Πυρά από όλη την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε Χίο και Λέσβο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση για τη διαχείρισή της στο προσφυγικό και την κορύφωση της έντασης στα νησιά, με την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ και την άγρια καταστολή των διαμαρτυριών των κατοίκων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στο Μαξίμου ότι «προσπαθεί να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών», ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση. Στην δήλωσή του υποστηρίζει ότι «αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών. Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο και καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση: Την αποσυμφόρηση των νησιών».

To Kίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αναλγησία μετά τα πρωινά επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο για την κατασκευή των κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. «Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας, αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρεται στη ανακοίνωση. Επισημαίνει ακόμη πως η κυβέρνηση προκαλεί τους νησιώτες με «την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους». Χαρακτηρίζει απίθανη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι «όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου». «Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματά μας. Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του επισημαίνει οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. «Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο, στη Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ». Και καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών», αλλά και τον λαό «να καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για να εφαρμόσει την πολιτικής και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών. Ζήτησε από τον υφυπουργό να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών.

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται αποφασισμένη: να επιβάλει μια απάνθρωπη λύση με απάνθρωπο τρόπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 για την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «προσγειωμένη απότομα στη σύνθετη πραγματικότητα του προσφυγικού που τόσο εκμεταλλεύτηκε όταν ήταν αντιπολίτευση, επιλέγει λύσεις από τη χειρότερη δυνατή σχολή σκέψης: την ακροδεξιά της πτέρυγα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί