Ξεκινά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιλαμβάνει η τρίτη πράξη του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που «παίζεται» σήμερα, Τρίτη 25/2, στο ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ” στο Καβούρι (σε αντίθεση με τις «απόπειρες» διεξαγωγής του συνεδρίου που προηγήθηκαν σε Καλαμάτα και Ρόδο). ΜΑΤ και κλούβες χθες βράδυ έχουν αποκλείσει το ξενοδοχείο περιμετρικά ενώ γίνεται έλεγχος και μόνο όσα άτομα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα της ΓΣΕΕ μπορούν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο. Τα δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί υπό το πρόσχημα της προστασίας του πρωθυπουργού, ωστόστο ο τελευταίος φαίνεται ότι τελικά δεν θα χαιρετίσει το συνέδριο, όπως αναμενόταν. 

Το συνέδριο είναι «fast track» (μονοήμερο) και δεν αναμένεται να υπάρξουν τοποθετήσεις και εισηγήσεις συνέδρων, αλλά μόνο αρχαιρεσίες,

Την ίδια στιγμή, απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής πραγματοποιείται, από τα ξημερώματα της Τρίτης, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με κεντρικό σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»

Ο Χρήστος Κατσώτης εκλεγμένος αντιπρόσωπος με τη ΔΑΣ στο Συνέδριο και βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν στο χώρου του συνεδρίου. Η ΔΑΣ (παράταξη του ΠΑΜΕ) συμμετέχει κανονικά στο προεδρείο του συνεδρίου και ζητά να συζητηθούν στο σώμα του συνεδρίου μία μία οι «σοβαρές καταγγελίες για δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και αντιπροσώπους που προκύπτουν από την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας», «να γίνει τουλάχιστον διήμερο συνέδριο, προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για όλα όσα καίνε τους εργαζόμενους, για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος».

Και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Κουμπούρης, κατήγγειλε τον απαράδεκτο και πρωτοφανή αποκλεισμό των συνταξιούχων από το συνέδριο. «Είμαστε εκλεγμένοι σύμφωνα με το καταστατικό και όλες τις διαδικασίες, έχουμε πάρει μέρος σε όλα τα συνέδρια, έχουμε εκλεγεί τρεις (σ.σ. συνταξιούχοι) στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και σήμερα δεν μας έδωσαν κάρτα, δεν μας επέτρεψαν, δεν μας αφήνουν να μπούμε στο φυσικό μας χώρο, στο χώρο του συνεδρίου, που έχουμε δικαίωμα να είμαστε, δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς» τόνισε.

(φωτογραφία: 902.gr)

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ, κατηγορείται από την παράταξη ΕΑΚ ότι με μεθοδεύσεις απέκλεισε αντιπροσώπους του κλαδικού σωματείου στα τρόφιμα, από το πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

«Το ΠΑΜΕ, που δεν είναι άμοιρο ευθυνών, δεν αντιμετωπίζεται κατά αυτό τον τρόπο. Δεν αντιμετωπίζεται με τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ και η αστυνομία δεν έχουν καμιά δουλειά στα εργατικά συνέδρια. Ούτε μέσα ούτε έξω. Η παρουσία των ΜΑΤ θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα οξύνει πιο πολύ τα πνεύματα. Θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ την πόλωση που υπάρχει», έγραψε πρόσφατα ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο ΕΑΚ, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές του ΠΑΜΕ είναι «να αναδειχθεί ότι η λαθεμένη στρατηγική του να διασπάσει εδώ και 20 χρόνια την κοινή δράση των εργαζομένων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον κάθετο ιδεολογικό και κομματικό διαχωρισμό τους δεν το οδήγησε στα αναμενόμενα αποτελέσματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση στις παθογένειες της ΓΣΕΕ είναι η διαφάνεια και η εξυγίανση

Για δύο πλευρές ενός «διπόλοθ» (σ.σ.: ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ  από τη μία πλευρά και ΠΑΜΕ από την άλλη) που, «αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, έχουν να επιδείξουν κοινές πρακτικές αδιαφάνειας, εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και αναπαραγωγής μηχανισμών και δυστυχώς την ίδια αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και  τους αγώνες για συλλογικές συμβάσεις και καλύτερους όρους εργασίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του (24/2/20) το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει, «όλοι οφείλουν να αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες που τους αναλογούν  για τη σημερινή κατάσταση και με σεβασμό στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες  να βοηθήσουν  να αρθούν τα σημερινά αδιέξοδα. Με τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου χωρίς ΜΑΤ και τραμπουκισμούς και την εκλογή υπηρεσιακής διοίκησης με στόχο τη πραγματοποίηση κανονικού συνεδρίου μέσα στους επόμενους μήνες, αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εκλογή συνέδρων με διαφάνεια στη βάση όσων προβλέπονται από τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82».

«Η απάντηση στις παθογένειες  της ΓΣΕΕ είναι η διαφάνεια και η εξυγίανση και όχι η διάλυσή της, εν μέσω  μάλιστα μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής επίθεσης», είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί