Ο βουλευτής της ΝΔ που έχει… εισπρακτική εταιρεία!- Διατηρεί γραφεία και στο Ηράκλειο! (φωτο)

Το πολιτικό lifestyle την περασμένη εβδομάδα είχε την τιμητική του. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, έγινε στην Κηφισιά ένας λαμπερός γάμος. Ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά. Κουμπάρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με τη σύζυγό του Βασιλική Τσόγκα η οποία είναι στενή φίλη της νύφης.

Ο γάμος είχε όλα τα στοιχεία του glamorous. Τηλεοπτικά συνεργεία, καλεσμένους celebrities της πολιτικής και όχι μόνο, γαμήλια δεξίωση σε πολυτελή χώρο των βορείων προαστίων και γλέντι μέχρι πρωίας υπό τους ήχους τσιφτετελιών, τη νύφη να χορεύει ξυπόλυτη με το δαντελένιο και σέξι νυφικό της και τον γαμπρό να ακολουθεί, πιο κλασσικό, με μαύρο κοστούμι, γκρι γιλέκο και μπορντό παπιγιόν.

Ο 50χρονος Αν. Πάτσης –που δηλώνει φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μαρινάκη- είναι λίγων μηνών βουλευτής, αφού εξελέγη για πρώτη φορά με τα γαλάζια χρώματα τον περασμένο Ιούλιο στα Γρεβενά. Πριν από το γάμο του -που είναι ο δεύτερος, όπως και της νέας συζύγου του- δεν ήταν ευρύτερα γνωστός αν και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ υπήρχαν διάφορες αφορμές για να συζητείται το όνομά του.

Πριν από τις κοσμικές στήλες, εμφανίστηκε -λίγες ημέρες νωρίτερα- και στο πολιτικό μιντιακό προσκήνιο κάνοντας  δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι Action24 για να εκφράσει τις διαφωνίες του με την κυβερνητική τροπολογία σχετικά με τα ποδοσφαιρικά και το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Αν και στράφηκε κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, ωστόσο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στα Γρεβενά εξέδωσαν οργίλη ανακοίνωση εναντίον του κάνοντας λόγο για «καλά προετοιμασμένη παράσταση» και  «ψευτοδιαφορές με τον Αυγενάκη», χαρακτηρίζοντάς τον «εντολοδόχο της κυβέρνησης της αβάντας στους «επιχειρηματίες» της άσπρης σκόνης και της εγκληματικής συμμορίας που σέρνουν το καράβι της» και κατηγορώντας ότι ως «έπαθλο» των υπηρεσιών του επιζητεί «μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Αθηνών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές»…

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν είχε ασχοληθεί ενεργά και  με το χώρο του ποδοσφαίρου. Το 2014 βρέθηκε μάλιστα ιδιοκτήτης της Νίκης Βόλου από την οποία όμως αποχώρησε  εν μέσω διαφόρων σεναρίων και φημών. Κύρια δραστηριότητα του πάντως είναι η δικηγορία. Ο ίδιος υπερηφανεύεται ότι «ξεκίνησε μόνος» από «ένα μικρό γραφείο» και  κατόρθωσε να δημιουργήσει «μετά από μια διαδρομή 27 ετών» νομικές και συμβουλευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη και με 120 άτομα προσωπικό.

Τα γραφεία του Ηρακλείου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, λειτουργούν στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Η δικηγορική εταιρεία του  λέγεται «Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες» και είναι η μητρική ενός ομίλου  (ΑΡ Associates) που ασχολείται με Επίλυση Διαφορών, Επιχειρηματικό & Εταιρικό Δίκαιο, Φορολογικό Δίκαιο, Δίκαιο Συμβάσεων, Τραπεζικό Δίκαιο, Δίκαιο Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, Δίκαιο Βιομηχανικής & Πνευματικής Ιδιοκτησίας κτλ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει ασχοληθεί επίσης με  επιχειρήσεις, ξένα fund και τράπεζες ενώ το 2014 προχώρησε σε κοινοπραξία με τη  δικηγορική εταιρεία ‘Hemsinlioglu Law Firm’ της Κωνσταντινούπολης, υπό τον Οκάν Χεμσινλίογλου, για να αποτελέσουν «έναν συνδετικό κρίκο συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών» κι ένα «ευέλικτο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο δικηγορικό σχήμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή».  Λόγω των συχνών επισκέψεων του στην Αραβία μάλιστα έχει “μάθει” τις δικές τους συνήθειες και τονίζει πως του αρέσει ο τρόπος ζωής και τα χόμπι τους  όπως το κυνήγι με γεράκια, οι αγώνες με «γουρούνες» στην έρημο και το δείπνο επάνω σε χαλιά.

Η πολυσχιδής δραστηριότητα του κ. Πάτση φαίνεται ότι περιλαμβάνει και μια άλλη πτυχή. Μια από τις εταιρείες του ομίλου του, η CREDIT ACTION HELLAS, έχει ως αντικείμενο μεταξύ άλλων και τη «διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων», όπως αναφέρει υπερηφάνως στην ιστοσελίδα της. Επίσης  τον Μάιο του  2010 φέρεται να ιδρύθηκε μια εταιρεία ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων απαιτήσεων υπό την επωνυμία «ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ» και διακριτικό τίτλο «ΠΛΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Α.Ε.» – «PLATON SECURITISATIONS S.A.». Η εταιρεία συστάθηκε στα γραφεία της δικηγορικής εταιρίας «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», από τους Ανδρέα Πάτση (δικηγόρο) και Ακη Κουντούρη (ιδιωτικό υπάλληλο), με μετοχικό κεφάλαιο 60.000. Στόχος της εταιρίας «η απόκτηση επιχειρηματικών απαιτήσεων με σκοπό την τιτλοποίηση, η έκδοση και διάθεση ομολογιών».  Ο κ. Πάτσης φέρεται να υπήρξε και αντιπρόεδρος της εταιρίας «MUTLTICOLLECTION ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ» που ιδρύθηκε από την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ» το 1998 και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των εισπράξεων και αξιολογήσεων των εμπορικών απαιτήσεων. Η δε «ΠΛΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ», με το  μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, είχε αγοράσει τον Σεπτέμβριο του 2010 από την Τράπεζα Πειραιώς χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ…

Πριν από περίπου δύο χρόνια ο κ. Πάτσης – ο οποίος στο μεταξύ  είχε ανακοινωθεί ως μέλος στον Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, προετοιμαζόμενος να πολιτευθεί- διαβεβαίωνε, αντιδρώντας σε σχετικό δημοσίευμα, ότι «ουδεμία σχέση έχει με εισπρακτική εταιρεία ‘’που τηλεφωνεί, εκβιάζει και απειλεί’’». Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το τηλέφωνο της εταιρείας του κ. Πάτση στο Κολωνάκι έχει καταχωρηθεί με αρνητικά σχόλια -σε ειδικές φόρμες του διαδικτύου- από δανειολήπτες που δέχονταν οχλήσεις εκ μέρους τραπεζών, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να διευκρινίσει ο ίδιος ποιες σχέσεις διατηρεί με όλες αυτές τις εταιρείες  σήμερα που έχει εκλεγεί βουλευτής.

Ως γνωστόν τυπικά δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά είναι προφανές ότι δημιουργείται μείζον ηθικό και αξιακό θέμα στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής συνδέεται με εισπρακτική εταιρία διεκδικώντας σε πολλές περιπτώσεις απαιτήσεις που, με βάση καταγγελίες, έχουν πάρει τοκογλυφικά χαρακτηριστικά.

Παραμένει, επτά μήνες μετά τις εκλογές, επικεφαλής του ομίλου

Οι εισπρακτικές έχουν μεταβληθεί σε ένα ολόκληρο κοινωνικό φαινόμενο με πολλές αρνητικές προεκτάσεις ενώ παραμένουν νωπές επί παραδείγματι οι αντιδράσεις για μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις με την  εταιρεία των γιων του Δημήτρη Σιούφα ακόμη και όταν εκείνος είχε πάψει να είναι  πρόεδρος της Βουλής.

Η διεύθυνση που δηλώνει πάντως και σήμερα μέσω της Βουλής ο κ. Πάτσης είναι η ίδια με της δικηγορικής εταιρείας του. Επίσης στην ιστοσελίδα του Ομίλου Επιχειρήσεων ‘ΑP GRΟUP’  ο κ. Πάτσης συνεχίζει να αναφέρεται ως Διευθύνων Εταίρος. Παραμένει επομένως, επτά μήνες μετά τις εκλογές, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται (και) ως εισπρακτική εταιρεία; Εάν ναι, για λογαριασμό ποίων αναλαμβάνει σήμερα τη «διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων»; Τραπεζών ή και άλλων όπως π.χ. εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;

Βεβαίως τα ερωτήματα δεν στρέφονται μόνο προς τον αυτοδημιούργητο, κατά δήλωσή του, βουλευτή Γρεβενών. Αφορούν και την κυβέρνηση,  ειδικότερα τον κ. Πέτσα ο οποίος προφανώς –λόγω και της ιδιότητάς του ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού- θα φρόντισε να κάνει τη σχετική έρευνα πριν απαντήσει θετικά στην επιθυμία της συζύγου να γίνουν κουμπάροι των νεονύμφων. Πρωτίστως για να μην εκθέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα το ζεύγος Πέτσα καμαρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέσω αυτού έγινε η γνωριμία του βουλευτή με τη δημοσιογράφο, που εξελίχθηκε σε φλογερό ειδύλλιο και κατέληξε σε γάμο. Θα είναι οδυνηρό από κάθε άποψη να προκύψει -την ώρα που η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ετοιμάζεται να υποστεί τις πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες από τους επερχόμενους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν καταστεί θύματα της τραπεζικής αναλγησίας και αδηφαγίας- ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αποκτήσει μέσω της κουμπαριάς πνευματική συγγένεια με τον ιδιοκτήτη μιας μεγάλης εισπρακτικής εταιρείας…

ΠΗΓΗ: «κυριακάτικη δημοκρατία»

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί