«Νόμος και Τάξη» και στο προσφυγικό: Συνεχίζονται τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο – Πετροπόλεμος, μολότοφ και ρουκέτες (Βίντεο & φωτο)

 3 τραυματίες στη Χίο

Σε πεδία μάχης έχουν μετατραπεί η Μυτιλήνη και η Χίος από τα ξημερώματα έως τώρα με τους κατοίκους να έχουν κυριολεκτικά ξεσηκωθεί, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών στα νησιά τους και απαιτώντας την απομάκρυνση των μεταναστών.

Δείτε ακόμη: Αστυνομική απόβαση σε Χίο και Λέσβο για να “λύσουν” το προσφυγικό! (βίντεο – φωτο)

Οι προθέσεις είχαν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς χθες το απόγευμα με τους κατοίκους να παίρνουν ουσιαστικά θέσεις μάχης και να ετοιμάζουν φραγμούς με αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν μισή ώρα μετά τις δύο τα ξημερώματα στο λιμάνι της Λέσβου όταν έφτασε το πλοίο που μετέφερε δυνάμεις των ΜΑΤ και τα μηχανήματα έργου. Περίπου 500 συγκεντρωμένοι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που τις «υποδέχτηκαν» με πέτρες και αμέσως η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για την απώθηση των κατοίκων.

Μετά τα διαρκή επεισόδια αυτή την στιγμή οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν φτάσει περίπου 7-10 χλμ. από την περιοχή του Διαβολορέματος όπου έχει επιλεγεί ο χώρος για τη νέα δομή και απομακρύνουν συνεχώς οχήματα και μηχανήματα από τα οδοφράγματα των κατοίκων για να προωθηθούν.

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
 EUROKINISSI
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
 EUROKINISSI
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου  EUROKINISSI
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου
Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στη θέση Καράβα Μανταμάδου  EUROKINISSI

Για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα δύο νησιά η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Εικόνες από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χίο:

Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών
Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών  EUROKINISSI
Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών
 EUROKINISSI
Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών
Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών  EUROKINISSI
Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών
Επεισόδια στη Χίο μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στο λιμάνι των Μεστών  EUROKINISSI

Επίδειξη πυγμής και άγρια καταστολή στη Χίο – 3 τραυματίες

Με άγρια καταστολή και επίδειξη ισχύος εναντίον της τοπικής κοινωνίας επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακόψει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Χίου ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τρεις πολίτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Σημειώνεται ότι ανάλογη καταστολή υπήρξε και στη Μυτιλήνη.

Μετά τα επεισόδια στο λιμάνι των Μεστών που είχαν ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος Χίου να καταλήξει λιπόθυμος στο νοσοκομείο, οι μάχες συνεχίστηκαν στη διασταύρωση του δρόμου Πιτυούς με την Ε.Ο. Χίου – Βολισσού, εκεί όπου οι κάτοικοι είχαν στήσει οδοφράγματα με πέτρες, λάστιχα και μηχανήματα του δήμου Χίου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν επί ώρα με τους κατοίκους, οι οποίοι τελικά υπό την πίεση και τη ρίψη χημικών υποχώρησαν με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 9 το πρωί οι δυνάμεις των ΜΑΤ να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο 17ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού.

Τελευταίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν λίγο πριν τις 09:30 το πρωί της Τρίτης οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, εκεί που αρχίζουν οι στροφές του Αίπους.

Στο συγκεκριμένο σημείο είχαν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς εκατοντάδες Χιώτες, ενώ είχε καταστεί αδύνατη η πρόσβαση προσωρινά, από δέντρα που είχαν κοπεί κι είχαν πέσει στο οδόστρωμα.

Τα δέντρα απομάκρυνε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μεγάλη επιχείρηση στον Άγιο Ισίδωρο

Η μεγαλύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση ξεκίνησε περί τις 06.30 το πρωί, λίγο μετά τη διαστύρωση του Πιτυούς, στον Άγιο Ισίδωρο, όπου ο δρόμος είχε κλείσει σε δυο σημεία.

Στο πρώτο σημείο είχαν ρίξει τεράστιους βράχους στο οδόστρωμα καθώς και λάστιχα αυτοκινήτων  στα οποία και έβαλαν φωτιά λίγο πριν εμφανιστούν  οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το δεύτερο σημείο ήταν λίγα μέτρα πιο κάτω ακριβώς στη γέφυρα πριν το καφέ της περιοχής όπου ένα γκρέιντερ είχε τοποθετηθεί κάθετα στον δρόμο για να αποτρέψει τη διέλευση των ΜΑΤ.

Στο συγκεκριμένο σημείο έφτασαν περί τις 10 διμοιρίες των ΜΑΤ που αναπτύχθηκαν στον κόμβο του Πιτυούς και με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων στο βουνό και στον  επαρχιακό δρόμο, αποθούσαν τους συγκεντρωμένους ενώ μια πολύ μεγάλη ομάδα των ΜΑΤ έκανε εκκαθάριση ακόμη και πάνω στο βουνό.

Πολύ γρήγορα οι συγκεντρωμένοι στην περιοχή κάτω από την πρωτοφανή δύναμη πυρός αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς το Αίπος όπου και διαλύθηκαν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός των δεκάδων οχημάτων που είχαν παραταχθεί στην περιοχή, κάθε είδους οχήματα, βαριά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας ακόμη και από τη Λαμία και το σημαντικότερο όλων, ακριβώς για να “δέσει” το θέμα της επίταξης, στρατιωτικό προσωπικό με βαριά μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο για την απομάκρυνση των βράχων.

Ειδικό γερανοφόρο όχημα της αστυνομίας, απομάκρυνε το γκρέιντερ από το οδόστρωμα για να απελευθερώσει τον δρόμο πρόσβασης στο 17, όπου αναμένεται εντός ολίγου να καταφτάσουν και να καταλάβουν συμβολικά τον χώρο τα μηχανήματα έργων του στρατού.

Δυο τραυματίες στον Άγιο Μακάριο στις συμπλοκές με τα ΜΑΤ, ο ένας από γκλοπ και ο άλλος με αναπνευστικά από σπρέι πιπεριού και οι δυο μεταφέρθηκαν στο Σκυλίτσειο.

Μπουρνούς από Διαβολόρεμα: Εκσκαφέας του στρατού ξεκίνησε παράνομα εργασίες μέσα σε πευκοδάσος

«Στην περιοχή Διαβολόρεμα εκσκαφέας του στρατού παράνομα, χωρίς γραπτή άδεια ξεκίνησε χωματουργικές εργασίες μέσα σε πευκοδάσος» ενημέρωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς από την περιοχή Διαβολόρεμα στη Λέσβο και προαναγγέλλει μηνύσεις.

Αυτή τη στιγμή έχουμε σταματήσει την διαδικασία και θα προβούμε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για αυτή την παράνομη ενέργεια.

lesvosnews.gr, politischios.gr, astraparis.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

Δείτε επίσης:

Η στιγμή που γυναίκα πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από τα ΜΑΤ στη Λέσβο (Βίντεο)

Θύμα της επιθετικής βαρβαρότητας των ΜΑΤ στη Χίο ο βουλευτής Αν. Μιχαηλίδης

Καταγγελία και από τον δήμαρχο Λέσβου για παρανομίες από τον στρατό- Κατέθεσε μήνυση

«Εμείς φταίμε που τους ψηφίσαμε, αυτό είναι Χούντα!»: Διπλή απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ σε κατοίκους της Λέσβου

Γενική απεργία για αύριο ανακοίνωσαν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμοι

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί