Παρέμβαση Σ. Βαρδάκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης στα αιγοπρόβατα στην Κρήτη

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν, Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, την επιστολή του Παραρτήματος Κρήτης ΓΕΩΤΕΕ, με θέμα «Αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης στα αιγοπρόβατα στην Κρήτη» και αφορά την καθυστέρηση αιμοληψιών αιγοπροβάτων.

Στην Κρήτη υπάρχουν δύο κρατικά εργαστήρια κτηνιατρικών υπηρεσιών, που κάνουν αναλύσεις αίματος, τα οποία όμως σύμφωνα με το Παράρτημα Κρήτης ΓΕΩΤΕΕ υπολειτουργούν. 

Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την κτηνοτροφία του τόπου, όπως τη διάθεση του γάλακτος στα τυροκομεία, τη μεταβίβαση ζώων σε νέους αγρότες, την καθυστέρηση πληρωμής επιδοτήσεων. Επιπλέον, η μη εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθότι η βρουλέκκωση αποτελεί σοβαρή ζωοανθρωπονόσο. Οι απαιτούμενες ενέργειες περιλαμβάνουν την καθολική – υποχρεωτική  αιμοληψία και την ορολογική εξέταση των δειγμάτων από τα εγκεκριμένα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια, κάτι το οποίο αντιμετωπίστηκε μέχρι και τον Ιούνιο του 2019, ως εξής: 

Εκτός από το αρμόδιο κρατικό εργαστήριο του Ηρακλείου, φροντίσαμε, ώστε να υποδέχονται δείγματα τόσο το κρατικό εργαστήριο του Ρεθύμνου, όσο και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς που βρίσκεται στην Λάρισα (με την απαιτούμενη ενημέρωση της Ε.Ε.) Ταυτόχρονα, εκκρεμούν ακόμη οι προσλήψεις κτηνιάτρων για τις οποίες είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και στις οποίες είχε γίνει πρόβλεψη και για τη στελέχωση των εργαστηρίων της Κρήτης. 

Την παρούσα στιγμή, όπως ανακύπτει από την επιστολή του Παραρτήματος Κρήτης ΓΕΩΤΕΕ, τα κρατικά εργαστήρια των κτηνοτροφικών υπηρεσιών αδυνατούν να κάνουν εγκαίρως τις καθολικές αναλύσεις αίματος που απαιτούνται, με τις συνέπειες που περιγράφονται σε αυτή.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να λύσει το πρόβλημα άμεσα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί