Θανάσης Καμπαγιάννης: Η Χρυσή Αυγή πρέπει να καταδικαστεί για τα εγκλήματά της

Πλησιάζοντας προς το τέλος της δίκης και την έκδοση της απόφασης το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας πήραν συνέντευξη από τον Θανάση Καμπαγίαννη, συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Μαζί του συζητάμε σφαιρικά για τη δίκη. Μια δίκη που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη στην ιστορία του ελληνικού κράτους, κράτησε περισσότερο από τεσσεράμισι χρόνια. Είναι επίσης η μεγαλύτερη δίκη ναζιστικής οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, δηλαδή από το 1946 και τη συντριβή του φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τον Θανάση Καμπαγίαννη συζητάμε σχεδόν για όλα όσα σχετίζονται με τη δίκη: ποιο ήταν το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας, πώς στάθηκε στη δίκη και στις απολογίες της η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, για την εισαγγελική πρόταση, για τους Αιγυπτίους αλιεργάτες, για την άνοδο και πτώση της Χρυσής Αυγής, για το μέλλον της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Αυτό που τονίζει ο Θανάσης Καμπαγίαννης είναι η κρισιμότητα της δίκης αυτής, και επομένως, της μελλοντικής απόφασης των δικαστών:

«Το μέλλον της φασιστικής και ναζιστικής ακροδεξιάς έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ κρίσιμο κάβο που είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αυτή η δικαστική απόφαση θα βάλει τα όρια που θα θέσει το ίδιο το κράτος στη δράση αυτού του τύπου των οργανώσεων. Το δικαστήριο είναι αντιμέτωπο με την ιστορία και με τα διλήμματα που θέτει η ιστορία. Το δικαστήριο θα πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτή είναι η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για τα εγκλήματα τα οποία τέλεσε. Αλλά είναι προφανές ότι οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση, ο κρίσιμος ρόλος θα είναι ο ρόλος του κινήματος που έφερε τη Χρυσή Αυγή στο εδώλιο, και αυτό ήταν το αντιφασιστικό κίνημα. Αυτή η ποινική δίωξη είναι γέννημα της οργής και της έκρηξης της αντιφασιστικής που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ακόμα και αν έχουμε μια καταδικαστική απόφαση, τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που έχουν απομείνει μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων. Επομένως, τα γραφεία θα τα κλείσει το αντιφασιστικό κίνημα, το κίνημα όλων των δημοκρατικών πολιτών που βάζουν φρένο στη φασιστικά απειλή».

Ολόκληρη η αγόρευση του Θανάση Καμπαγίαννη στη δίκη έχει βγει σε βιβλίο υπό τον τίτλο «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας, Left.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί