήσαμε το θέμα. Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες εξέφραζαν τη στήριξή τους σε αυτές μας τις προσπάθειες. Ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος!

Ο συντονισμός της κρατικής μηχανής και της δουλειάς εθελοντών απέδωσε καρπούς, αν και πάντα θέλω να λέω πως δεν απέδωσε όσα θα θέλαμε. Έτσι αποχωρώντας από την κυβέρνηση παραδώσαμε: 20.000 θέσεις σε 28 δομές φιλοξενίας.

25.000 θέσεις σε σπίτια μέσω του προγράμματος ESTIA

7.000 θέσεις σε ξενοδοχεία μέσω του προγράμματος FILOXENIA

5.000 θέσεις σε διαμερίσματα για αναγνωρισμένους Πρόσφυγες στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS

Και σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό για τη διαδικασία του ασύλου, αφήσαμε

1.200 άτομα, όταν είχαμε παραλάβει 200

20 Επιτροπές στην Αρχή Προσφυγών

Ενώ ταυτόχρονα διεκδικήσαμε και πετύχαμε πάνω από 22.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

8.000 επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία.

Και 17.500 χιλιάδες οικειοθελείς επιστροφές μέσω του ΔΟΜ,

1850 επιστροφές βάση της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

και 1208 επιστροφές βάση της Διμερούς Συμφωνίας μας με την Τουρκία.

Όταν φύγαμε από τη κυβέρνηση είχαμε 12.500 πρόσφυγες μαθητές στα ελληνικά σχολεία . Ενώ λειτουργούσαν 113 Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων με 4.250 παιδιά, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 30 νηπιαγωγεία εντός των Κέντρων Φιλοξενίας

1.169 Τάξεις Υποδοχής στα δημοτικά,

282 στα γυμνάσια.

Σε 1.451 σχολεία συνολικά.

Προσλάβαμε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προσλάβαμε ψυχολόγους στις ΔΥΕΠ, προκειμένου να υποστηρίξουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Και την ίδια στιγμή το Λιμενικό έκανε συνολικά πάνω από 430.000 διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα.

Ενώ από τα νησιά μας μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν, πάνω από 30.000 αιτούντες ασύλου στην ενδοχώρα την περίοδο 2018-2019.

Αυτά ήταν τα δικά μας αποτελέσματα. Μέσα στο διάστημα των 8 μηνών αυτής της κυβέρνησης ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα ; Απ’ όταν ανέλαβαν την εξουσία αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική για το προσφυγικό. Μόνο προεκλογικές κορόνες και λάσπη για τον ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει τους μετανάστες ενώ αυτοί θα τους διώξουν. Αλλά όλες οι κινήσεις που έκαναν ήταν ιδεοληπτικές, τυχοδιωκτικές, υποκριτικές και, εν τέλει, καταστροφικές. Όπως και όλα τα άλλα προεκλογικά αφηγήματα, έτσι και αυτό, κατέρρευσαν κάτω από την πίεση της πραγματικής ζωής.

Αντί λοιπόν να μας κουνάνε και το δάχτυλο θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσουν ένα συγνώμη, όχι από εμάς αλλά από τους κατοίκους των νησιών και του Έβρου για τα πρωτοφανή γεγονότα που ζουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες. Γιατί η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη αντί να γίνει μέρος της λύσης, έγινε μέρος του προβλήματος. Και δε χρειάζεται να τα πούμε εμείς. Τα έλεγαν μόνοι τους, οι ίδιοι. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τη Λέσβο. Θυμάστε τι δήλωσε στους δημοσιογράφους;

Ότι αποκόμισε θετική εντύπωση για την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα στο νησί. Αυτά τον Ιούλιο. Με αυτά τα λόγια μιλούσαν οι ίδιοι μετά τις εκλογές, που δεν είχαν το άγχος των ακραίων επιθέσεων. Αυτή την κατάσταση τους αφήσαμε.

Μετά πήραμε την κάτω βόλτα. Ο πρωθυπουργός κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γιατί έλεγε ότι δεν χρειάζεται γιατί είναι μη λειτουργικό. Στο πλαίσιο του περίφημου επιτελικού κράτους μετέφερε τις αρμοδιότητας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη. Λίγες ημέρες μετά μάθαμε ότι τις αρμοδιότητες τελικά θα τις έχει ο κ. Κουμουτσάκος, ο αναπληρωτής τους κ. Χρυσοχοΐδη. Μόνο που ο κ. Κουμουτσάκος, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε πολύ όρεξη να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, γιατί μάλλον θα είχε προετοιμαστεί για άλλο. Έτσι περάσαμε 3 μήνες απραξίας και εν τω μεταξύ ο αριθμός των προσφύγων ανέβαινε δραματικά. Τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει ότι τελικά υπεύθυνος δεν θα είναι ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ούτε ο κ. Κουμουτσάκος, αλλά ένας απόστρατος, ο υφυπουργός κ. Στεφανής.

Για τρίτη φορά οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν, αυτή τη φορά στο υπουργείο Άμυνας. Όμως η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει. Εκείνες τις ημέρες στη Βουλή ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα. Είχε ανακοινώσει τη μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στις 10 περιφέρειες της χώρας. Είχε ανακοινώσει τη δημιουργία υποδομών στις 10 περιφέρειες. Επιπλέον είχε προβλέψει 10000 επιστροφές προς την Τουρκία. Είχε πει ότι προτεραιότητα αποτελεί η ανακούφιση των νησιών. Τι υλοποιήθηκε από όλα αυτά ; Τίποτα. Αντίθετα, πριν από λίγες ημέρες, έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπούν τους νησιώτες κάνοντας χρήση ακατανόητης βίας. Η ανακούφιση που έταξε στα νησιά ήταν τελικά τα ΜΑΤ και ο αυταρχισμός.

Αλλά πριν στείλει τα ΜΑΤ, ο ίδιος υπουργός που τον Ιούλη στη Λέσβο δήλωνε ότι όλα πάνε ρολόι, πήγε τον Νοέμβρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μη διαχειρίσιμη. Τέσσερις μήνες μετά, ο ίδιος άνθρωπος που έβλεπε τα πράγματα ικανοποιητικά τα είδε μη διαχειρίσιμα. Και τότε, το Νοέμβρη δεν είχαμε ούτε παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκία, ούτε υπερβολικές ροές. Ε λοιπόν αυτό είναι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσφυγικό. Παρέλαβε μια κατάσταση ελεγχόμενη και την μετέτρεψε σε μη διαχειρίσιμη.

Τον Γενάρη ο κ. Μητσοτάκης, αφού έπεφτε από φιάσκο σε φιάσκο, ανακοίνωσε ότι επανιδρύει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που ο ίδιος κατήργησε. Υπό έναν άλλο, καινούργιο συντονιστή υπουργό, τον κο Μηταράκη. Και αρκέστηκε να πει ότι ήταν απλά ένα λάθος η κατάργησή του. Με όλα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας αυτούς τους μήνες, θα μου επιτρέψετε να έχω μια διαφορετική εκτίμηση. Όχι δεν ήταν απλά ένα λάθος η κατάργηση του υπουργείου και όλες αυτές οι παλινωδίες. Λάθος θα ήταν αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ως προτεραιότητα να διαχειριστεί με επιτυχία τη προσφυγική κρίση

Αλλά η προτεραιότητά του δεν είναι αυτή. Η προτεραιότητα του είναι, αφού είναι ανίκανοι να τη διαχειριστούν να την εκμεταλλευτούν. Έτσι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, μαζί με την επιχειρησιακή ανικανότητα των δήθεν αρίστων, αναδύθηκε ο πραγματικός κόσμος των ιδεών αυτής της κυβέρνησης.

Και είδαμε όλοι εικόνες ντροπής που δεν είχαμε ξαναδεί : Αστυνομικοί να χτυπούν και να βρίζουν πολίτες και πολίτες να ντροπιάζουν αστυνομικούς. Αστυνομικοί να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα σε δάση, πολίτες να ξυλοκοπούνται και να αποκαλούνται από τα ΜΑΤ τουρκόσποροι, άλλοι πολίτες να εισβάλουν στα καταλύματα των ΜΑΤ και να τους πετάνε έξω μαζί με τα πράγματά τους, ένστολοι να σπάνε αυτοκίνητα με κλομπ. Η αστυνομία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα νησιά άρον άρον, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των επεισοδίων. Και ο Αρχιεπιτελάρχης υπουργός του επιτελικού κράτους, ο κ. Γεραπετρίτης, μας είπε πως ολοκλήρωσε το έργο της και αποχώρησε. Γέλασαν ακόμη και τα έδρανα της Βουλής. Δεν θυμάμαι κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν να έχει γελοιοποιήσει κατ’ αυτόν τον ακραίο τρόπο την ελληνική αστυνομία. Αυτό το μπάχαλο όμως, αυτές οι άθλιες εικόνες, αποδείχτηκαν βούτυρο στο ψωμί των γειτόνων μας.

Ο διχασμός, η καταστολή, η αστυνομική βία, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και δημιουργούν εμφύλιες συνθήκες, μόνο την απαραίτητη σε δύσκολες στιγμές εθνική συναίνεση και ομοψυχία δεν ευνοούν.Έτσι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να προβεί σε μια καλά υπολογισμένη επιθετική κίνηση. Και εκεί που η ελληνική κυβέρνηση θα έκανε 10.000 επιστροφές προς την Τουρκία, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Και ποια θα είναι η εξέλιξη; Ποια θα είναι η απάντηση ; Σωστά φυλάμε τα χερσαία σύνορα αλλά με τα θαλάσσια τι θα κάνουμε ; Χιλιάδες άνθρωποι, αν αυτή η κρίση συνεχιστεί, θα βρεθούν στη θάλασσα και θα διασωθούν – θέλουμε να ελπίζουμε – από το ελληνικό λιμενικό. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι ; Αναστείλανε τη διαδικασία του ασύλου. Ποιο το πρακτικό αποτέλεσμα, πέραν του να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο ; Λένε όσοι περνάνε θα απελαύνονται. Μάλιστα, να απελαύνονται. Αλλά που ;

Με τη Τουρκία δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Παραβιάζει κατάφορα τη Συμφωνία με την ΕΕ. Και δε της λέει και κανένας τίποτα. Μας απειλεί με εκατοντάδες χιλιάδες στα σύνορά μας και θα πάρει και πίσω όσους θα απελαύνουμε; Προφανώς όχι. Από την Ευρώπη μετεγκαταστάσεις, δε ζητάμε. Εδώ ούτε καν Σύνοδο Κορυφής δε ζητάμε. Που λοιπόν θα τους απελάσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Που θα τους πάμε ; Μη ψάχνετε άδικα να βρείτε την απάντηση.

Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε 350 εκ και άλλα τόσα για να φτιάξει νέα hot spot. Και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί το σχέδιο είναι τα νησιά μας να γίνουν οι αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον Ευρωπαϊκό παράδεισο αλλά θα φυλακίζονται εδώ μη τυχόν και μολύνουν τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που είναι και το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου. Περί αυτού πρόκειται.

Τόσο απλό. Και τόσο εθνικά επικίνδυνο είναι αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Σε βάρος της Ελλάδας. Με όσα εμβατήρια κι αν επιχειρεί να καλύψει αυτή την απαράδεκτη πολιτική. Και το σχέδιο το αποκάλυψε χθες η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ διαλύοντας το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης, πριν κλείσουν 24 ώρες, όταν είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα διαμοιρασμού των βαρών της προσφυγικής κρίσης προς τους εταίρους.Kαι κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραμονή του συνόλου των προσφύγων στην Ελλάδα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε γεωπολιτικές εξελίξεις απρόσμενες. Είμαι υποχρεωμένος, είμαστε υποχρεωμένοι, σήμερα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.Όσο σκληρή και αν είναι. Και το να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, τη σκληρή, δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη, αν μας ζητηθεί, σε ένα εθνικό σχέδιο σοβαρό και υπεύθυνο να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση.

Το αντίθετο. Μιλάμε σκληρά για να κρούσουμε το κώδωνα του κινδύνου και να πούμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στη κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. ¨Έχουμε από τη πρώτη στιγμή διάθεση συναίνεσης για να αρθούν τα αδιέξοδα και δε το κρύψαμε. Για αυτό και ζητάμε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να βρεθούν λύσεις, για να χαράξουμε μια διαφορετική και βιώσιμη εθνική στρατηγική.

Όχι γιατί συναινούμε στις βιαιότητες που εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες, ούτε σε πράξεις που καταπατούν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αναστολή χορηγιών ασύλου. Αλλά για να σταματήσουν τις παλινωδίες και τις αδιέξοδες στρατηγικές. Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στις ανοησίες για ασύμμετρη απειλή, που δικαιολογούν ασύμμετρη βία εις βάρος άοπλων ανθρώπων και γυναικόπαιδων. Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην εργαλειοποίηση της δυστυχίας από την πλευρά του Ερντογάν. Αλλά είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι και στην εσωτερική εργαλειοποίηση της από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη.

Διότι εργαλειοποιεί και αυτός τους πρόσφυγες όταν τους παρουσιάζει ως εισβολείς, ως εχθρούς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα και με τα όπλα, όπως έγραφε προχθές ένας από τους δημοσιογράφους-προπαγανδιστές του Μαξίμου. Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην απόπειρα εκφασισμού τμημάτων της κοινωνίας μας με μια τοξική προπαγάνδα πολέμου, εξύμνησης της βίας, πρόσκλησης σε παραστρατιωτικές ομάδες να συμμετάσχουν στο κυνήγι μαγισσών.

Στο οποίο στόχος γίνονται όχι μόνο οι «εισβολείς», αλλά και οι ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι. Αντί, λοιπόν, να παριστάνει τον αρχιστράτηγο του Έβρου, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να καταστρώσει σχέδιο, για το πώς θα γίνει η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Σε ποιες περιφέρειες και δήμους. Να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα. Να ζητήσει κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία με την Ε.Ε. Να ζητήσει άμεσα σχέδιο μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην Ευρώπη. Επίσης να ακυρώσει τη ΠΝΠ, των επιτάξεων και των σχεδίων της για δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών σε νησιά και ξερονήσια. Και να απλοποιήσει τις διαδικασίες ασύλου με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θέλει να είναι μια μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική, πατριωτική δύναμη. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις πραγματικές δυσκολίες, και δεν επιτρέπουμε σε καμιά πολιτική χαιρεκακία και σε καμιά μικροκομματική επιδίωξη να θολώσει την πολιτική μας. Η Ελλάδα μπορεί με εθνική αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αδιαπραγμάτευτες αξίες του ανθρωπισμού, να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση.

Χρειάζεται όμως μια πολιτική που βλέπει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, που δεν χαϊδεύει τον εθνικιστικό παροξυσμό, αλλά διεκδικεί ψύχραιμες και αποφασιστικές κινήσεις στο εσωτερικό, στην Ευρώπη, και στον κόσμο.

Ανησυχούμε και ανησυχούμε πολύ, γιατί ούτε υποψία τέτοιας πολιτικής δεν διακρίνουμε στα έργα και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Θα είμαστε, όμως, παρόντες, όπως πάντα, σε όλα τα μέτωπα, μαζί με όλο τον δημοκρατικό λαό μας, για να μην εξελιχθεί η σημερινή εθνική κρίση σε εθνική τραγωδία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί