Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Με την ηγεσία της ΕΕ

Στην περιοχή του Έβρου έφτασε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης».

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επίσκεψη στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών

Για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτή την ώρα.

Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα. 

Τρίτος σταθμός του πρωθυπουργού ήταν το φυλάκιο των Κήπων, όπου συνεχάρη και χαιρέτισε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού φυλάσσοντας τα σύνορα. Νωρίτερα, επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στους Κήπους του Έβρου.

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα. Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολύ σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δικη του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια» είπε χαρακτηριστικά.

Έφτασε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μηνύματα Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για την επίσκεψή τους στην Ελλάδα

https://twitter.com/vonderleyen/status/1234815320470282242?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1234815320470282242&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fkoinonia%2F233516_kleista-synora-kai-fiestes-me-prosfygiko-drama-se-exelixi

Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Michel, κα. von der Leyen και κ. Sassoli, κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Κ. Μητσοτάκης: Αναμένουμε απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Καστανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα να «μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα».

Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε τα σύνορα και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

«Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε ο κ. Μισέλ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε πως απαιτείται διπλωματική λύση για αυτό και η Ε.Ε. υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάζεται η δέσμευσή μας για περισσότερες ελπίδες και προοπτικές στο μέλλον» κατέληξε.


Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί