Ηχηρό μήνυμα της Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ – Θα καταθέσει τη Δευτέρα

Ηχηρό και διπλό είναι το μήνυμα που έστειλαν στον πλέον επίσημο τόνο η Δικαιοσύνη και η ΕΛΑΣ προς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, διασφαλίζοντας στον πλέον επίσημο τόνο τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Νοvartis αλλά και τον ίδιον το θεσμό, απέναντι σε ένα κρεσέντο επιθέσεων, απειλών, καταστρατηγήσεων και αφόρητων πιέσεων. 

Απάντηση Άρειου Πάγου στις μεθοδεύσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα αποφασίσουν πως θα καταθέσουν

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που ζήτησαν την αποκάλυψη των στοιχείων τους και την άρση του καθεστώτος προστασίας. 

Η απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται μετά το «άδειασμα» και της ΕΛΑΣ, που τόνισε πως οι δύο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν μόνο υπό καθεστώς προστασίας.

Δείτε ακόμα: Αστυνομία: Ο «Μάξιμος Σαράφης» θα καταθέσει με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης

Η παρατεταμένη απόπειρα της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την κατάθεση των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αυτοπροσώπως χωρίς την προστασία του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα απέτυχε παταγωδώς, παρά τις μεθοδεύσεις. Τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και η ΕΛΑΣ, απάντησαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «σπάσει» η ανωνυμία των δύο μαρτύρων, που οι ίδιοι αποφασίζουν τον τρόπο της κατάθεσής τους. Υποδεικνύουν δε στην Προανακριτική Επιτροπή ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία Διαφθοράς είναι αυτή που αποφασίζει για το καθεστώς προστασίας και ότι η Αστυνομία διασφαλίζει απόλυτα την ανωνυμία κάθε κατάθεσης έναντι οποιοιασδήποτε αρχής, ακόμη και της Προανακριτικής Επιτροπής. 

Μετά το οριστικό ναυάγιο του σχεδίου των στελεχών της πλειοψηφίας και τη δικαίωση των προστατευόμενων μαρτύρων, κοινοβουλευτικές πηγές επιβεβαίωνουν στο tvxs.gr ότι ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποιός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, θα καταθέσει με καλυμμένα χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, επικοινώνησε με τους εισηγητές των κομμάτων τους οποίους και ενημέρωσε σχετικά, επισημαίνοντας ότι η εξέταση θα γίνει όπως επιθυμεί ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Σωρεία παραβιάσεων από την πλειοψηφία 

Προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, η κυβέρνηση καταστρατήγησε το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, τις υποδείξεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της ΕΛΑΣ αλλά και την συνταγματική τάξη, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στη δικαστική εξουσία. Μάλιστα, στελέχη της δεν δίστασαν να απειλήσουν δημόσια  τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα ελεγχόμενοι για σοβαρές ποινικές ευθύνες όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που στοχοποίησε πολίτη ως έναν από τους δύο μάρτυρες και ο οποίος εισφέρει σοβαρά στοιχεία σε βάρος του. Aλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να μιλούν ανοιχτά για την ταυτότητα των δύο μαρτύρων, παραβιάζοντας κάθε ηθικό και δεοντολογικό φραγμό. 

Σε επίπεδο θεσμικό, η εξέλιξη αυτή θεωρείται μια μεγάλη νίκη των θεσμών. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η μάχη αυτή κερδήθηκε γιατί η δικαστική εξουσία δεν επέτρεψε το πραξικόπημα της εκτελεστικής εξουσίας. Εκτιμούν ότι ο αγώνας που δόθηκε σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο ανέδειξε  ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την ανεξαρτησία των θεσμών, ως τελευταίο ανάχωμα για την προστασία του κράτους δικαίου. Όπως τονίζεται, ήταν πολύ σημαντικό, με αφορμή τη Novartis, να μην τρωθεί το κύρος του θεσμού του προστατευόμενου μάρτυρα και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ενώ σε ότι αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, θα επιτρέψει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν απερίσπαστες την τεράστια υπόθεση διαφθοράς. 

Δείτε: ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη

Απέτυχε ο πολιτικός ελιγμός

Σε πολιτικό επίπεδο όλοι γνωρίζουν ότι η απίστευτη πίεση σε βάρος των δύο μαρτύρων, που είναι από τους βασικούς παράγοντες της δικογραφίας και “δένουν” τα μαύρα ταμεία της Novartis με πολιτικά πρόσωπα, σκόπευε στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Παρόλο που οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πιθανολογούν την ταυτότητά τους, ήθελαν να «σπάσει» το καθεστώς προστασίας ώστε να τους εξοντώσουν για παραδειγματισμό και να οδηγήσουν στη συγκάλυψη. Με πρόσχημα τις εργασίες της Προανακριτικής, που καμία σχέση δεν έχουν με τους δύο μάρτυρες, αλλά λειτουργεί ως αντιπερισπασμός στο μεγάλο πολιτικό κόστος της υπόθεσης. 

Παράλληλα, σε μια υπόθεση, όπου έχουν καταγραφεί διάφοροι ανεξήγητοι θάνατοι ουσιωδών μαρτύρων, οι απειλές που εκτοξεύτηκαν έχουν πλέον βαρύνουσα πολιτική σημασία σε σχέση με την ασφάλειά τους από εδώ και πέρα και αφού διατηρούν το καθεστώς προστασίας. 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί