Γιατρός στον Guardian για τους ακροδεξιούς τραμπουκισμούς στη Λέσβο: «Φύγαμε από το φόβο για τη ζωή μας»

«Φύγαμε από το φόβο για τη ζωή μας» δηλώνουν στον Guardian ξένοι γιατροί που είχαν πάει εθελοντικά στη Μόρια, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που υπέστησαν από ομάδες ακροδεξιών που τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς βίαιων περιστατικών που στο στόχαστρο είχαν εργαζόμενους σε διεθνείς οργανώσεις, εν μέσω αυξανόμενου εχθρικού κλίματος που έχει οδηγήσει αρκετές ΜΚΟ σε αποχώρηση από τη Λέσβο.

«Φύγαμε φοβούμενοι για τις ζωές μας» δήλωσε η γιατρός Βικτόρια Μπράντλεϊ, μέλος ιατρικής ομάδας από την Ιρλανδία. «Ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό», εξομολογήθηκε, με τη δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ να παρατηρεί πως η φωνή της γιατρού εξακολουθούσε να είναι σπασμένη από «φόβο και εξάντληση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μπράντλεϊ περιέγραψε πώς ένα κομβόι οκτώ αυτοκινήτων, με το οποίο ταξίδευε η ίδια και οι συνάδελφοί της,βρέθηκε περικυκλωμένο από ένα αγριεμένο όχλο καθώς έφευγαν από την προσφυγική δομή της Μόριας.

«Όταν τελειώσαμε τη δουλειά μας δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο εξαιτίας των μπλόκων και έτσι περπατήσαμε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, απ’ όπου μας πήραν κάποια αυτοκίνητα. Όχι πολύ μετά, μας σταμάτησαν ίσως 50 άνδρες με ρόπαλα και μεγάλα μπαστούνια με καρφιά. Έσπασαν το παρμπρίζ και έπειτα ένας άνδρας, ένας ογκώδης άνδρας, κυριολεκτικά έσπρωξε το πόδι του μέσα από το παράθυρο μου (στο πίσω κάθισμα) και προσπάθησε να με κλωτσήσει στο κεφάλι», περιέγραψε η κ. Μπράντλεϊ καθώς ήταν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

«Δεν ξέρω πώς αλλά κάπως καταφέραμε να οδηγήσουμε πίσω προς το camp και να αναζητήσουμε καταφύγιο εκεί. Πρόσφυγες ήταν τόσο ευγενικοί, μας έφεραν φαλάφελ και κουβέρτες. Περάσαμε τη νύχτα σε ένα κοντέινερ. Ήταν εντελώς παγωνιά. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω στις σκηνές», προσθέτει.

Η κ. Μπράντλεϊ κανονικά θα περνούσε μια εβδομάδα στο νησί αλλά μετά το συμβάν της Κυριακής, οι γιατροί αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά την επόμενη ημέρα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί