Δύο τροπολογίες για τους πάσχοντες από βαριές και ανίατες ασθένειες και για μηχανικούς – καθηγητές Πανεπιστημίου από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με τροπολογίες που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν:

1) Προκειμένου να ενισχυθούν οι επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν από το ΕΤΕΑΕΠ οι πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, να εξαιρούνται από την εφαρμογή των άρθρων 78 και 96 του ν. 4387/2016. Η επικουρική σύνταξη της ειδικής αυτής κατηγορίας συνταξιούχων, συνεχίζει να υπολογίζεται, με το προγενέστερο του ν.4387/2016 καθεστώς.

2) Ο μηχανικός – μέλος ΔΕΠ που έχει διοριστεί στο Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πανεπιστημίου, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ για την «ιδιότητα» του μηχανικού και όχι για εργασία μηχανικού, κι ενώ ουσιαστικά έχει μία μόνο εργασία (Καθηγητής Πανεπιστημίου), υπόκειται σε δύο ασφαλιστικές / συνταξιοδοτικές κρατήσεις: Αυτή του Δημοσίου – Καθηγητής Πανεπιστημίου και του ΤΣΜΕΔΕ – Ασφάλιση ιδιότητας. Επομένως, εάν ο μηχανικός – μέλος ΔΕΠ συνταξιοδοτηθεί από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν απασχολεί μια «νέα» θέση εργασίας, αλλά την θέση εργασίας που ήδη είχε, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στους περιορισμούς που έχουν νομοθετηθεί. Προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί, προτείνεται τροπολογία η οποία προβλέπει ότι όσοι ήταν ασφαλισμένοι με την καταργηθείσα ασφάλιση ιδιότητας και παράλληλα ήταν ή είναι διορισμένοι ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί Απασχόλησης Συνταξιούχων, όταν συνταξιοδοτούνται από την ασφάλιση λόγω ιδιότητας και συνεχίζουν να εργάζονται ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

«Πρόκειται για δυο τροπολογίες αποκατάστασης αδικιών απέναντι σε πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, καθώς και σε μηχανικούς – Καθηγητές Πανεπιστημίων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Δυο τροπολογίες που έρχονται σε ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αφού 9 στους 10 ασφαλισμένους θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί