Καλά στην υγεία τους οι μαθητές των σχολείων που επιστρέφουν από την Ιταλία

Η επιστροφή από την Ιταλία στην Ελλάδα των μαθητών τεσσάρων σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία έχει δρομολογηθεί, έπειτα από τη σχετική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

“Είμαστε σε διαδικασία επιστροφής των μαθητών, θα γίνουν όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

“Μιλώ συνεχώς με τους διευθυντές των σχολείων και τους υπευθύνους των αποστολών. Τα παιδιά είναι όλα πολύ καλά στην υγεία τους και με εξαιρετικά ακμαίο ηθικό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες που μας δίνονται. Θα επιστρέψουν τα παιδιά άμεσα, εντός των επόμενων ημερών θα είναι στα σπίτια τους υγιέστατα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους φορείς και συνεχώς με τους γονείς και τα παιδιά”, τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Διευκρίνισε, δε, πως συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία η διαδικασία της άμεσης επιστροφής από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία αφορά λιγότερους από 200 μαθητές. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την επιστροφή χρημάτων για τις εκπαιδευτικές εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί και αναστέλλονται, απάντησε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας από όπου θα δοθούν και οι σχετικές οδηγίες.

Επέστρεψαν και μαθητές από το Ηράκλειο

Μαθητές του 5ου Λυκείου Ηρακλείου αναχώρησαν συνοδεία των καθηγητών τους για τη Νότια Ιταλία την Κυριακή, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου.

Ωστόσο, στον δρόμο για τον προορισμό τους οι αρμόδιες αρχές στην Ιταλία τους ζήτησαν να επιστρέψουν στη χώρα όπως και έγινε την ίδια κιόλας μέρα.

Καθησυχαστική η Κεραμέως 

Με την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία να μεγαλώνει, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εμφανίσθηκε καθησυχαστική και επανέλαβε πως η ρύθμιση για την αναστολή των εκδρομών αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους», δήλωσε (Πρακτορείο 104,9 fm) η υπουργός για τους μαθητές των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στην Ιταλία σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως γίνεται απογραφή και των φοιτητών που βρίσκονται στην Ιταλία. «Γίνεται μία συστηματική απογραφή τώρα, σε συνεννόηση με όλους τους πρυτάνεις. Δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ρύθμιση για την αναστολή των εκδρομών αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή επισήμανε: «Αν υπάρχει μία λέξη που πρέπει να συγκρατήσει κανείς, αυτή η λέξη είναι η πρόληψη. Αμέσως μόλις είχαμε νέα για την εξάπλωση του ιού, πρώτη μας σκέψη ήταν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό σπεύσαμε προληπτικά και έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, να αναστείλουμε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, παρότι δεν είχαμε πληροφόρηση ότι οποιοσδήποτε μαθητής, φοιτητής, καθηγητής βρισκόταν μέσα στις ζώνες της καραντίνας, που έχουν κριθεί από την ιταλική κυβέρνηση ως πληττόμενες άμεσα. Παρόλα αυτά δράσαμε προληπτικά με πρώτο γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές δομές εξήγησε ότι «εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν σταλεί σχετικές εγκύκλιοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για μέτρα πρόληψης και υγιεινής», ενώ «έχει διατεθεί και κονδύλι από το υπουργείο Εσωτερικών για εξοπλισμό σχετικά με την πρόληψη σε αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας της χώρας, η Ν. Κεραμέως τόνισε ότι «το υπουργείο Υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ετοιμάσει ένα πληρέστατο σχέδιο δράσης αναφορικά με την πρόληψη απέναντι στον συγκεκριμένο ιό» και «η σύσκεψη αφορά το να συζητηθεί με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο δράσης».

Δείτε ακόμη: Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία λόγω κορονοϊού

Τέταρτος νεκρός από κορονοϊό στην Ιταλία

Υπoυργείο Υγείας: Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα για τον κοροναϊό


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί