Στις 4 Μαρτίου η εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Θουριγγίας

Στις 4 Μαρτίου αποφασίστηκε, από το τοπικό κοινοβούλιο -κατόπιν αιτήματος της κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruenen)- να πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Θουριγγίας.

Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο, επικεφαλής της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους, θα είναι υποψήφιος και πάλι.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός στους δύο πρώτους γύρους ψηφοφορίας. Πρωθυπουργός εξελέγη τελικά στον γ΄ γύρο, ο πολιτικός του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Τόμας Κέμεριχ με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Τρεις μέρες αργότερα, ο Τ.Kέμεριχ παραιτήθηκε μετά από γενική κατακραυγή.

Αναζητώντας διέξοδο από την κρίση, Die Linke, SPD, Πράσινοι και το CDU συμφώνησαν να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης μέχρι τότε πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους σε επιμέρους θέματα, τα οποία επεξεργάζονται τα τέσσερα κόμματα, ώστε να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα κατά τη μεταβατική περίοδο έως τις νέες εκλογές.

Με την εκλογή νέου πρωθυπουργού, τα δημοκρατικά κόμματα ελπίζουν να τερματίσουν την κυβερνητική κρίση στη Θουριγγία. Ο Ράμελο αισιοδοξεί ότι θα επανεκλεγεί στις 4 Μαρτίου, αν και η χρειάζεται εκτός από τις ψήφους του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, τέσσερις ακόμα ψήφους.

Επισήμως, το CDU σε ομοσπονδιακό επίπεδο παραμένει στη γραμμή της «μη ενεργού εκλογής» του αριστερού πολιτικού ως πρωθυπουργού.

Πρόκειται για θέση, την οποία είχε ψηφίσει το συνέδριό του το 2018, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κάθε συνεργασία με την Αριστερά και το AfD.

Εικάζεται, ωστόσο, ότι αρκετοί βουλευτές του CDU θα ψηφίσουν τον Ράμελο, κάτι στο οποίο βασίζεται και ο ίδιος, ώστε να εκλεγεί κατά την πρώτη ψηφοφορία με ψήφους από όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να αποφευχθεί έτσι η εξάρτηση από το AfD, όπως έγινε με τον Κέμεριχ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί