ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών – Να μην δικαιωθούν οι επιδιώξεις Ερντογάν

(φωτογραφία του Μάριου Λώλου από τις νέες αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο)

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής 1/3/20 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο προσφυγικό:

«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών – Να μην δικαιωθούν οι επιδιώξεις Ερντογάν

Οι εξελίξεις που έχουν προκύψει λόγω της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακουφίσουν τα νησιά μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά ευπαθών ομάδων, σήμερα κιόλας, στην ενδοχώρα.

Φτάνει πια με τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις προχειρότητες. Η πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης τούτες τις ώρες είναι να μην επιτρέψει να αποσταθεροποιηθούν άλλο τα ακριτικά νησιά μας, γιατί τότε είναι που θα δικαιώσει πλήρως την επιλογή Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την επίτευξη των γεωπολιτικών του επιδιώξεων.»

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών

Παράλληλα, ερώτηση στην Κομισιόν για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα και για την αθέτηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας κατέθεσαν το Σάββατο 29/2 οι ευρωβουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση που κατατέθηκε έχει αναλυτικά ως εξής:

Μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, και πολλών σχετικών διαρροών στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόβλημα επιτείνει η σημερινή δραματική κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, όπου δεν έχουν ληφθεί ριζικά μέτρα, αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στη συνεργασία της με την Τουρκία για να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα;

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, προσφύγων;

Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, σχέδιο για την αντιμετώπιση απότομης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και για τον δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη-μέλη, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύρραξης στη Συρία και την Τουρκική στάση;

Οι ευρωβουλευτές:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί