Με λίγο κορονοϊό τα ξεχνάς όλα

Η Νέα Δημοκρατία υποτίθεται ότι ως φιλελεύθερο κόμμα είναι υπέρ της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης των ειδήσεων από τα ΜΜΕ είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με αυτήν.

Το πώς γράφονται και το πώς μεταδίδονται οι ειδήσεις είναι θέμα των δημοσιογράφων, των αρχισυντακτών και των διευθυντών σύνταξης, στην κατεύθυνση που έχει δώσει πάντα ο εκδότης. Κριτής αυτών η δημοσιογραφική δεοντολογία και τα δημοσιογραφικά σωματεία.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα, οι υπουργοί ή ο πρωθυπουργός.

Και όμως στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτό συνέβη, καθώς ο πρωθυπουργός κάλεσε τους διευθυντές σύνταξης των καναλιών και τους σύστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία για το θέμα της επιδημίας του κορονοϊού αλλά και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Πότε έγινε αυτό; Μόλις μία ημέρα πριν την απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, και την άγρια καταστολή που επιχείρησαν στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους των νησιών και την εν συνεχεία αναγκαστική υποχώρησή τους και αποχώρησή τους από αυτά.

Στα κανάλια τώρα. Αν θεωρηθεί ψυχραιμία η ώρα που καταναλώθηκε για την παρουσίαση του κορονοϊού, τότε δεν την κράτησαν. Τα δελτία ειδήσεων δεν ήταν μονοθεματικά αλλά τα δύο τρίτα του χρόνου τους τον κατανάλωσαν για το θέμα αυτό.

Όσο για τα αστυνομικά έκτροπα σε Λέσβο και Χίο, εκεί την παρακράτησαν την ψυχραιμία τους. Διακριτικά, να μην ρίξουμε ευθύνες στην κυβέρνηση, ούτε στα ΜΑΤ, αλλά ούτε και στους κατοίκους. Να το περάσουμε ήρεμα σε ένα-δύο λεπτά, χωρίς πολλά-πολλά. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να ήξερε ή να υποπτευόταν ότι η απόβαση στα νησιά δεν θα περνούσε εύκολα, και φρόντισε να προειδοποιήσει για ήρεμα δελτία.

Το κατάφερε. Άλλωστε το σύνολο σχεδόν των τηλεοπτικών καναλιών διάκεινται θετικά προς αυτόν και το κόμμα του.

Η μεγάλη δόση τηλεοπτικού κορονοϊού με τον πανικό και τον τρόμο, που θέλουν δεν θέλουν, προκαλεί στους πολίτες εξασθενούν τα θέματα γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ένα θέμα στο οποίο τα έχει κάνει κατά γενική ομολογία θάλασσα η κυβέρνηση, ειδικά μετά τα τερατώδη ψέματα με τα οποία μπόλιασε τους πολίτες προεκλογικά.

Τώρα όσο για την δημοσιογραφία των καναλιών, ας μην πούμε κάτι. Όταν ο βαθμός παρουσίασης των θεμάτων καθορίζεται από το Μαξίμου, τότε εκλείπει η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας. Άλλωστε μάλλον το θέμα αυτό εναπόκειται στην προσωπική ευθύνη των δημοσιογράφων και της ΕΣΗΕΑ.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί