Αλ. Τσίπρας: Η Άλκη Ζέη θα είναι πάντα μαζί μας με τα βιβλία και την αθωότητα των ηρώων της

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη μεγάλη συγγραφέα

Τη αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη, που με τα βιβλία της «έντυσε» τα παιδικά και εφηβικά χρόνια χιλιάδων ανθρώπων, αποχαιρετά ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 97 ετών, στο σπίτι της μαζί με τα παιδιά της, την Ειρήνη και τον Πέτρο.

Δείτε: «Έφυγε» από τη ζωή η Άλκη Ζέη

Αλ. Τσίπρας: Χωρίς την Άλκη Ζέη αισθανόμαστε όλοι λίγο ορφανοί

«Χωρίς την Άλκη Ζέη αισθανόμαστε όλοι λίγο ορφανοί» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τονίζει ότι η συγγραφέας θα είναι πάντα μαζί μας με τα βιβλία και την αθωότητα των ηρώων της

«Περπατήσαμε με τον Πέτρο στον μεγάλο περίπατο, θαυμάσαμε το καπλάνι της βιτρίνας, ακούσαμε τις ιστορίες του ψεύτη παππού. Συγκινηθήκαμε, κλάψαμε, ζήσαμε τις περιπέτειες των ηρώων της, αισθανθήκαμε διαβάζοντας τα βιβλία της τί σημαίνει αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία.

Βαθιά προοδευτική, η Άλκη Ζέη ακολούθησε τη διαδρομή της Αριστεράς, κυνηγήθηκε, εξορίστηκε, διώχτηκε, δίνοντας ένα έξοχο παράδειγμα αφοσίωσης στις ιδέες με τη ζωή και το έργο της» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της

Σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει: «Η «γιαγιά Άλκη», όπως ήθελε να την λέμε, δεν είναι πια εδώ. Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της, πιο λυπημένη η κοινωνία μας χωρίς τη φωνή της» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον χαμό της Άλκης Ζέη.

Μενδώνη: Η προσωποποίηση της εφηβείας στο διηνεκές

«Με το έργο της και τη δημιουργική κοινωνική της παρουσία, η Άλκη Ζέη χαρακτήρισε και άφησε το αποτύπωμά της σε μια ολόκληρη κατηγορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μαζί της μεγάλωσαν διαδοχικά γενεές. Γιαγιάδες και παππούδες, αλλά και τα παιδιά τους, γονείς οι ίδιοι σήμερα, και τα δικά τους παιδιά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο συλλυπητήριο μήνυμά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Δεν ήταν απλώς η αγαπημένη συγγραφέας, που γνώρισε τεράστια επιτυχία και αναγνώριση. Αν μέναμε εκεί θα μειώναμε αυτό που ήταν στην πραγματικότητα: Γιατί η Άλκη Ζέη πέρα από βραβεία, διακρίσεις και υψηλές πωλήσεις, ήταν η λατρεμένη γιαγιά και ταυτόχρονα η απολύτως νεανική παρουσία, η προσωποποίηση της εφηβείας στο διηνεκές», προσθέτει.

Ντόρα Μπακογιάννη: Καλό ταξίδι Άλκη στο μεγάλο περίπατο που ξεκίνησες

«Έφυγε σήμερα η Άλκη Ζέη, μια σπάνια λογοτέχνης και πάνω από όλα ένας μοναδικός άνθρωπος. Είχε το μοναδικό χάρισμα να γράφει για παιδιά και εφήβους εκπαιδεύοντας ενήλικες. Από την εποχή της δικτατορίας στο Παρίσι, ήταν η γυναίκα που θαύμαζα απεριόριστα. Καλό ταξίδι Άλκη στο μεγάλο περίπατο που ξεκίνησες», γράφει σε ανάρτησή της στο facebook, η βουλευτής της ΝΔ.

Κώστας Μπακογιάννης: Συνόδευσες τις παιδικές μας αναζητήσεις

«Συνόδευσες τις παιδικές μας αναζητήσεις και το ίδιο συνέχισες να κάνεις στις αναζητήσεις των παιδιών μας. Γιατί μπόρεσες να παραμείνεις ένα παιδί και να μοιράζεις τη σοφία του απλόχερα μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι θα σε θυμόμαστε όλοι», έγραψε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί